Scholen worstelen met buitenlandse reizen

Scholen worstelen met buitenlandse reizen

Gaan we dit jaar nu wel of niet met alle klassen naar het buitenland? Met die vraag worstelen middelbare scholen nog, zo signaleert de stichting Voor Werkende Ouders, aldus De Telegraaf.

Uit onze rondvraag onder scholieren blijkt er inderdaad nog veel onduidelijk te zijn over het hoogtepunt van het schooljaar.

Naar Rome of naar Schiermonnikoog

Ondanks dat de pandemie op z'n einde lijkt te lopen, twijfelen schoolbesturen of de reisjes wel door moeten gaan. Niet iedere scholier is gevaccineerd en dat kan voor moeilijkheden zorgen, bijvoorbeeld als je je om de twee dagen moet laten testen. Reisspecialisten kampen ondertussen met annuleringen en zetten alle zeilen bij om de reizen toch veilig te plannen.

"Normaal gesproken gaan de havisten en vwo'ers van de vierde klas op mijn school naar Londen, de Ardennen, Berlijn of Brugge - dat ligt net aan je pakket. Normaal is dat in september. Vorig jaar, maar ook dit jaar, zijn die reizen nog niet door gegaan", vertelt Naomi (18). De school van Tom (16) heeft ervoor gekozen om dit jaar in Nederland te blijven, vertelt hij: "Ik zit nu in de bus richting Schiermonnikoog, voor werkweek. Anders zouden we naar Parijs, Brussel, Londen of Berlijn gaan. Jammer, maar we moeten er het mooiste van maken. Wel balen, maar verdoven met alcohol maakt een hoop goed. Ik citeer nu iemand anders."

Gevaccineerde leerlingen

Iedere school lijkt een andere afweging te maken over de reizen. Zo is het tripje van Senna (15) naar China geannuleerd, gaan de reizen van Dion (16) en Britt (17) gewoon door en heeft Mirte (14) nog niets gehoord. Uit een poll op Scholieren.com blijkt dat 37 procent van de scholieren niet weet of de reis doorgaat. Bij 19 procent gaat de boel sowieso door, 28 procent meldt dat het spektakel helaas is afgelast. 16 procent zegt überhaupt nooit naar het buitenland te gaan met school.

Bij Fay (17) gaat de reis deels door: "Wij gaan normaal gesproken op kunstreis naar Rome en Florence. Dat was gecanceld, maar nu je in Nederland ook een QR moet laten zien, is besloten het toch door te laten gaan. Maar dan korter en dus naar één stad in plaats van twee."

"Bij ons op school gaan de buitenlandreizen alleen door als het ook mogelijk is voor niet-gevaccineerde leerlingen om mee te gaan", vertelt Tobias (15). "Zo gaan wij in februari in principe naar Rome, maar dit staat nu op losse schroeven doordat één leerling in de klas niet is gevaccineerd."

Gesprekken vermijden

Volgens de Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs (VO Raad) mogen scholen bepaalde leerlingen - die bijvoorbeeld niet zijn gevaccineerd - niet uitsluiten van de reis. Ook mag je niet worden verplicht aan te tonen of je wel of niet een vaccin hebt gehad. Maar ja, je moet je wel aan de regels van een bepaald land kunnen houden, bijvoorbeeld als zij vragen om een QR-code. En dat maakt het reizen knap lastig voor scholen.

"Het is een groeiend probleem", merkt Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. "Nu het weer kan, proberen scholen de reisjes te maken die door corona werden geschrapt, maar de coronapas zorgt nu voor hinder. Ze mogen in principe niet aan kinderen vragen of ze een QR-code hebben of niet. Om dat gesprek te vermijden, worden de reisjes maar van de planning gehaald."

In opstand

En ook dát kan weer voor gedoe zorgen, vertelt Roel Geukemeijer aan De Telegraaf. Hij organiseert de buitenlandreizen namens Labrys Reizen en zag hoe een complete school tegen het besluit van een scholenkoepel inging. "Het was echt een opstand", herkent hij. "In dit geval had dat succes, maar in veel andere gevallen zien scholen veel beren op de weg."

Lees ook
Een tussenjaar naar het buitenland? Corona gooit roet in het eten

Gepubliceerd op 15 oktober 2021