Toiletten voor iedereen
Stel nou dat je een transgender bent en je meer jongen dan meisje voelt. Naar welke wc moet je dan gaan op school? Het is misschien een probleem waar je niet echt over nadenkt, maar voor een kleine groep jongeren is het naar de wc gaan een dagelijks dilemma.
Daarom organiseerde het COC (de vereniging voor integratie van homoseksualiteit) een 'toiletten voor iedereen'-actie. Dat zorgde voor nogal wat commotie.
Op de actiedag zouden zoveel mogelijk scholen een aantal toiletten afstickeren als toegankelijk voor iedereen, om aandacht te vragen voor transgenders.
Negatieve reacties
Ik heb het actiepakket aangevraagd, maar het plan is door mijn school afgewezen. Niet omdat ze niet staan voor het belang van transgenderrechten, maar omdat de schoolleiding bang is voor negatieve reacties en leerlingen die bijvoorbeeld van alles op de deur schrijven.
De actie heeft namelijk nogal wat controverse opgeleverd; zelfs de PVV heeft erop gereageerd. Het grootste kritiekpunt op de actie was dat er 'geen geslachtsloze mensen bestaan' en het dilemma voor transgenders om een wc te kiezen is dus volgens de PVV een 'niet-bestaand probleem'. Je moet maar gewoon voor een wc kiezen die past bij je geslacht, vindt de partij.
Meisje of jongen?
Da's natuurlijk een beetje makkelijk praten; in werkelijkheid zit 't een stuk ingewikkelder in elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat 1% van menselijke lichamen afwijkend van wat typisch mannelijk of vrouwelijk is, en er is een vergelijkbaar percentage voor transgenders. Onder transgenders vallen onder andere mensen die zich sterk identificeren met het gender dat tegenover hun toegewezen geslacht staat.
Er zijn ook mensen die zich zowel jongen als meisje voelen, of geen van beide. En sommigen voelen zich de ene dag meer vrouwelijk dan de andere dag. Ofwel: er is een grote verscheidenheid identiteiten die niet op een typische openbare toilet gestickerd zijn.
Weinig drinken
Voor veel jongeren die onder de bovenstaande groep vallen, is het toiletten-dilemma echt een groot probleem. Volgens het COC kiezen veel transgenderjongeren er bijvoorbeeld voor om niet of zo min mogelijk te drinken, zodat ze de toiletten op school kunnen ontwijken.
Jongeren zouden namelijk gepest worden als ze kiezen voor de toiletten waarvan de omgeving heeft besloten dat deze niet bij hen passen. Maar stel nou dat je een transgender-jongen bent dat al aan de mannelijke hormonen is, naar welke toiletten ga je dan? Naar de vrouwentoiletten, omdat je dit gewend bent? Of toch maar naar de mannentoiletten? Reacties krijg je sowieso wel. Vaak worden deze jongeren slachtoffers van geweld of op zijn minst vuile blikken.
Probleem bestaat wel
Als we kijken naar de groep transgenders die zich op iedere school zou bevinden (ongeveer 1%, dus dat zijn op mijn school zo’n 17 jongeren), is dit zeker geen ‘niet-bestaand probleem’. Door een aantal toiletten af te stickeren als toiletten voor iedereen, hoef je niet eens uit te leggen waarom je niet naar een andere wc gaat. Misschien is het wel gewoon dichter bij je lokaal; ze zijn per slot van rekening voor iedereen, dus niemand weet dat je misschien wel twijfelt over van welk toilet gebruik te maken.
Twee vliegen in één klap dus: jij hoeft niet meer door school te rennen met een volle blaas en transgenders kunnen gewoon naar de wc zonder zich ongemakkelijk te voelen. Zijn we meteen af van dat 'niet-bestaande probleem'.
1 seconde geleden
G.
G.
Oplossing: geef iedereen thuisscholing.
10 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Dit moeten we dus juist niet hebben.
10 jaar geleden
AntwoordenDaniëlle
Daniëlle
Waarom? Het is toch juist heel fijn als we op zo'n eenvoudige wijze iedereen een plek kunnen geven waar ze zich thuisvoelen (zonder dat het vervelend is voor anderen, want niet alle toiletten hoeven meteen unisex te worden)? En voor jezelf is het ook hartstikke handig: dan hoef je niet verder dan nodig is te lopen, omdat er toevallig alleen jongens- of meisjestoiletten vlakbij je lokaal zitten (zoals Nienke ook al schreef).
10 jaar geleden
M.
M.
Hmm wel een beetje apart, ik denk inderdaad dat mensen de transgenders gaan uitleggen. En op wc gaan op school zal ik sowieso niet doen, (tenzij je echt moet) want de wc's zijn gewoon echt goor.
10 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Sorry hoor maar... elke manier van leven brengt nou eenmaal zijn moeilijkheden mee. Zeker op die leeftijd. Kan je beter investeren in een betere sfeer op school, meer acceptatie onderling etc., dan je gaan focussen op één van die minderheden. Tuurlijk is het fijn als die 8 leerlingen zich iets beter voelen, maar om de acceptatie van elke afwijkende identiteit nou zo bij iedereen door de strot te duwen...
Maar goed, de echte vraag is natuurlijk, help je die mensen er echt mee? Dit zijn toch van die dingetjes die ze voor zichzelf moeten ontdekken, liever vroeger dan later. Of denk jij dat als ze de keuze man of vrouw maar lang genoeg ontwijken, ze vanzelf zichzelf leren kennen?
Dit zijn van die positieve discriminatie dingetjes waar ik soms toch o zo'n jeuk van krijg
9 jaar geleden
AntwoordenNienke
Nienke
Ten eerste is het vallen tussen de hokjes 'man' en 'vrouw' geen manier van leven, maar een aangeboren identiteit. Daarnaast is het geen keuze om in een van de hokjes te vallen, dus valt er niets te ontwijken, en is het ook niet zo dat mensen die zich geen van beiden voelen zichzelf niet hebben gevonden. Voor sommige mensen is het gewoon hoe ze zijn!
En is het echt positieve discriminatie om mensen hetzelfde te geven als alle anderen al hebben; namelijk een toilet waarin je niet bang hoeft te zijn eruit geschopt te worden omdat je niet past op het etiketje op de deur?
9 jaar geleden
R.
R.
Voor mij zou de enige reden om het niet te doen zijn: hygiëne.
In ieder geval op mijn school pissen jongens het hele toilet onder of zelfs erger... er hing ooit eens een keer schijt aan de muur.
Het meiden toilet op mijn school is zover ik weet, nog nooit zo vies geweest en ik zou liever 6 uur mijn blaas laten knappen dan mijn sanitaire ruimte te moeten delen met poep gooiende bavianen.
Ik wil hiermee niet zeggen dat alle jongens zo vies zijn of dat alle scholen dat zijn, dit is gewoon hoe het is bij mij.
9 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Dit is zoooo cool!!
Ik zeg: doen!
9 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
gewoon overal waar je komt gewoon geen gescheden w.c meer zo voeldt iedereen zichg gelukig
7 jaar geleden
Antwoorden