De uitslag van je eindexamen kan maar niet vroeg genoeg komen, toch? Helaas moeten jongeren die staatsexamen doen hier langer dan de rest van Nederland op wachten. Daarom start wiskundedocent Henk Vegter een petitie. Thymen (15) doet er alles aan om deze petitie door zoveel mogelijk mensen te laten ondertekenen: "Ik wil niet op deze manier mijn examens maken."
Thymen zit, net zoals ongeveer 38.000 andere scholieren, op het voortgezet speciaal onderwijs. Hij neemt daarom, net als zijn klasgenoten, straks deel aan de staatsexamens. "Onze school is gespecialiseerd op het gebied van autisme. Alle VSO-scholen helpen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben", legt Thymen uit. Docent Henk voegt toe: "Reguliere leerlingen maken door de jaren heen schoolexamens en het centrale eindexamen is dan het laatste stukje dat je doet. Resultaten van de schoolexamens heb je al voordat je eindexamen doet. Bij het staatsexamen is het zo dat je eerst je schriftelijk examen doet, en daarna leg je nog een mondeling af, die als vervanging voor de schoolexamens geldt."
Deze mondelingen worden afgenomen door docenten uit het reguliere onderwijs en worden pas aan het eind van het schooljaar, na de normale centrale eindexamens, gemaakt. "Het is al jaren zo dat we willen dat ze de uitslag van het schriftelijk examen op dezelfde dag als de leerlingen van het reguliere onderwijs krijgen, zodat ze al 50 procent van hun uiteindelijke cijfers binnen hebben voordat ze het laatste stukje ingaan'', vertelt Henk. Thymen is het hier volledig mee eens. "Door de resultaten eerder te weten kan je je beter en doelgerichter gaan voorbereiden op de andere examens. Net zoals in het regulier onderwijs."
Alle hens aan dek
Thymen en Henk zijn niet de enige die dit graag zien veranderen. Het is zelfs al in besproken in de Tweede Kamer. Helaas leverde dit weinig op. Sterker nog, het staat voor de komende jaren niet eens op de agenda. Daarom besluit Henk zelf maar actie te ondernemen. "Iedereen is erover eens dat er iets zou moeten gebeuren. Nu blijkt dat het niet geregeld wordt, heb ik besloten een petitie op te stellen. Ze kunnen dit niet maken."
Hoewel Thymen in havo-3 zit en nog helemaal geen examen hoeft te doen, helpt hij graag mee. "In de lessen heeft meneer Vegter het erover gehad en ik vond het wel interessant. Ik dacht eraan hoe ik het zou vinden als ik examen zou moeten doen. Na de les heb ik gelijk de petitie ondertekend. Ik heb 'm ook naar mijn familie gestuurd en die hebben het weer met andere mensen gedeeld. Ook vraag ik mensen op school of vrienden online of ze het willen ondertekenen."
Share share share
Er wordt alles aan gedaan om zoveel mogelijk handtekeningen te krijgen. "Het doel is om hiermee een duidelijk statement naar de minister te maken. We willen laten zien dat dit op deze manier niet kan en er in ieder geval tien à twintigduizend mensen zijn die het hiermee eens zijn", vertellen Thymen en Henk. Ook wordt de petitie via social media verspreid. Zo heeft Henk een stukje over het enthousiasme van Thymen op LinkedIn gezet en ook op Facebook wordt het veel gedeeld. Dat het zich zo zou verspreiden, had Thymen niet zien aan komen. "Het was best onverwacht. Ik dacht, ik onderteken het gewoon. Het stukje op LinkedIn is inmiddels duizenden keren gelezen. Meer mensen weten nu dat het een probleem is en die hebben het hopelijk ook weer gedeeld. Alle beetjes helpen."
"Het is fijn dat er nu zoveel aandacht voor is", zegt Thymen. "Deze petitie beïnvloedt hopelijk de toekomst en ik ben daar heel blij mee. Ik hoop dat het tegen de tijd dat ik eindexamen moet doen, geregeld is." "Nou, ik hoop eigenlijk dat het dit jaar nog geregeld wordt!", springt Henk bij. En zo is het.
Wil je Henk en Thymen steunen? Onderteken dan via deze link hun petitie.