'Schoolreisje': uitwisseling met China
Hidde
Je kunt op schoolreisje naar de Efteling, maar de school van Charlotte (17) pakte het wat groter aan. Acht leerlingen van het Haagse Segbroek College gingen begin mei tien dagen op uitwisseling naar China.
"Het voelde echt alsof het maar twee dagen waren. Alles was zó leuk. De cultuur, de drukte, de mensen…"
Vooraf wist Charlotte niet wat ze moest verwachten. "Er waren ook uitwisselingen van mijn school naar bijvoorbeeld Amerika, maar van dat land weet je al heel erg veel. Maar China, daar hoor je maar weinig over." Het bleek een schot in de roos.
Compleet anders
"Als je naar Frankrijk of België op uitwisseling gaat, is de cultuur toch een beetje hetzelfde als hier," begint Charlotte. "De Chinese cultuur is heel anders: totaal niet zoals je gewend bent."
Omdat Charlotte later iets wil gaan doen met reizen en andere culturen, leek dit haar een mooi voorproefje. "Dit leek mij een goede kans om te kijken of ik dat écht leuk vind." Ze vloog samen met zeven andere vierdeklassers naar gastgezinnen op een halfuurtje rijden van Shanghai.
School
Direct nadat ze met het vliegtuig in Shanghai landde, werd ze met een busje naar de school gebracht waar ze kennis maakte met haar buddy Kelly (17), bij wie ze tien dagen verbleef. Kelly is haar 'Engelse naam': ze heeft natuurlijk nog een eigen Chinese naam, maar die is best lastig voor ons westerlingen. En die school bleek compleet anders dan wat wij onder 'school' verstaan. "De scholen daar zijn echt heel groot. Iedereen eet daar op school, in een enorme kantine. Je kunt er zelfs slapen!"
"Chinezen werken ook veel harder dan Nederlandse scholieren," constateerde Charlotte. "Chinese ouders mogen natuurlijk maar één kind hebben, dus dan moet dat ene kind wel goed presteren op school. Echt de hele dag zijn ze ermee bezig. We moesten om zes uur ’s ochtends weg. Dan waren we om half zeven op school en rond half elf ’s avonds waren we dan pas weer thuis. En dan moeten ze nog huiswerk maken!"
Lieve mensen
Maar waarom een uitwisseling en niet gewoon een vakantie of rondreis door China? "Als je op vakantie gaat, zie je meestal alleen de toeristische dingen, maar als je echt met Chinezen bent, ontdek je het echte leven. Zo zijn we bijvoorbeeld eens naar een markt geweest in een oude stad. Daar zag je alleen maar Chinezen en helemaal geen toeristen." Charlotte lacht. "Ze wilden allemaal – al dan niet stiekem – een foto van mij maken."
Charlotte vond de Chinezen erg lief. "De ouders van mijn buddy wilden per se iedere dag mijn kleren wassen, anders werden ze gewoon boos of zo. En elke avond kreeg ik een bakje met fruit: erg lief. Ik mail nog steeds met ze."
Taal
Met de taal had Charlotte wèl wat problemen: de ouders van het gastgezin spraken geen Engels. "De jongeren konden wel een beetje Engels, maar hun ouders echt helemaal niet. Het was wel moeilijk, maar meestal kwam je er wel uit met gebaren en zo."
In een restaurant, bijvoorbeeld. "We zaten een keer met de hele familie aan tafel en ze wilden mij allemaal iets vragen over hoe wij thuis eten. Dan wezen ze naar het bord, maar ze konden niet uitleggen wat ze bedoelden."
Aanrader!
Een uitwisseling naar China: Charlotte zou het iedereen aanraden. "Toen ik thuis kwam, miste ik het erg. En nog steeds. Ik wil heel graag weer terug." Gelukkig krijg ze een heel klein beetje haar zin: in januari komen de Chinezen naar Den Haag voor het tweede deel van de uitwisseling.
Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!
1 seconde geleden
S.
S.
Zou willen dat onze school een keer een uitwisseling naar een land buiten Europa zou hebben georganiseerd. Maar dan zit je natuurlijk met het budget, misschien besteden ze dat liever aan andere zaken..
11 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Een "Chineze" naam, haha, wat een lachertje!
11 jaar geleden
Antwoorden