Stress om selectiestudies
Scholieren ervaren steeds meer stress en een hogere druk om te presteren. Veeleisende ouders, hoge overgangseisen of strenge selectieprocedures voor studies zijn vaak de grootste oorzaken. Ikzelf ervaar ook een hoge druk om te presteren, omdat ik graag tandheelkunde wil studeren. En laat tandheelkunde nou net een studie zijn met een kleine toelatingskans....
Het aantal numerus fixus-studies is de afgelopen jaren flink toegenomen. Veel studies hebben namelijk meer aanmeldingen dan dat er toelatingsplekken zijn. Zo waren er het afgelopen jaar landelijk ruim 9000 aanmeldingen voor de studie geneeskunde, terwijl er maar 2785 plaatsen te vergeven waren! Bij tandheelkunde hetzelfde verhaal; van de 1363 kandidaten mochten zich er maar 259 zich gelukkig prijzen.
Niet gek dus dat ik flinke stress heb of ik wel toegelaten zal worden. Sommige selectiestudies hanteren het principe dat wanneer je hoger dan een 7,5 gemiddeld staat, je automatisch bent toegelaten. Voor de leerlingen die een prachtige cijferlijst hebben is dit natuurlijk superfijn, maar daar tegenover staan een hele hoop leerlingen voor wie deze lat net te hoog ligt.
prestatiedruk?
Zelf ben ik een prima leerling - ik haal goede cijfers - maar dat ik die 7,5 gemiddeld net niet haal, betekent stress. In de toetsweken dwing ik mezelf tot 's avond laat te leren, uit angst dat ik mijn droomstudie anders wel kan vergeten. Soms werkt het tot-3-uur-'s nachts-leren-en-4-uur-slapen-principe en haal ik een goed cijfer, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het halen van een onvoldoende werkt dan ook erg demotiverend. Je voelt namelijk dat met die ene 5 voor dat ontiegelijk moeilijke wiskundeproefwerk (dat je eigenlijk nog best prima had gedaan, aangezien het gemiddelde van de klas op een 4,2 lag) je toelatingskans nog meer afneemt.
verdere kwaliteiten
Daarom ben ik van mening dat cijfers minder zwaar zouden moeten wegen en er meer naar andere kwaliteiten van een kandidaat gekeken zou moeten worden. Dat je in plaats van een 7,5 een 6,1 voor wiskunde staat zegt namelijk helemaal niks over jouw sociale vaardigheden, die bij studies als geneeskunde en tandheelkunde vele malen belangrijker zijn. Natuurlijk is het beheersen van de middelbare schoolstof een vereiste, maar dat de toelatingskans voor leerlingen die niet aan deze torenhoge eis voldoen hierdoor nóg kleiner wordt, werkt als een extra stressfactor.
Meer aandacht voor de ervaringen en (sociale) vaardigheden van leerlingen lijkt me daarom een goed plan; ik ben namelijk nog veel meer dan die meid met een 6 voor wiskunde en ik ben meer dan het rangnummer dat de uitslag van een selectietoets mij toewijst.
We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!
1 seconde geleden