Schrijven voor Scholieren.com: hoe is dat?

Schrijven voor Scholieren.com: hoe is dat?

Scholieren.com staat natuurlijk bekend als dé bron voor boekverslagen en samenvattingen. Maar daarnaast komt er bijna dagelijks een blog online over het schoolleven, het laatste nieuws of interessante ervaringen.

Maar wie zijn de schrijvers achter de columns? Door wie worden de interviews afgenomen? En wat vinden ze van hun bijbaantje? 

Het begin

Ik word meteen enthousiast als ik op Instagram een vacature voor blogger voorbij zie komen. Ik pak mijn laptop erbij en begin met het schrijven van mijn sollicitatie. Een paar dagen later heb ik mijn sollicitatiegesprek en diezelfde middag belt hoofdredacteur Jorieke me op: ik ben aangenomen!

Zoals veel andere bloggers stuit ook Mirte (15) via Instagram op de vacature: "Ik zag het toevallig op Insta en dacht: weet je wat, ik probeer het gewoon!" Blogger Fay (17) ontdekt de oproep via haar mentor: "Mijn mentor had de vacature zien staan en aangezien ik schrijfopdrachten altijd heel leuk vind, vroeg ze of het niet iets voor mij was."

Leuk, lastig, leerzaam

Iedere twee weken schrijven mijn collega’s en ik een artikel voor de site. Het mag over van alles gaan, zolang het maar betrekking heeft tot middelbare scholieren.

"Súper leuk" vindt Naomi (18) het om blogs te schrijven. "Ik heb van mijn hobby mijn bijbaantje kunnen maken." Ook Senna (15) denkt er zo over: "Ik vind schrijven heel leuk en nu verdien ik er ook wat mee!"

Zelf beleef ik ook veel plezier aan schrijven voor Scholieren.com. Ik vind het een fijne bezigheid en heb al heel wat nieuwe leuke mensen leren kennen.

Inspiratie

"Het is een soort stok achter de deur om te schrijven, want je doet het toch minder snel als je geen doel hebt", zegt blogger Rixt (17). "Het bedenken van foto’s voor de blogs vind ik soms lastig. Geen inspiratie hebben, maakt het ook niet makkelijker." Logisch, want we moeten regelmatig met nieuwe ideeën komen waarbij we ook rekening moeten houden met variatie in onderwerpen en tekstsoorten.

"Met ideeën komen lukt wel", zegt Naomi, "maar ik merk dat ik al snel terugval op columns. Soms loop ik een beetje vast in mijn creatieve proces als ik iets anders dan een column schrijf."

Al met al is het schrijven ook erg leerzaam. Zo steek ik veel op van de onderwerpen waarover ik schrijf, omdat het soms heel wat research vergt. Daarnaast merk ik ook verbetering in mijn schrijfvaardigheid. Blogger Fay ziet dat ook: "Je leest echt het verschil tussen mijn eerste en laatste blogs."

Begeleiding

We krijgen een hoop vrijheid, maar worden zeker niet in het diepe gegooid. Op alles wat we schrijven, krijgen we feedback die we goed kunnen toepassen. We worden ook gestimuleerd om groot te denken en nieuwe dingen te proberen.

"Door de feedback leer ik van iedere geschreven blog weer wat nieuws", zegt Rixt. Ook Naomi is positief over de begeleiding: "Ik vind het heel fijn dat Jorieke zo betrokken is!"

Vergaderen

Iedere zes weken komt de blog- en videoredactie voor een vergadering samen op het hoofdkantoor in Utrecht. We bespreken dan wat er goed ging in de afgelopen periode, wat de plannen zijn voor de aankomende tijd en we brainstormen over nieuwe artikelen. Ook krijgt de blogredactie een workshop van een schrijver. Het is altijd erg gezellig.

"Heel leerzaam, en leuk om te zien wie er achter de verhalen zitten!", vindt Mirte. Ook Rixt denkt er zo over: "In je eentje achter je bureau een stuk tikken is natuurlijk best individueel, dus het is erg leuk om de andere bloggers te ontmoeten."

Hobby of toekomst?

Iets wat de hele blogredactie gemeen heeft, is de passie voor schrijven. Sommigen willen later de journalistiek in, voor anderen blijft het schrijven een hobby. Ikzelf ben er nog niet echt over uit. Voorheen zag ik mezelf nooit als schrijver of journalist, maar ik moet zeggen dat ik het steeds interessanter ben gaan vinden…

Zit jij op de middelbare school en zou je ook graag willen bloggen voor Scholieren.com? Dat kan! Stuur dan een mailtje naar onze hoofdredacteur Jorieke: jorieke@scholieren.com. Wie weet tot de volgende vergadering! 

Lees ook
Waarom je moet solliciteren voor de blogredactie

Gepubliceerd op 30 november 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.