Scholieren over het telefoonverbod: 'Het is pure bullshit'

Scholieren over het telefoonverbod: 'Het is pure bullshit'

Sinds 1 januari moeten scholieren eraan geloven: een telefoonverbod op school. "Telefoonverbod? Een staaltje pure flauwekul, bedoel je", merkt Tom (18) op, want: wat moet je nou zonder dat rechthoekige stukje technologie? Toch echt met elkaar praten in de pauze, dan maar?

Ik sprak mede-scholieren vanuit alle uithoeken van Nederland over hun ervaringen met het telefoonverbod.

Vrije tijd = vrije tijd

Aukje (17, 4-havo) uit Friesland vindt het belachelijk. Ze vindt het nog tot daar aan toe als je in de les niet op je telefoon mag zitten, maar in je vrije tijd? Dat gaat haar te ver. "Prima als er een verbod geldt tijdens de les; sowieso gebruik ik mijn telefoon daar niet, dus voor mij verandert er op dat gebied niet veel", zegt ze. "Maar in je vrije tijd, dus tijdens tussenuren, vind ik dat je je telefoon moet kunnen gebruiken. School wordt gewoon prehistorisch, en er wordt ook vet veel gekloot, omdat iedereen zich natuurlijk verveelt."

Behandeld als een kleuter

Tom uit Gelderland (18, 6-vwo) is ook not amused. "Ik snap niet waarom we behandeld worden als kleuters. Alsof we zelf niet verantwoordelijk genoeg zijn om met onze telefoons om te gaan", zegt hij. "Ze zeggen dat het is om de concentratie te bevorderen. Pure bullshit. Ze willen ons controleren, alsof we zonder constant toezicht niet in staat zijn om fatsoenlijk met onze tijd om te gaan. Dat is gewoon belachelijk."

"En eerlijk is eerlijk, de wereld draait tegenwoordig om technologie", voegt hij toe. "Het is niet alsof we onze telefoons gebruiken om alleen maar onzin te bekijken. We zijn verbonden met de wereld, doen onderzoek, lezen nieuws, en ja, soms kijken we met een grappige video. Maar dat betekent niet dat we niet serieus met school bezig kunnen zijn, hoor. Integendeel."


“Regels gelden ook voor docenten”, Timo (16)

Voorbeeldfunctie

De Limburgse Timo (16, 4-vwo) irriteert zich aan de docenten: "Het is hypocriet dat docenten verwachten dat wij ons aan het telefoonverbod houden, terwijl ze zelf doodleuk op hun telefoon zitten. Ik snap dat er momenten zijn waarop docenten misschien snel iets moeten checken, maar dat geldt net zo goed voor ons. Als zij het recht hebben om op hun telefoon te zitten, waarom wij dan niet? Ze lijken te denken dat de regels alleen voor de leerlingen gelden en niet voor hen, maar het is een kwestie van gelijke monniken, gelijke kappen."

Focus

Toch is Bente (16, 5-havo) uit Friesland nog positief. "Het is aanzienlijk gezelliger op school", merkt ze op. "Ik heb leerlingen al zien schaken, en docenten maken spontaan praatjes met medeleerlingen." Volgens haar helpt het verbod om beter te concentreren en minder afgeleid te zijn: "Zonder telefoons is de sfeer veel rustiger en kunnen we ons beter richten op de lesstof."

Ondanks het verbod vindt Bente niet dat sociale interactie beperkt wordt. "Als je echt contact wilt zoeken met mensen, kun je altijd nog via je laptop op sociale media."


“Scholieren pakken gewoon een boek erbij”, Amber (17)

Rustige sfeer

Ook Amber (17, 5-havo) uit Noord-Holland is wel te spreken over het verbod. "Ik vind het eigenlijk wel een goede zaak", vertelt ze. "Het maakt de sfeer echt rustiger. Voorheen zat iedereen met z'n hoofd ín z'n telefoon, wat soms uitdraaide tot een kakofonie van onnodig geluid. Mensen raken eindelijk uit hun digitale cocon en gaan spontaan met elkaar praten, spelen spellen of, jawel, pakken gewoon een boek erbij."

Eindoordeel

Samengevat: scholieren voelen zich behandeld als kleuters, terwijl docenten zelf niet vies zijn van een beetje regelovertreding. Sommigen zien het als een vrijheidsbeperking, terwijl anderen juist blij zijn met de veranderingen. Nou ja, of dat telefoonverbod écht positief uitpakt, merken we snel genoeg als die cijferlijsten tevoorschijn komen aan het einde van het jaar.

Gepubliceerd op 29 januari 2024

REACTIES

Sara

Sara

In mijn school mocht het toch nooit. Al is het nu de regel "als niemand het ziet, dan mag het".
We moeten niet telefoons inleveren, maar als je gesnapt wordt, dat moet je het inleveren en je ouders moeten het komen ophalen. Het probleem is, dat je soms je ouders moet bereiken op school. Aangezien mijn school bijna nooit de telefoon aanneemt wordt dat erg lastig als ik niet mijn telefoon bij me heb.
Trouwens, ik schaal altijd met mijn vriendin en ik lees ook best vaak ik de pauze. Voor mij is er niets verandert.

5 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.