'Schaf de cijfers op school af'
'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Kiek (16).
"De huidige lesmethode is verouderd. Elke dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en langzaam ontwikkelt zich een nieuwe manier van leven. Deze ontwikkeling zal ook altijd doorgaan. We moeten het onderwijs hierop aanpassen en niet meer doorsukkelen met een onderwijssysteem dat niet meer van toepassing is.
Cijfersysteem schrappen
Het lijkt mij bijvoorbeeld goed als we het cijfersysteem schrappen. Leerlingen worden gepusht om een voldoende te halen in plaats van te werken aan wat echt telt: hun persoonlijke ontwikkeling. Je moet juist iets leren omdat je dat wilt, niet omdat iemand anders dat van je verwacht. School moet gaan over je persoonlijke reis, de ontdekking naar wie je nou echt bent.
Met het huidige cijfersysteem stimuleer je de leerlingen niet en er ontstaan races om het hoogste cijfer tussen vrienden. Het gaat niet meer om het doel van de kennis die je je eigen moet maken, maar om een momentopname waar alles vanaf hangt. Tentamens en examens veroorzaken grote stress bij veel leerlingen, waardoor ze juist slechtere resultaten behalen. Bovendien zijn ze de te leren stof al in korte tijd weer vergeten.
Betere band met leraren
Ik denk dat het belangrijk is dat de leraren een betere band met hun leerlingen krijgen en uiteindelijk zelf bepalen of de leerlingen wel genoeg kennis en motivatie bezitten om over te kunnen gaan naar het volgende niveau. Dat kunnen ze doen op basis van hun waarnemingen. En natuurlijk is er hier en daar een testje voor nodig. Maar dan komt in ieder geval druk van die momentopnames af en ontstaat er plaats voor wat de leerling zelf echt interessant vindt.
Daarom zouden we de leerlingen zelf moeten laten kiezen hoeveel uur les ze van een bepaald vak willen volgen, zodat ze meer lesuren kunnen besteden aan het vak dat ze moeilijk vinden en minder lesuren aan het vak dat ze al onder de knie hebben.
Ga dingen dóen
Als laatste wil ik graag meegeven dat we meer aandacht zouden moeten besteden aan het lesgeven via activiteiten in plaats vanuit een boek. Het is bewezen dat de hersenen actiever zijn tijdens beweging, waardoor ze dingen in de omgeving beter opnemen, bijvoorbeeld de lesstof. Voor de leraren: ga naar buiten met de leerlingen, laat ze elkaar dingen uitleggen, praat in de aan te leren taal, laat ze filmpjes zien en test daarna de kennis die ze hebben opgedaan m.b.v. een quiz. Laat de leerlingen actief zijn!"
Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!
1 seconde geleden
A.
A.
Leuk, al die idealistische stukjes hier, maar denken jullie echt dat alle leerlingen verstandige keuzes kunnen maken?
8 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Leuk bedacht! Ik wou dat het kon, maar ik denk niet dat leerlingen bijvoorbeeld meer tijd zouden besteden aan vakken die ze moeilijk vinden, daar zullen ze juist minder tijd aan besteden. Ze zullen eerder naar de vakken gaan die ze wel makkelijk vinden, omdat het natuurlijk leuker is om iets te doen wat je al onder de knie hebt. Bovendien, als een leerling zelf zijn/haar tijd in mag plannen, dan is het onmogelijk voor de leraar of lerares om een les voor te bereiden, omdat niet elke leerling even ver is met de stof. Zou leuk zijn haha!
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ben docent Duits en experimenteer in een 2e klas VMBO basis/kader met lesgeven zonder cijfers. Omdat ze alles op hun iPad maken, kan ik exact zien hoe de leerlingen zich ontwikkelen. De leerlingen geven aan dat ze een positieve instelling krijgen, veel leukere lessen hebben en meer leren en met meer plezier. Bovendien blijft de stof veel beter hangen! Gisteren kennis van twee maanden geleden teruggevraagd en het zat er nog steeds in! En nee, het is zeker nog niet perfect, maar vergeleken met voorgaande jaren is het pure winst en er is nog meer winst te boeken. Waarom zouden leraren hun lessen nog moeten voorbereiden? Als zij hun lessen in YouTube-filmpjes opnemen, kunnen leerlingen de uitleg bekijken wanneer zij eraan toe zijn en dan nog zo vaak terug luisteren als zij willen om de stof goed te begrijpen. Ieder in het eigen tempo en zonder cijfers is echt mogelijk als docenten ICT slim inzetten.
8 jaar geleden
J.
J.
Ik ben het hier echt niet mee eens. Je vergeet namelijk dat de student - docent band hierdoor een te grote rol gaat spelen. Stel maar eens voor, je hebt een slechte connectie met een docent waardoor hij je een "hak" kan zetten door een "onvoldoende" te geven.
Daarnaast leer je het meeste in het werkveld en door eigen projecten te doen. Meer vrije studie ruimte op HBO's zou dus een mooi voorbeeld kunnen zijn hoe je studenten stimuleert buiten het domein te gaan of verdiepende stof op te gaan zoeken.
Voor het middelbaar onderwijs zou je dit ook kunnen doen. Gewoon de standaard vakken behouden maar extra tijd vrij maken voor "vrije studie ruimte" die opgevuld dient te worden. Studenten kunnen er dan zelf voor kiezen waarmee zij dit opvullen. Dat dient dan uiteraard wel goed gekeurd te worden door de examencommissie.
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
In zekere zin heb je een goed punt. De middelbare school gaat grotendeels om de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Door leerlingen zelf een keuze te geven hoeveel lessen ze willen volgen kan een groep leerlingen polariseren, de leerlingen die al wel weten wat ze in de toekomst willen doen en dus gewoon de standaard uren lessen volgen, tegenover de leerlingen die eigenlijk nog geen idee hebben wat zijn voor vervolgopleiding willen doen en hoogstwaarschijnlijk zo min mogelijk lessen zullen volgen.
Het hebben van vakken die een leerling makkelijk/moeilijk vindt helpt de leerling juist uit te vinden waar zijn/haar interesses liggen (of juist niet).
Verder is het subjectief bekijken van de prestaties van leerlingen ondenkbaar in een systeem waar iedereen 'gelijk' behandeld moet worden en zullen de resultaten van leerlingen tot op zeker hoogte objectief waargenomen moeten worden. Als dit niet het geval is verliest het hele onderwijs haar integriteit en zal een diploma eigenlijk waardeloos zijn.
Een goede band met de leraren is belangrijk, maar een goede band met elke leraar onderhouden is simpelweg niet mogelijk, je hebt toch ook niet met iedereen van jou klas/jaarlaag een even goede band? Als het hebben van een band met leraren geforceerd wordt om een voldoende te krijgen verdwijnt misschien het echt hebben van een band met leraren wel compleet.
Moeilijke kwestie.
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
dat zou koulo verstandig zijn
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Wat hier beschreven wordt, probeer ik in de praktijk te brengen. In 2 VMBO basis/kader geef ik sinds het begin van dit lesjaar geen cijfers meer. Wel krijgen ze periodiek een overzicht waarop staat wat ze inmiddels met mijn vak kunnen. Hierop staat per onderdeel 'kan ik goed' of 'kan ik bijna'. We benoemen alleen wat er goed gaat en wat er beter kan. Zo krijgen de leerlingen alleen complimenten en tips.
Ik probeer met nieuwe werkvormen de leerlingen ook in de les te laten bewegen. Vandaag heb ik ze bijvoorbeeld opdrachten laten uitvoeren waarbij ze door het lokaal moesten bewegen (of zelfs daarbuiten). Met een 3e klas VMBO-bk ben ik een tijdje terug naar buiten gegaan en hebben we buiten alles in het Duits benoemd wat met het verkeer te maken heeft.
In 2 en 3 VMBO-bk werken we niet meer met boeken, maar met eigen materiaal dat past bij de werkvorm. We richten ons veel meer op de praktijk dan op kille grammatica.
De leerlingen in 2 VMBO-bk zijn super gemotiveerd en doen fantastisch goed mee. Ze leren ontzettend veel en beleven er ook plezier aan. Onlangs heb ik mijn leerlingen gevraagd wat de nieuwe aanpak met hen doet. Het meest gegeven antwoord: "Ik krijg er een positieve instelling van."
Ik kan alleen maar onderstrepen dat wat in bovenstaande blog is beschreven in de praktijk ook goed kan werken. Mijn eerste ervaringen zijn zeer positief.
Je moet wel bedenken dat je alternatief materiaal moet hebben voor de boeken en dat dat allemaal door de docenten zelf (in de vrije tijd) gemaakt moet worden. De werkdruk in het onderwijs is al behoorlijk hoog en dat maakt dat docenten dit misschien wel willen, maar hiertoe geen mogelijkheden zien. Als dit is wat de leerlingen van vandaag motiveert, dan vind ik dat we dit serieus moeten nemen en in de praktijk moeten proberen te realiseren. Het zal niet eenvoudig zijn en ook een grote inspanning vergen, maar waar een wil is, is ook een weg.
8 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Ik vind dat je gelijk hebt. Ik wou dat het zo zou zijn.
8 jaar geleden
Antwoorden