Scholieren schrijven brieven naar Eerste Kamer om geplande renteverhogingen studieleningen

Scholieren schrijven brieven naar Eerste Kamer om geplande renteverhogingen studieleningen

Door Chard

Scholierenorganisatie LAKS en studentenorganisatie ISO hebben de handen ineengeslagen. Ze willen dat de Eerste Kamer tegen een wet stemt die ervoor zorgt dat er een renteverhoging op studieleningen komt. De jongerenorganisaties hebben persoonlijke brieven gestuurd naar alle 75 senatoren in de Eerste Kamer om hen uit te leggen waarom ze de wet een slecht idee vinden. Wij spraken LAKS-leden en briefschrijvers Nienke (17), Simona (16) en Jona (17) hierover.

Wat is er mis met de wet?

"De hogere rente zorgt ervoor dat minder jongeren hun studieschuld later kunnen betalen, waardoor er minder jongeren gaan studeren", zegt Simona. "Dit zorgt voor kansenongelijkheid en dat is natuurlijk onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat dat het gevolg is van een wet."

Dat is niet de enige reden dat de briefschrijvers tegen de nieuwe wet zijn. Simona legt uit dat de scholieren en studenten bang zijn dat het extra geld verkeerd wordt besteed. "Het geld gaat naar de staatskas en vervolgens naar doeleinden waar studenten niks aan hebben. Ik zou het nog kunnen begrijpen als het naar het onderwijs zou gaan. Maar dat is niet zo."

Genept?

De rente zou ervoor zorgen dat studenten gemiddeld in totaliteit zo'n 5000 euro meer schuld zouden krijgen, bovenop het bedrag dat al aan studieschuld betaald moet worden. Jona: "Wat er nu gebeurt, is dat studenten min of meer worden genept. Het is zo dat studenten lang over de afbetaling van hun studieschuld doen. Dat klinkt natuurlijk niet zo slecht aangezien je zou denken dat je dan per maand weinig hoeft te betalen. Maar zo is het niet helemaal. "Omdat het afbetalen zo lang duurt, betaal je dus ook meer rente waardoor je uiteindelijk duurder uit bent. Als hier bovenop ook nog eens een verhoging komt is het helemaal erg. Maar het ergste vind ik nog dat het geld niet naar het onderwijs gaat. Dat is het grootste bedrog."

Petitie

Om hun boodschap kracht bij te zetten, hebben de studenten- en scholierenorganisaties eerder deze maand ook een petitie gestart. 112.000 scholieren en studenten hebben die al ondertekend. Nienke: "Het is geweldig om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich hier tegen verzetten en dit absoluut niet willen. Ik geloof dat dit, met aanvulling van de brieven die gestuurd zijn naar de Eerste Kamer, een sterk signaal is.

Twijfel

Maar wat staat er dan in de brieven? "De brieven zijn inhoudelijk hetzelfde en het draait erom dat we vragen of ze tegen het voorstel willen stemmen", zegt ze. 

De Eerste Kamer debatteerde vanavond en ook morgen over het wetsvoorstel van minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven. De kans is aanwezig dat de minister geen meerderheid krijgt voor haar wetsvoorstel.  

Gepubliceerd op 27 mei 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.