Studeren aan de uni of bij Defensie: dit zijn de verschillen

Studeren aan de uni of bij Defensie: dit zijn de verschillen

Waarschijnlijk denk jij aan Leiden, Delft, Groningen, Utrecht of Amsterdam als de stad waar je straks je studentenleven gaat beginnen. Maar wist je dat je ook bij Defensie kunt studeren op universitair niveau? De Nederlandse Defensie Academie biedt drie studies aan, die je opleiden tot officier binnen de krijgsmacht. Blogger Jasper vroeg aan cadet-sergeant Jason van Houten wat de verschillen zijn tussen studeren bij Defensie en aan een normale universiteit, aan de hand van drie belangrijke momenten. 

#1 De introductie

Op veel universiteiten begin je met de zogeheten introductieweek, waarin je de stad en je medestudenten leert kennen. Die week staat meestal in het teken van ongemakkelijk kennismaken met je groepsgenoten, verdwalen op de campus en in je nieuwe stad, de zoektocht naar een fatsoenlijke slaapplek en de nodige feestjes en biertjes.

Maar hoe zien die eerste weken eruit als je bij Defensie gaat studeren? Jason: "Om aangenomen te worden bij de opleidingen van Defensie, moet je eerst solliciteren. Ik heb gesolliciteerd om de opleiding Krijgswetenschappen te kunnen doen. In de sollicitatieprocedure wordt bekeken of je geschikt bent om officier te worden, of je dit mentaal en fysiek aankunt."

Als je wordt aangenomen, hoef je in ieder geval niet lang na te denken over wat je op je eerste dag aantrekt. "Voordat je daadwerkelijk komt, heb je al een uniform gepast", vertelt Jason. "Daarna begin je met een blok van vier maanden om de basisvaardigheden van een militair aan te leren. Dat betekent onder andere dat je oefeningen gaat doen zoals een groepsaanval, leren schieten, je krijgt een weerbaarheidstraining en een militaire variant van EHBO. Tijdens dit deel van de opleiding verblijf je verplicht op een internaat. 

Het bachelor-gedeelte van je opleiding begint pas na het kerstverlof. Dan start je wel met een introductiedag. "In deze tijd mag je zelf kiezen waar je woont, maar vanwege de vele activiteiten blijven de meesten op de kazerne."

#2 Studeren & afstuderen

Ook als je bij Defensie studeert, ervaar je het echte studentenleventje. "We hebben regelmatig feesten en drinken lekker. Alleen we moeten de dag daarna wel gewoon om 7:45 uur aanwezig zijn voor besprekingen. Dan moeten we dus weer normaal functioneren."

Als je na hard studeren (en feesten) in het derde jaar van je 'normale' universitaire bachelor zit, begin je aan het schrijven van een groot onderzoeksverslag: je scriptie. Dit geldt ook voor de opleidingen bij de Nederlandse Defensie Academie.

"Wat betreft het afstuderen en schrijven van je scriptie, lijkt de manier van werken best wel op die van normale universiteiten. Je krijgt ruim de tijd en het is net zo wetenschappelijk als een 'gewone scriptie', alleen kies je uiteraard voor een onderwerp dat met Defensie te maken heeft. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar wapensystemen, maar ook naar getraumatiseerde militairen."

#3 Na je bachelor

En dan zit je bachelor erop. Als je een 'normale' universitaire studie doet, ga je waarschijnlijk een masteropleiding doen. Vervolgens ga je op zoek naar werk dat iets te maken heeft met je studie. Dat kan best lastig zijn, omdat je meestal nog weinig werkervaring opgedaan hebt en misschien nog niet zo goed weet wat je nu precies kan. 

Bij Defensie ligt dit anders. "Een groot voordeel van studeren bij Defensie ten opzichte van andere universiteiten, vind ik dat je je meer persoonlijk ontwikkelt. Dat is natuurlijk ook hard nodig, omdat je leiding moet gaan geven, ook in zware situaties." Verder, als je gaat studeren bij Defensie, betekent dat in principe ook werken bij Defensie. "Om bij Defensie te kunnen studeren, heb je al moeten solliciteren, net als voor een baan. De studie is onderdeel van de functie waarvoor je solliciteert, namelijk de functie van officier", aldus Jason. 

Na de bachelor ben je echter nog niet helemaal klaar om aan de slag te gaan, daarom doe je nog een vaktechnische opleiding die je echt voorbereidt. "Daarna pas word je officier. Dat is een leidinggevende taak binnen Defensie", legt Jason uit. "Na je afstuderen, krijg je direct de verantwoordelijkheid en leiding over een groep." 

Meer weten?

Lijkt studeren bij Defensie jou wel wat? Er zijn drie studies van universitair niveau waar je uit kunt kiezen bij de Nederlandse Defensie Academie: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen en Technologie.

Wil je meer informatie over hoe het is om te studeren bij Defensie? Check dan de website!

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 13 februari 2018.

Gepubliceerd op 3 december 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.