Scholieren moeten hun eindexamen kunnen verdelen over twee momenten in 'n schooljaar, bijvoorbeeld november en juni. Dat is het plan van de voorzitter van Het College voor Toetsen en Examens (CvTE): Pieter Hendrikse. In een interview met de krant Trouw pleit hij voor maatwerk van het examen. De politiek is er ook best positief over.
In het plan van Hendrikse staat dat eindexamenleerlingen zelf mogen kiezen wanneer ze examen willen doen in een vak; ze hebben dan de keuze uit twee momenten. Op die manier hoeven eindexamenleerlingen niet alle vakken in mei tegelijk te maken. Nu moeten leerlingen op één moment uitmuntend presteren voor al hun eindexamenvakken, en da's best veel werk weet ik uit ervaring.
Flexibilisering
Er is al veel langer een roep naar meer flexibiliteit in het centraal examen. Het Landelijk Aktie Komitee voor Scholieren (LAKS) en de VO-raad, de koepelorganisatie van de middelbare scholen in ons land, reageren enthousiast. "Een tweede examenperiode zou een mooie uitwerking zijn van onze oproep om de examenperiode te flexibiliseren" zegt de voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller in Trouw. "Prima dat wij nu in Pieter Hendrikse een bondgenoot vinden. Dat betekent dat meer maatwerk weer een stap dichterbij komt."
Te duur
Waarom is niemand eerder op het idee gekomen? Nou, het plan was er al wel. Tien jaar geleden werd er op twaalf scholen een proef gedaan met meerdere eindexamenmomenten. Conclusie: te duur. Het zou daarnaast ook organisatorisch een ramp worden. "We moeten niet onderschatten hoeveel een extra examenperiode van scholen vraagt", zegt Rosenmöller. "Maar digitale toetsen kunnen het misschien minder kostbaar maken dan tien jaar geleden."
Wat vinden scholieren er zelf van?
Scholier Tamar Kaptein (19) ziet het idee wel zitten. "Je hebt niet zoveel druk in een keer en dan hoef je ook niet zoveel te leren." vwo'er Kaylee Henkelman (19) ziet juist het nadeel in het idee van twee eindexamenmomenten. "Je bent dan juist het hele jaar aan het stressen." Scholier Floyd Bonder (19) voegt daar aan toe: "Veel kennis van je vakkenpakket hangt samen met elkaar. Bovendien lijkt het mij nu zo dat je al in november kan zakken en dat de rest van het jaar dan niks meer uitmaakt."
Eindexamenverdeling is niet het enige plan voor meer flexibilisering. Staatssecretaris Sander Dekker overweegt het voorstel van D66 om leerlingen alleen het volgende jaar examen te laten doen in de vakken waar ze dit jaar op zakten. Nu moet je namelijk ál je vakken nog opnieuw maken. Het lijkt er dus op dat ons eindexamen een stuk flexibeler wordt als alle plannen doorgaan.