Slapeloosheid door school, hoe erg is dat?

Slapeloosheid door school, hoe erg is dat?

Een nachtje doorhalen voor die éne toets, niet in slaap kunnen vallen en dan urenlang rondhangen op social media. Ergens bekruipt je wel een schuldgevoel, maar de keuze tussen nu appen met vrienden en een goede nachtrust is vaak snel gemaakt. Met veel slaperige pubers tot gevolg.

Maar hoe erg is dat en wat kan je hier zelf aan doen?

Doordeweeks te weinig slaap

Veel jongeren hebben last van slapeloosheid, onder wie ikzelf. Zo lukt het mij nooit om voor 23.00 uur in slaap te vallen. En als daar ook nog een stressvolle dag, een belangrijke toets of veel huiswerk bijkomen, gaat het al gauw richting de 00.00 uur. Ik merk dan, vooral na een nacht met minder dan acht uur slaap, dat ik op school met mijn hoofd veelal ergens anders ben. Thuis ga ik vervolgens mijn ouders uit de weg omdat ruzie anders onvermijdelijk is en ga ik vaak, na veel te lang rondhangen op social media en het urenlang uitstellen van mijn huiswerk, onvoldaan naar bed.

Uitslapen in weekend

Ik ben niet de enige hierin, blijkt uit cijfers van de Hersenstichting. 42,7 procent van de jongeren slaapt te kort en 19,1 procent slaapt minder dan zes uur per nacht. Ook opvallend: 33,7 procent doet er langer dan een half uur over om in slaap te vallen

De ideale oplossing voor dit probleem zou natuurlijk het later beginnen van de schooldag zijn, maar zolang dat niet gebeurt, wil je natuurlijk wel een goede nachtrust. Hoe zorg je ervoor dat dat ook lukt? Hierbij een aantal tips die voor mij goed werken:

1.   Verduister je slaapkamer

Een van de belangrijkste factoren die van invloed is op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, is lichtsterkte. Dus als je in het uur voordat je gaat slapen je slaapkamer zoveel mogelijk verduistert en licht probeert te vermijden, maakt je lichaam meer van het slaaphormoon aan. Dit zorgt er vervolgens voor dat je makkelijker in slaap valt.

2.  Zet die telefoon uit!

Ik ben vast niet de enige die vlak voor het slapengaan nog rondhangt  op social media, app'jes verstuurt en YouTube-video’s bekijkt. Het zorgt wel voor een schuldgevoel, maar toch is de keuze tussen appen met vrienden en op tijd naar bed gaan snel gemaakt. Vaak wint het gemak en genot op de korte termijn het bij mij van het krijgen van een goede nachtrust. Terwijl ik hier de volgende dag, zeker als ik mij op school erg slecht kan concentreren, spijt van heb. En toch pak ik die telefoon dan wéér.

Het licht van je mobiel zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine enorm wordt geremd. Dit wordt ook nog eens versterkt door het inmiddels bekende blauwe licht dat smartphones uitzenden. Hoewel de meeste smartphones tegenwoordig een blauwlichtfilter hebben, is het nog steeds niet goed om vlak voor het slapengaan nog op je mobiel te zitten. Want ook het licht zelf remt nog steeds de melatonineproductie.

3.   Niet eten voor het slapengaan

Ik deed dit zelf tot voor kort bijna dagelijks, een bakje chips voor het slapengaan. Pas toen ik dit een keer niet deed, viel het me op hoe het mijn slaap beïnvloedde. Ik viel makkelijker in slaap als ik na het avondeten chips en frisdrank zoveel mogelijk vermeed. Dus berg dat maar, samen met je mobiel, ergens op.

Al met al is het niet makkelijk om genoeg slaap te krijgen door de verschuiving van de biologische klok, onze smartphones, huiswerk en natuurlijk de belachelijk vroege start van de schooldag. Maar ik weet zeker dat met de juiste discipline en goede gewoontes het moet lukken om een goede nachtrust te krijgen. Welterusten.

Lees ook
Standaard om half 10 naar school, goed idee?

Gepubliceerd op 11 oktober 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.