Schule vs. school: Duitse Anne ging een jaar naar Nederland
Anne Schreuder (16) is Duits. Maar wel een bijzondere Duitse, want ze heeft nog nooit van de New Kids gehoord. Bovendien heeft ze het afgelopen schooljaar in het buitenland doorgebracht...op een Néderlandse school! Nu blikt ze terug.
“Voor Duitse scholieren is het heel normaal om een jaartje naar het buitenland te gaan." vertelt Anne, die inmiddels bijna naar huis gaat. "Maar de meesten gaan dan naar landen als Engeland, Frankrijk, Amerika of Australië."
Wat bezielde haar?
Oké, het is dus een soort Duitse traditie. Maar toch vraag ik me af: waarom? Waarom zou je in jaar lang in een ander land naar school gaan, weg van die vertrouwde taal, weg van je vrienden und weg von lieber Mutti? En dan vooral naar een land dat voetbalrampjaar 1974 nog steeds niet is vergeten?
“Ik wilde kijken hoe het hier in Nederland was. Ik ben tweetalig opgevoed, met Duits en Nederlands,” zegt ze. “Dus de taal was het probleem niet.” En via de webcam heeft ze haar vrienden nog regelmatig gezien. Een jaartje zonder mama kon bovendien ook niet heel veel kwaad, dacht ze van tevoren al. En gelukkig had haar Nederlandse gastgezin van afgelopen jaar zich gelukkig allang bij het voetbaldrama van '74 neergelegd.
Oeeh, een stadscentrum!
Toch heeft ze haar vrienden best gemist, geeft ze toe. Net als schnitzels. Maar qua landschap is ze in een jaar behoorlijk onder de indruk geraakt van Nederland, vooral van de steden. Utrecht, bijvoorbeeld.
"Daarin verschilt Nederland echt heel erg van Duitsland," legt ze uit. "De Duitse steden zijn platgebombardeerd, maar in Nederland heb je nog echte mooie binnensteden." En gelijk heeft ze: er gaat niets boven een Heineken aan de Oudegracht in Utrecht.
Niet u, maar jij
Anne moest behoorlijk wennen aan de Nederlandse leraren. Niet omdat ze zo anders waren, wel omdat ze naar iets anders lúisteren. "In Duitsland zou een leraar het echt niet pikken als je 'du', dus jij, tegen hem zegt," vertelt ze.
In Nederland zal een docent zich echt niet aangesproken voelen als je 'du' tegen hem zegt, maar kun je diegene wel meteen met 'jij' aangespreken zonder respectloos of asociaal bezig te zijn.
Schüler vs. scholieren
En de Nederlandse scholieren? Zijn die net zoals hun Deutsche lotgenoten? "Ik vind Nederlandse scholieren vaak wat gezelliger, maar denk wel dat ze ook wat luier zijn..."
Ze vervolgt: "Duitsers werken veel harder en willen hogere cijfers halen. Het woord zesjescultuur is niet voor niets Nederlands." Inderdaad. 'Sechsenkultur' klinkt nou eenmaal voor geen meter.
Hier ook studeren
Het jaar in Nederland is Anne zó goed bevallen, dat ze besloten heeft om na haar Abitur (het Duitse eindexamen) weer terug te komen om hier te gaan studeren. Híer? "Ja, Nederland vind ik leuker en frisser dan Duitsland."
Maar da's pas over twee jaar; eerst moet ze binnenkort weer op Duitse bodem in die Schüle gehen. Ik ben benieuwd of ze niet al te vernederlandst is, en houd mijn hart vast. Als ze niet oppast, krijgt ze daar een rapport met allemaal zesjes en wordt ze gelijk de eerste les eruitgestuurd als ze der Lehrer met 'du' ansprecht...
Het is zomervakantie! Ook onze redactie gaat van de zon genieten. Tot 5 september publiceren we daarom slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!
1 seconde geleden
D.
D.
Ik heb altijd geleerd dat je een leraar met 'u' aanspreekt, en de leraar vindt het vaak niet bepaald goed als je een leraar 'je' noemt. En er gaat niets boven Utrecht. :D
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Ik mócht mijn leraren wel met 'jij' aanspreken, maar vond 'u' eigenlijk toch altijd wat prettiger.
13 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Ik spreek ouderen, leraren, mijn werkgever allemaal met u aan. ;)
13 jaar geleden
Antwoorden