Scholieren.com is jarig: kijkje achter de schermen

Scholieren.com is jarig: kijkje achter de schermen

Bij Scholieren.com is er reden voor feest: de site bestaat vandaag – 24 juli – alweer 26 jaar. Tijd om eens te kijken naar de mensen die deze website draaiende houden. Hoe ziet het er achter de schermen uit?

Roos, algemeen directeur bij Scholieren.com, startte haar carrière bij Scholieren.com dertien jaar geleden. "Ik begon ooit als coördinator van de boekenredactie, toen ik nog communicatiewetenschappen studeerde", herinnert ze zich. "Dat was mijn bijbaantje. Ik zorgde ervoor dat er maandelijks boekverslagen van nieuwe boeken op de site verschenen, die gemaakt werden door studenten en docenten." Na haar master en een wereldreis keerde ze terug om uiteindelijk door te groeien naar de rol van algemeen directeur. "In het begin viel ik in voor de hoofdredacteur en projectmanager en werkte ik drie dagen per week, nu ben ik hier fulltime verantwoordelijk voor alles wat er dagelijks gebeurt."

Typische werkdag

Wat doet zo'n algemeen directeur dan op een doorsnee dag? "Een gewetensvraag is dat", grapt Roos. "We hebben een heel relaxt beleid qua werktijden. Je mag zelf bepalen wanneer je werkt, zolang je maar aan je uren komt. Ik start meestal rond 9.00 uur, scan mijn mails en duik dan in de lopende samenwerkingen met bijvoorbeeld adverteerders, dat is waar Scholieren.com haar geld mee verdient." Tussen haar afspraken door stuurt ze de verschillende teams aan en zorgt ze ervoor dat alles op rolletjes loopt. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, geeft ze toe. "Meestal is er érgens wel een probleem, bijvoorbeeld een chef die een probleem heeft met een redactielid, of een technische fout op de website waardoor iets niet goed werkt."

Hoe is Scholieren.com eigenlijk ontstaan? Volgens Roos begon Jon, de oprichter, als scholier in de begindagen van het internet met het bouwen van een website. "Hij plaatste eerst familiefoto's en foto's van de hond online, maar ook zijn huiswerk. Toen hij merkte dat mensen daadwerkelijk op zijn huiswerk klikten, kwam het idee om een platform te creëren voor verslagen", legt Roos uit. Wat begon met verslagen van broertjes en vrienden, groeide uit tot een volledige website gericht op scholieren. En dat is ook meteen wat Roos het leukst vindt aan haar werk. "Scholieren.com wordt echt gemaakt voor en door scholieren zelf", zegt ze. Jon werkt overigens ook nog steeds bij Scholieren.com.

De examenperiode is elk jaar een hoogtepunt voor Roos. Scholieren.com verbreekt in die periode ieder jaar weer de records van bezoekersaantallen. Maar ook voor de examenleerlingen zelf is de site dan belangrijk. "De mening van scholieren over een examen wordt bijvoorbeeld via blogs en het examenjournaal naar buiten gebracht. Je zit zelf natuurlijk in de bubbel van je eigen klas, maar héél Nederland doet dat examen. Reuze interessant om als kandidaat te weten hoe anderen het vonden."

Hoofdredacteur

Jorieke is hoofdredacteur bij Scholieren.com. Dat doet ze al drie jaar, daarnaast is ze freelance journalist. Ze schrijft onder meer voor LINDA.nl en is eindredacteur voor de magazines van de Valk Exclusief hotels. "Als hoofdredacteur begeleid ik een groep scholieren bij het schrijven van artikelen. Dit doen ze eens per twee weken en het kan van alles zijn: betogen, columns, reportages of interviews.

Eerst schrijven de bloggers een pitch. Als hun idee wordt goedgekeurd, kunnen ze beginnen met schrijven. Daarna komt het bij mij terecht voor de eindredactie. Ik check kortgezegd of er een rode lijn in het artikel zit, of het niet vol staat met spel- en taalfouten en of de foto goed is." En of ze streng is? "Ja, ik redigeer echt zoals ik dat bij volwassenen ook doe. Ik verwacht dezelfde kwaliteit. Velen denken dat je bij jongeren wat rustiger aan moet doen, maar dat doe ik niet. Ik kan heel direct zijn." Dat kan blogger Dina bevestigen. "Soms is een stuk nou eenmaal minder en dan lees ik vaak opmerkingen als 'zin loopt niet lekker' of 'hak in stukjes'. Of dat mijn hersenkronkels confusing zijn – wat ik kan begrijpen – en ze ter verduidelijking vraagt wat ik bedoel. Al met al bedoelt ze het altijd goed. Feedback kan eerlijk gezegd confronterend zijn om te lezen. Maar ik zit er zelf nooit lang mee. Je groeit er immers door."

Contact

Daarnaast regelt Jorieke eens per maand de redactievergadering. "Daarin evalueren we, brainstormen we en ik regel een gastles van een journalist. Ik probeer ook altijd persoonlijk contact te houden met de bloggers, in plaats van alleen maar de 'baas' te zijn. Regelmatig check ik hoe het met iemand gaat en toon ik belangstelling. Die persoonlijke gesprekken zijn belangrijk. Via WhatsApp zitten we ook vaak gewoon te kletsen."

Het leukste van haar werk vindt ze de persoonlijke gesprekken. "Het schrijven is natuurlijk hartstikke leuk. Maar de band die je met de bloggers opbouwt, zien hoe ze steeds beter worden en betrokken zijn bij hun persoonlijke leven, vind ik echt het allerleukste."

En wat haar ook enthousiast maakt, is het lezen van de blogs. Haar all-time favorite is eentje uit de tijd dat ze zelf blogger was. "Dat is al meer dan tien jaar geleden. Een medeblogger schreef toen een stuk over de applausgeneratie, over hoe we allemaal heel lekker gaan op likes en bevestiging. Dat stuk is nog steeds relevant."

26 jaar

26 jaar is een lange tijd. Genoeg jaren om fantastische mijlpalen te bereiken. Zo heeft Scholieren.com dit jaar haar eigen huiswerkrobot gemaakt, die werkt op basis van AI. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren ook de website Studenten.com gelanceerd, een eigen jongerenonderzoeksbureau opgericht en een reclamebureau. Toch is de grootste beloning het blijven streven naar waar we voor staan. "Alles wat we doen, is er gewoon op gericht om de mening van scholieren naar buiten te brengen", zegt Roos. "Dat is echt wat Scholieren.com Scholieren.com maakt."

Gepubliceerd op 24 juli 2024

REACTIES

Dina

Dina

Slaaaay

7 uur geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.