Selectieprocedure geneeskunde flink op de schop
Wie over een paar jaar geneeskunde wil studeren, moet tegen die tijd vooral over een portie geluk beschikken, in plaats van een goede voorbereiding. Meerdere universiteiten zijn van plan om hun selectieprocedure (deels) te vervangen door loting, zo meldt dagblad Trouw.
Op die manier hopen de geneeskundeopleidingen onder meer de kansengelijkheid te vergroten en prestatiedruk te verminderen.
Geneeskunde
Meld je je nu aan voor een opleiding geneeskunde, dan word je geselecteerd op voorkennis en motivatie. Zo krijg je bijvoorbeeld medische kennistoetsen en vaardigheidstesten. Cijferlijsten, motivatiebrieven en cv's spelen vaak ook een belangrijke rol.
Deze manier van studenten selecteren krijgt volgens de krant steeds meer kritiek, omdat scholieren met rijke ouders makkelijker bijlessen en oefenmateriaal kunnen betalen en kinderen van artsen sneller toegang hebben tot relevante stages. En dat is niet bevordelijk voor de diversiteit in de collegebanken. Tot vorig jaar was de huidige selectie wettelijk verplicht, maar inmiddels is ook loten weer toegestaan.
'Mijn grootste angst'
Klaas (17, vwo-6) is momenteel bezig met de toelating tot de opleiding geneeskunde en hij begrijpt wel dat universiteiten naar meer diversiteit streven. "Nu komt het er toch vaak op neer dat als je slim bent, je kansen om binnen te komen gewoon veel hoger zijn. Dat is ergens natuurlijk wel logisch, maar je hoeft denk ik echt geen acht gemiddeld te staan om uiteindelijk een goede arts te worden. Mensen die in klas 5 wat lagere cijfers behalen, zijn niet per se minder gekwalificeerd." Ashvin (16, vwo-5) wil volgend jaar proberen om toegelaten te worden tot geneeskunde. Hij schrikt van het nieuws: "Dit is mijn grootste angst."
"Dat betekent dat waarschijnlijk iedereen even zwaar wordt 'gewogen' en dat bijvoorbeeld Piet dan evenveel kans heeft als Jan, terwijl Piet voor geneeskunde kiest als tweede studie en Jan, aan de andere kant, echt alles ervoor zou geven om erin te komen", legt Ashvin uit. Zowel Klaas als Ashvin is dan ook geen groot voorstander van de eventuele nieuwe manier van studenten selecteren. "Ik vind het ergens toch wel fijn dat er nu geen algehele loting is", vertelt Klaas. Nu heb je veel meer controle over of je wel of niet wordt toegelaten."
"Loten is in het kader van diversiteit echt een betere selectiemethode", vindt Klaas. "Toch lijkt het mij wel goed om een bepaalde factor toe te voegen, waarop je als kandidaat zelf invloed uit kan oefenen en die je kansen om toegelaten te worden vergroot. Er willen nu eenmaal veel mensen geneeskunde studeren, en ik denk dat het goed is om iets van een mechanisme te hebben, om toch tot op zekere hoogte te kunnen vaststellen hoe gemotiveerd dan wel gekwalificeerd een kandidaat is voor de studie. Dat verlies je namelijk compleet, als je echt kiest voor loten. Een deel van de kandidaten door loting toelaten, en een deel door het maken van een toets, zoals in het artikel van Trouw wordt genoemd, zou ook nog wel een soort middenweg zijn."
Universiteiten
De Radboud Universiteit in Nijmegen gaat mogelijk volledig over op ongewogen loten. Dat houdt in dat iedereen evenveel kans maakt, hoe goed je rapportcijfers of je motivatie ook zijn. De universiteiten in Rotterdam en Groningen zien meer in een combinatie van selectie en loting.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden