'Te weinig respect voor leraren'
De cupcakes vliegen door het lokaal, een leraar krijgt een grote bek of wordt juist stelselmatig genegeerd. 7Days en EenVandaag vroegen bijna duizend scholieren in een peiling naar het treiteren van leraren. Bijna een kwart van de deelnemers zat vorig jaar in een klas waarin een docent werd gepest. Twee derde vindt dat scholieren te weinig respect hebben voor leraren.
Door 7Days/Kim Einder
Wat doen leerlingen hun leraren aan?
80% van de scholieren heeft wel eens meegemaakt dat er bij een leraar werd geklierd. Vaak op meerdere manieren. Het verspreiden van roddels vond het meest plaats, in 57% van de situaties. Stiekem foto’s en video’s van de docent maken, gebeurde bij de helft. En intimidatie zoals propjes gooien, herrie maken of kliederen op het bord kwam bijna net zo vaak voor.
23% van alle ondervraagden zat vorig jaar in een klas waarin een leraar werd gepest, die dus structureel en bewust werd gekwetst. Meestal gebeurde dat elke les die een docent gaf, of meerdere keren per week.
Wie zijn de pesters?
Een pestklas is lang niet altijd een klas vol pesters. Het lijkt meestal te gaan om een paar per groep. Ongeveer de helft van de scholieren doet naar eigen zeggen niet actief aan het geklier mee, maar neemt het ook niet voor de leraar op. En dat terwijl net zoveel leerlingen stiekem wel medelijden hebben met het slachtoffer.
Wiens schuld is het pesten?
Als een docent wordt gepest, is dat niet alleen de schuld van de leerlingen, vinden veel ondervraagden. De grootste groep vindt het evenveel de fout van de leraar. Een gebrek aan gezag is een veelgehoorde ‘reden’ om te gaan pesten.
"Ze was veel te lief, je wist dat je toch geen straf zou krijgen", legt een respondent uit. Volgens een ander "kon hij echt geen orde houden". Andere leraren reageerden heel heftig op de kleinste dingetjes of waren juist inconsequent. Naast zulke gezagsproblemen werden ook saaie lessen of overvolle klassen als oorzaak genoemd.
Moeten leerlingen meer respect hebben voor leraren?
Leraren moeten dan misschien aan hun gezag werken, maar leerlingen kunnen ook veranderen. Volgens twee derde moeten scholieren in het algemeen meer respect hebben voor leraren. 20% denkt dat dit niet nodig is. Hoe je respect afdwingt? Met leuke lessen en streng zijn. "Als je goed orde kunt houden en een les kunt verzorgen waar niet iedereen bijna in slaap valt, krijg je vanzelf respect", meent een deelnemer. Een andere scholier vindt streng zijn in de eerste lessen een must. "Mijn klasgenoten zijn bij veel vakken nogal druk en vervelend. Je merkt welke leraren in het begin van het schooljaar streng waren en welke totaal niet."
Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriekverschijnt in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden