Studiekeuze: Rechten

Studiekeuze: Rechten

Door Bouke

Stapels papierwerk, ellenlange essays en metersdikke wetboeken; dat was min of meer mijn beeld van de studie rechten. Het was in mijn ogen altijd dé opleiding voor mensen die niet zo goed wisten wat te kiezen, of de opleiding voor mensen die Harvey Specter (van Suits) net iets te cool vonden. Dus ging ik erop uit om te kijken of mijn ongelijk bewezen kon worden.

Nieuw: de studiekeuzereeks. Bouke stopte na een aantal weken met z'n studie, omdat het toch niet bij hem paste. Maar wat moet hij nu in godsnaam studeren? De komende maanden gaat hij daarom studies testen. Op Scholieren.com kun je z'n ervaringen lezen.

Één ding is zeker: rechten is niet zo droog als ik me voorgesteld had. Bijna alles wat je leert is meteen toe te passen op de praktijk en dus eigenlijk best wel interessant. Je kunt grote rechtszaken bijvoorbeeld goed volgen of je gelijk halen wanneer je baas je weer eens laat overwerken (bovendien zal je vaker dan ze lief is het laatste woord hebben in discussies met je vrienden, dat is pas handig).

Ook leer je niet alleen wat er in het wetboek staat, maar ook waarom en hoe het daar terecht is gekomen. Bij deze oorsprong van het recht komt dus ook geschiedenis en in zekere zin filosofie kijken.  

Stampen

Toch was mijn stereotype beeld niet helemaal misplaatst. Rechten studeren betekent ook heel veel stampen, en de stof is niet altijd even makkelijk opgeschreven. Het onderzoeken van een rechtszaak klinkt misschien heel erg spannend, maar in de praktijk ben je toch echt uren bezig met stapeltjes papierwerk, lange essays en centimeters dikke wetboeken.

Daarnaast zitten er toch wel veel mensen in de collegezaal die rechten als tweede keuze studeren, of die gewoon niet zo goed wisten wat ze wilden gaan doen. Nu is rechten ook een studie waar je alle kanten mee op kunt, dus logisch is het wel.

Discipline

Discipline is heel belangrijk als je rechten gaat studeren. Je zal maar 6 tot 12 contacturen per week hebben, maar daarmee ben je nog niet klaar. Je bent thuis dus nog veel bezig met de stof, en dan vooral met lezen. Dat moet je dus wel liggen. Dico: “Dat is aan de ene kant een voordeel, omdat ik veel tijd overhoud voor dingen naast mijn studie. Aan de andere kant vraagt het wel flink wat planning en zelfstandigheid.”

Als rechten je heel goed ligt, kom je misschien het beste tot je recht (pun intended) bij het Utrecht Law College (ULC). Hier krijg je kleinschalig en intensief onderwijs, in tegenstelling tot de reguliere opleiding. Het is eigenlijk een uitgebreide versie van de reguliere opleiding. “Het ULC biedt meer. Naast de verplichte vakken organiseren de studenten zelf allemaal extra dingen, zowel inhoudelijk als sociaal. We hebben lezingen, workshops, een gala, reizen, borrels en excursies georganiseerd. We zijn zelfs naar Londen geweest met zijn allen!” aldus ULC studente Eloe.

Selectie

Toch is ULC is niet voor iedereen weggelegd. Je moet van tevoren al door een selectie zien te komen en gemiddeld een 7 halen als je eenmaal binnen bent. De studielast is dan ook vrij hoog. Eloe: “Er worden gewoon hogere eisen aan je gesteld, dat is wel een nadeel.”

Wel krijg je er een extra mooi diploma voor terug, en dat is natuurlijk erg waardevol. Je wordt ook niet zomaar een Harvey Specter.   

Alles op een rijtje:

Studie: Rechtsgeleerdheid
Waar: Universiteit van Amsterdam, Leiden, Groningen, Utrecht, Nijmegen, Rotterdam, Maastricht, Tilburg
Profiel: Elk profiel voldoet
Vakkenpakket: Staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht, Europees recht, etc.
Aantal lesuren: 6 tot 12
Toekomst: 83% van de afgestudeerden vindt binnen 4 maanden een baan.

 

Gepubliceerd op 1 maart 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.