Toch weer spellingcheck bij examen Nederlands

Toch weer spellingcheck bij examen Nederlands

Door Ivo

Havo en vwo-scholieren opgelet: volgend jaar wordt er toch weer getoetst op spelling bij het eindexamen Nederlands. Dat liet staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker gisteren weten.

"Mijn conclusie is dat het niet meer toetsen op spelling een voor mij ongewenst effect is van de verandering van het onderdeel leesvaardigheid van het centraal examen Nederlands", schrijft Dekker. 

Voorgaande jaren kon je maximaal vier punten aftrek krijgen van je puntentotaal voor spel - en formuleerfouten. Dit examenjaar hoefden de havo en vwo-eindexamenkandidaten Nederlands niet te letten op hun spelfouten, je kreeg er geen aftrek voor. Maar dat wil Dekker dus weer terugdraaien. Het is nog niet precies duidelijk hoe er vanaf volgend jaar op spelling getoetst gaat worden. 

Het is overigens niet zo dat er dit jaar helemáál niet gelet werd op spelling. Als door fouten in je spelling een antwoord minder goed of zelfs helemaal fout was, werden daar nu ook al punten voor afgetrokken. 

Terecht

Docent Arnoud Kuijpers vindt het volledig terecht dat de analoge spellingcontrole weer terugkeert in het eindexamen. "Toen het werd afgeschaft was er vanuit de docenten Nederlands veel kritiek op de afschaffing."

Het enige wat docenten nu kunnen doen, is een fout omcirkelen en de leerling er op wijzen, maar ze mogen er geen punten voor aftrekken. "De tweede corrector van mijn leerlingen omcirkelde de fouten niet eens meer. Het probleem is dat de leerlingen het wel kunnen, maar er niet bij nadenken. Daarom wordt 'ik word' al heel snel 'ik wordt'."

Wat vind jij? Terecht dat je op je examen gewoon weer afgerekend wordt op je slordige spelling, of toch liever door de vingers blijven zien?

[poll:602]

Opstel

Morgen wordt er in de Tweede Kamer verder gepraat over de eindexamens. De SP heeft pas ook een voorstel gedaan voor de terugkeer van het ouderwetse opstel in het examen Nederlands. Kuijpers is niet enthousiast. "Daar ben ik zelfs fel op tegen. Het is alleen al verschrikkelijk veel nakijkwerk. Ik heb inmiddels zelf een aantal ideeën over het examen Nederlands en die ga ik binnenkort met Sander Dekker bespreken, samen met andere docenten."

Gepubliceerd op 23 juni 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.