Stress door teveel toetsen
Sommige schooldagen zijn een regelrechte ramp. Niet door iets kleins zoals het uitvallen van de wifi op school, maar door het grote aantal toetsen op een dag. Tientallen jongeren vertellen donderdag tegen de NOS dat veel toetsen op een dag voor hen een belangrijke oorzaak van stress zijn.
Er is niet echt een landelijke wet die zegt hoeveel toetsen er per dag gegeven moeten worden. Vaak stellen scholen zelf wel regels op voor het maximale aantal toetsen op een dag. Bij veel scholen ligt dat maximum op twee proefwerken per dag. Toch wordt deze regel niet altijd nageleefd en wordt er meer getoetst. Dat zorgt dus voor toets-stress.
Dat scholen zich niet altijd aan deze regels houden, blijkt ook uit de reacties van scholieren die wij hebben gesproken. Al herkennen niet alle scholieren zich in de stress die dat kennelijk voor sommigen oplevert.
"Pardon, wat gebeurt hier?"
Juliette (achternaam is bekend bij de redactie) zit in 3 vwo en vindt het aantal toetsen dat ze krijgt veel. Ook merkt ze dat er af en toe meer toetsen dan toegestaan worden gegeven. "Ik heb meerdere keren meegemaakt dat ik drie toetsen had en daarbovenop nog eens een SO. Volgens mij mag dat niet eens. Ik had dus echt zoiets van 'pardon, wat gebeurt hier?' Aan de andere kant had ik ook een aantal toetsen in te halen, dus vond ik het op zich niet heel onlogisch dat het veel op een dag was." Als we Juliette vragen of ze er veel stress van heeft gekregen, antwoordt ze: "Minstens drie toetsen op een dag is wel lastig en geeft ook stress. Zeker als er twee talen bij zijn."
Het valt wel mee
Toch heeft niet iedereen dezelfde ervaringen met het aantal toetsen. Teun zit in 4 vwo en vindt dat hij niet zoveel toetsen krijgt. "Gelukkig heb ik niet zoveel toetsen en dat vind ik helemaal prima. Het enige ding dat wel wat minder kan, is de hoeveelheid stof die we moeten leren."
Bij sommige scholen is het inderdaad zo dat er in de bovenbouw minder toetsen zijn dan in de onderbouw. Maar deze toetsen gaan daardoor wel over meer stof. Een kwestie van plannen dus? "Planningen maak ik wel, maar ik hou me er nooit aan, dus dan moet ik wel veel op het laatste moment doen. Maar het is niet dat ik dan echt veel stress heb", zegt Teun.
Het LAKS
De meningen lijken dus verdeeld. Desondanks laat Jordy Klaas, de voorzitter van de scholierenvakbond LAKS, aan de NOS weten dat hij veel klachten krijgt over stress op school. Hij vraagt zich echter af of dat alleen door toetsen komt. "De laatste maanden is stress onder scholieren een steeds groter probleem aan het worden. Dat komt vooral doordat ze alles moeten combineren: school, een bijbaan, vrienden en familie."
1 seconde geleden