Spijbelen? Tien euro per uur!
Een paar uurtjes spijbelen kan je duur komen te staan als je op het MBO College Zuid in Amsterdam zit. De school heeft sinds kort een spijbelboete ingevoerd: tien euro per gemist uur. De studenten zijn niet blij met het plan.
Door Sytse Wilman
\"Ik spijbel nooit, maar ik kom wel eens te laat,\" zegt Quinty (17). Ze zit op het College Zuid en staat in haar pauze een broodje te eten. \"Je mag er dan niet meer in en wordt als afwezig opgeschreven. Daardoor kan het aantal uren dat je mist best snel gaan.\"
Toch denkt ze wel dat de boete kan werken. \"Je ouders betalen zodat jij naar school kan. Misschien gaan jongeren zich dat wat meer realiseren als ze zelf moeten betalen.\" De gemeente Amsterdam denkt ook dat een boete op die manier het spijbelen terug kan dringen. De rest van het schooljaar wordt het plan op het ROC in Amsterdam uitgeprobeerd. Als het een succes is, kan de maatregel vast worden ingevoerd. Ook op andere scholen kan spijbelen je dan geld gaan kosten. Maar zover is het nog niet.
Maximaal 160 euro
\"De boete geldt voorlopig alleen voor minderjarige studenten Juridische Dienstverlening,\" legt voorlichter Janneke Toet uit. \"Ze krijgen hem als ze in vier weken tijd minimaal zestien uur verzuimd hebben en hij kan oplopen tot 160 euro.\"
Spijbelen kan de studenten dus behoorlijk wat geld kosten. \"Maar het geld wordt pas na elf maanden geïnd,\" zegt Toet. \"Een student kan de boete weer wegwerken door zijn gedrag te verbeteren en vaker naar school te komen.\" Dat klinkt best redelijk: alleen een boete als je vaak spijbelt en nog een tweede kans om je fout goed te maken.
Spijbelen was al afgenomen
Toch is niet iedereen blij met het plan. \"Je moet studenten met een goede onderwijskwaliteit binnenboord houden, niet met een dwangsom,\" zegt Preston Henshuijs (19), voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Bovendien is het spijbelen onder Amsterdamse mbo-studenten de afgelopen tijd sowieso al flink afgenomen, zegt hij. Geen goed idee dus.
Een groepje leerlingen dat voor de school staat, is het daar helemaal mee eens. \"Belachelijk,\" roept Anouar (18). \"Je krijgt toch ook geen geld als je wél naar school gaat?\"
Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.
1 seconde geleden
G.
G.
Dit gaat sydney niet leuk vinden
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
"Belachelijk," roept Anouar (18). "Je krijgt toch ook geen geld als je wél naar school gaat?"
Haha wat een domme reactie is dat. Dan ga je toch lekker zonder opleiding door het leven als je zo graag niet naar school wilt?
11 jaar geleden
Antwoorden�.
�.
Nee, dát was een domme opmerking. Ik vind dat Anouar een goede opmerking maakt: het ís belachelijk om geld te vragen van leerlingen als ze te laat zijn. Ik ben wel eens te laat, maar bij ons krijg je een briefje en kun je gewoon bij de les binnen.
En als er af en toe iemand spijbelt, mag hij/zij elke dag vroeg beginnen en tot laat het schoolplein schoonmaken.
Maar om, zelfs als ze te laat zijn, geld te vragen van een leerling per les die hij/zij mist, dat is toch vreemd?
Boven dien, Jason, waar heb je die onzin van "Dan ga je toch lekker zonder opleiding door het leven als je zo graag niet naar school wilt? "
vandaan? Heeft hij dat letterlijk gezegd, dat hij wil stoppen met school of dat hij school zo rot vindt?
De enige domme opmerking heb jij gemaakt.
11 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
mee eens, Éire.
11 jaar geleden
AntwoordenQ.
Q.
Ik moet even zeggen tegen iedereen dat jullie wel fel reageren op een iemands mening. Laat iedereen zijn.haar mening gewoon houden en laat die persoon in zijn/haar eer. Ga die persoon niet meteen afblaffen op wat hij/zij heeft gezegd.
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik ben het met Jason eens, er zou wel eens meer dankbaarheid getoond mogen worden voor het krijgen van een goede opleiding.
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Het kan echt niet dat scholen hierop geldboetes kunnen zetten, zoals hier al wordt gezegd in het blog zelf, je ouders betalen er gewoon voor, als jij wegblijft is het aan de school om dit bij de leerplicht te melden, daar houdt het op, het is dan aan de leerplicht om de nodige sancties te heffen (i.e. een boete). De scholen moeten niet voor eigen rechter spelen in zaken waarvoor de staat ambtenaren heeft aangesteld
11 jaar geleden
Antwoorden