Schoolboeken massaal te laat geleverd: 'Kan niet beginnen met leren'

Schoolboeken massaal te laat geleverd: 'Kan niet beginnen met leren'

Volgende week is het dan zo ver, mijn eerste tentamenweek. Eén probleem: voor geschiedenis heb ik nog steeds geen boeken. Dit maakt het een stuk lastiger om alle kenmerkende aspecten en historische contexten te leren. Deze week maakt mijn docent kopietjes van het boek, want ook de online methode werkt niet.

Het komt elk jaar wel voor dat er boeken worden nageleverd, maar ik heb nog nooit zo lang op m’n boeken moeten wachten. Hoe kan dat?

Te laat

Uit een peiling van Stemmingmakers, het onderzoeksbureau van Scholieren.com, blijkt dat ik niet de enige ben met dit probleem. Van de 218 scholieren die onze vragenlijst invulde, heeft meer dan 75 procent een incompleet boekenpaket ontvangen. Bijna 56 procent van de scholieren wacht nog op boeken.

Wat opvalt is dat hoewel de meeste scholieren één of twee boeken missen, er ook mensen zijn die nog op bijna al hun boeken wachten. De eerste toets- en tentamenweken staan echter alweer voor de deur en dat zorgt voor problemen. "De lesstof is vertraagd, en daarom heb ik minder tijd om te leren voor de SE-week", meldt een scholier. Een andere respondent schrijft: "Ik kan dan het huiswerk niet maken, dat zorgt voor een grote achterstand." Ook de motivatie van scholieren lijdt eronder. Zo antwoordt iemand: "Nou ik ben gemotiveerd, maar als mijn boeken vertragen, wordt dat anders."

Kopietjes

Omdat de online methode vaak ook niet werkt, kopiëren veel docenten het lesmateriaal. Iets wat niet iedereen goed bevalt, zo zegt een scholier: "Ik moet met kopietjes werken, wat best vervelend is. En bepaalde dingen kopiëren docenten niet, zoals een samenvatting achter in het boek." Een andere scholier meldt: "We kregen een uitgeprint boekje dat niet leesbaar was en pas na twee weken werd gegeven."

Dan zijn er ook nog scholieren bij wie boeken missen die klasgenoten al wel hebben. Zo vertelt een scholier: "Ik moet meekijken met anderen." Niet iedereen blijkt op begrip te kunnen rekenen: "Leerkrachten worden boos, terwijl het niet eens mijn schuld is."

Oorzaken

Nu vraag jij je misschien af of je je boeken te laat hebt besteld hebt. Dat zou natuurlijk kunnen, maar uit de peiling blijkt dat 73 procent van de scholieren de schoolboeken al in juli heeft besteld. Daar zal het voor de meesten dus niet aan liggen.

Maar hoe kan het dan dat zo veel schoolboeken vertraagd zijn? Ik bel de twee grootste leveranciers van schoolboeken in Nederland op: Iddink en van Dijk. Iddink is helaas niet bereikbaar voor commentaar, maar Van Dijk laat weten: "Wij herkennen ons in het beeld dat veel scholieren een incompleet boekenpakket hebben ontvangen. Er zijn meerdere oorzaken. Zo zijn er problemen bij de productie door een tekort aan personeel en materialen. Daarnaast hebben we problemen in onze systemen en zijn we bezig met de verhuizing van ons magazijn."

Hoop

De boeken digitaal leveren is volgens Van Dijk niet mogelijk: "Als wij de digitale leermiddelen niet geleverd krijgen, kunnen wij ze ook niet aanbieden." Wanneer de boeken dan wel komen, kan de leverancier niet zeggen. Maar: "Bestellingen beginnen nu vanuit onze leveranciers binnen te komen, dus ik ga ervan uit dat iedereen z'n boeken krijgt."

Gepubliceerd op 5 oktober 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.