Stijn en Ryan zijn vrijwilliger bij de reddingsbrigade

Stijn en Ryan zijn vrijwilliger bij de reddingsbrigade

Zodra de temperaturen als 'tropisch' worden bestempeld, rennen we maar al te graag het strand op en de zee in. Hartstikke leuk, maar veilig is het zeker niet altijd.

Stijn (18, links) en Ryan (18, rechts) kunnen het weten: zij werken als vrijwilliger bij de reddingsbrigade. Beiden begonnen ze als EHBO’er en zijn nu lifeguard.

Een grote verantwoordelijkheid

Een man verdwijnt om onbekende reden onder water, nadat hij met een aantal mensen is gaan zwemmen. "Ik voelde spanning, adrenaline", vertelt Ryan. Hij was een van de mensen die meehielpen aan de zoektocht naar de vermiste man, een aantal weken terug. "Maar de actie zat strak in elkaar, we werkten als een team en hadden allemaal een eigen taak. Ik was ingestapt in een KHV, een hulpverleningsvoertuig van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, red.). We zijn toen over de pier gereden om te kijken of we daar iemand zagen. Na een zoektocht van dik een uur is met meerdere hulpdiensten en reddingsbrigades de man bewusteloos uit het water gehaald." Het slachtoffer wordt gereanimeerd, maar tevergeefs: hij overleeft het ongeval niet.

“Natuurlijk vind je dat enorm balen en is de afloop jammer. Maar je hebt als team alles gedaan wat je kon, dat helpt wel. Na de zoekactie hebben we een evaluatie gehad waarbij iedereen kon vertellen hoe 'ie zich erover voelde, hoe 'ie het ervaarde en wat zijn of haar rol was. Daarna is er voor iedereen die aanwezig was hulp aangeboden", aldus Ryan.

Er gebeuren meer incidenten op het strand. Daarom is de reddingsbrigade zo belangrijk voor de veiligheid van de strandbezoekers. Stijn en Ryan hebben dus een grote verantwoordelijkheid. "De strandgasten zien ons als dé personen op wie ze kunnen rekenen. Ik vind het fijn om die verantwoordelijkheid te dragen en er voor de mensen te zijn", vertelt Ryan.

Training

"Maar je bent met meerdere mensen met wie je die verantwoordelijkheid deelt. Daarnaast weet je wat je moet doen als er iets gebeurt, dat leer je allemaal", zegt Stijn. Je wordt klaargestoomd voor het werk door middel van een weekopleiding van zes dagen. Stijn deed die opleiding: "Van vroeg tot laat waren we bezig met theorie en praktijk. We leerden over het strand, de stromingen en de invloed van de maan op de stand van het water. De praktijkonderdelen bestonden onder meer uit zwemmen in zee, workshops waarbij we meegingen op de boot en een reanimatiecursus. Het was zwaar, maar heel leerzaam."

Ryan volgde de opleiding ook. Dit deed hij tijdens een MDT-traject (Maatschappelijke Diensttijd, red.) via Veilig in zee met MDT. Dit is een project voor de maatschappelijke diensttijd van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland. "Daar behaalde ik mijn Proeve van Bekwaamheid. Dat betekent dat je bekwaam bent om lifeguard te zijn. Je moet laten zien dat je goed kan communiceren, ook over de portofoon. Daarnaast moet je je rust bewaren bij een incident en goed toezicht houden."

Toegang tot de opleiding krijg je niet zomaar. "Allereerst moet je een zwemtest doen", vertelt Stijn. "Haal je die niet, dan mag je niet deelnemen aan de opleiding. Je moet snel kunnen zwemmen, met mensen kunnen zwemmen die het zelf niet meer kunnen en een goede conditie hebben. Ik vond de test wel een beetje spannend, want op dat moment had ik al een tijd niet meer gezwommen. Achteraf bleek dat als je dagelijks veel beweegt, je het best aankan. Maar het is zeker niet niks."

De post

"Tijdens een dienst zitten we met z’n allen op de post waar we uitzicht hebben op het strand en de zee", vertelt Stijn. De post is een gebouw op het strand met kleedkamers, materialen en een grote ruimte waar ze met het hele team zitten. “We letten dan op de stromingen, de stand van het water en hoeveel mensen er zijn. Is er een gevaarlijke situatie, dan vertellen we dat aan de bezoekers en houden we alles extra in de gaten", aldus Stijn.

Het werk van Ryan bestaat onder meer uit het preventief reageren op gevaarlijke situaties. "Dat kan bijvoorbeeld met vlaggen. Zo is er momenteel een oostenwind, dat is heel gevaarlijk voor mensen met een drijvend voorwerp. Hiervoor hebben we een vlag die dit aangeeft. Ook informeren we de bezoekers die zich er niet van bewust zijn dat het extra gevaarlijk is."

Aanrader

Beiden raden ze de reddingsbrigade aan andere jongeren aan. "Het is geweldig", zegt Ryan over zijn werk. "Het is altijd gezellig. Ik zit hier pas een aantal weken als lifeguard, maar heb al veel vrienden gemaakt. In principe loopt de werkdag door tot zes uur ‘s avonds, maar vaak vinden we het leuk, en op drukke dagen nodig, om wat langer te blijven."

Stijn is het daarmee eens. "Het voelt meer als een gezellige vereniging. Ik kom ook vaak langs als ik geen dienst heb. Er zijn altijd vrienden aanwezig, je hebt altijd iemand om mee te praten. Het voelt niet echt als werk."

Lees ook
Zo overleef jij een hittegolf

Gepubliceerd op 26 augustus 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.