Scholen blijven open: 'ik werk in een broeinest van snotterende mensen'

Scholen blijven open: 'ik werk in een broeinest van snotterende mensen'

We moeten sociaal contact vermijden, evenementen met meer dan 100 personen worden gecanceld, volwassen moeten thuis werken en alle universiteiten en hogescholen zijn dichtgegooid. En de basis- en middelbare scholen? Die blijven gewoon open, tot de verontwaardiging en onbegrip van veel docenten, organisaties en uiteraard: leerlingen. 

Premier Rutte kondigde gisteren een reeks nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Nederland is een patiënt, en die patiënt moet behandeld worden", zei hij tijdens een persconferentie. Toch blijven de scholen open, terwijl daar meestal honderden mensen de hele dag bij elkaar zitten. Volgens de regering zou het sluiten van scholen betekenen dat ook veel ouders thuis moeten blijven, terwijl veel van hen juist nu hard nodig zijn in de zorg, bij de GGD, de politie, etc. Ook vormen jongeren een minder groot risico voor het oplopen en de verspreiding van het virus. 

Na de persconferentie ontstond er veel verontwaardiging over dit besluit. Docenten vinden bijvoorbeeld dat scholen neergezet worden als een soort kinderopvang en dat de economie belangrijker is dan de gezondheid van kinderen en docenten. Ook vinden veel mensen het krom dat plekken waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen dichtgaan, maar dat dat dus niet geldt voor scholen.

Zelf beslissen

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, schrijft op haar website dat er extra druk op scholen ligt door het besluit van de regering. Een woordvoerder vertelt dat ze hopen dat het kabinet ruimte geeft aan scholen om zelf te beslissen hoe ze met de crisis omgaan. Peter Lossie, voorzitter van het LAKS, sluit zich hierbij aan. "Het belangrijkste is nu dat scholen de vrijheid krijgen om hun eigen afweging te maken; een kleine school in Groningen loopt minder gevaar dan een grote school in Noord-Brabant."

Een handvol scholen heeft al uit eigen beweging besloten de boel dicht te gooien. Het gaat om twee scholen in Baarn (Baarnsch Lyceum en het Waldheimmavo), het Griftlandcollege in Soest en het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Vanaf maandag geven deze scholen geen fysieke lessen meer. Ze proberen wel zoveel mogelijk digitaal les te geven en de school blijft open voor examenleerlingen die vragen hebben aan docenten. 

Politiek

Ook in de politiek zijn ze het niet eens over het besluit scholen open te houden. In een debat over het coronavirus gisteren noemde PVV-leider Wilders het onverantwoord de scholen open te houden. De PvdA vindt dat er maandag een voorstel moet komen waar in staat hoe de risico's voor leerlingen, docenten en ouders zo veel mogelijk ingeperkt worden. GroenLinks wil dat er extra hulp naar docenten gaat om de situatie het hoofd te bieden.

Er is wel een motie aangenomen dat ouders die hun kind(eren) thuis houden, ook al zijn ze niet ziek, geen boete krijgen.

Gepubliceerd op 12 maart 2020