Standaard om half 10 naar school, goed idee?
Voor veel scholieren klinkt het als muziek in de oren: laat naar bed kunnen en de volgende ochtend niet vroeg hoeven opstaan voor school. Als het aan verschillende slaapexperts ligt, is dit precies hoe onze roosters er in de toekomst uit gaan zien.
Uit onderzoek van NOS Stories blijkt dat scholieren pas laat op de avond slaperig worden doordat hun biologische klok verandert tijdens de puberteit. Toch moeten zij vaak de volgende ochtend wel vroeg hun bed uit voor school. Dit moet anders, zo zeggen de experts, want zo komen scholieren niet aan het aantal uren slaap dat ze nodig hebben.
Dit ziet Anne (17) herkent de bevindingen van de onderzoekers: "Ik ga te laat naar bed als ik wil sporten én huiswerk wil maken na school. Hierdoor ben ik vaak moe en vervolgens kan ik me dan ontzettend gestrest voelen." Ook Tom (16) heeft hier last van: "Ik slaap laat en moet dan weer vroeg naar school. Ik heb dan weinig concentratie tijdens de lessen en als ik thuiskom neem ik vaak gelijk een powernap omdat ik het anders niet volhoud."
Later beginnen
Volgens het onderzoek zou het beter zijn als schol later zou beginnen. Om half tien bijvoorbeeld, in plaats van half negen. Veel scholieren zien hier wel wat in, maar vrezen dat ze dan ook later uit zijn. Jorrit (17): "Dat levert wel betere prestaties op, denk ik. Maar als je dan ook later klaar bent, heb ik liever dat het systeem zo blijft."
Daarnaast zijn sommige scholieren toch nog ochtendmensen, die liever gewoon vroeg naar school gaan zoals nu. "Ik ben een ochtendmens en zou het jammer vinden dat we dan later naar huis kunnen in verband met hobby’s en schoolwerk", zegt Anna (17).
Een school in Hellevoetsluis heeft hier een oplossing op gevonden. Ze hebben daar de lessen ingekort, zodat de eindtijden niet veranderen. Leerlingen die extra les nodig hebben, kunnen dan in de ochtenduren alsnog op school terecht.
Flexibel rooster
Een flexibel rooster krijgt wel veel steun. Scholieren kunnen dan zelf bepalen hoe laat ze naar school gaan en soms zelfs of ze wel of niet bepaalde lessen volgen. Gerben (17) heeft zelf al les volgens een flexibel rooster: "Het is heel handig om zelf te bepalen welke lessen je volgt en hoe laat je uit bent. Het zorgt ervoor dat je beter presteert. Ik ga bijvoorbeeld vaker naar economie dan naar Duits, omdat ik economie een lastig vak vind."