TikTok wint terrein als platform voor studiekeuze content

TikTok wint terrein als platform voor studiekeuze content

Door Roos

Elke twee jaar onderzoeken we vanuit Stemmingmakers hoe jongeren zich oriënteren op een vervolgstudie. We stellen aan ruim 700 studiekiezers een aantal vragen over hun studiekeuzeproces. In deze gratis factsheet vind je de highlights uit het meest recente onderzoek van 2024. 

Een studiekeuze maken vinden veel jongeren best moeilijk, want het is een keuze waar 'veel druk op ligt'. Vooral de veelheid aan opties, de baankansen en het kiezen tussen je passie of toch voor zekerheid, bezorgen jongeren stress. 

Om tot een keuze te komen, vinden scholieren net als in 2022 'de inhoud van de studie', 'de kwaliteit' en 'de baankansen' de belangrijkste doorslaggevende factoren. Nieuw is dat we dit jaar ook vroegen naar het belang van het te verwachten salaris. Dit eindigt op de vierde plaats.

Om een goede keuze te maken, zijn fysieke open dagen en meeloopdagen nog steeds heel belangrijk. Op plek drie vinden we 'gesprekken met familie en vrienden.' 

TikTok wint terrein

Als we vragen naar het zoekgedrag van jongeren rondom studiekeuze content op sociale media, zien we dat daar een verschuiving optreedt. Minder jongeren gebruiken Instagram en YouTube om te zoeken naar studiekeuze content, terwijl dat vaker wordt gedaan op TikTok. Dit hangt logisch samen met de enorme opmars van TikTok het afgelopen jaar. 

Als jongeren op TikTok zoeken naar video's over studiekeuze, gebruiken ze zoektermen met de naam van de opleiding ('geneeskunde' of in het Engels 'mechanical engineering') of ze zoeken op 'day in the life' of 'student life').  

Gepubliceerd op 30 augustus 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.