Rijbewijs halen veel duurder dan voor je ouders: 'Kan niet meer in 25 lessen'

Rijbewijs halen veel duurder dan voor je ouders: 'Kan niet meer in 25 lessen'

Door Nova

Een uur rijles is de afgelopen drie jaar 23 procent duurder geworden, blijkt uit recent onderzoek van AutoTrack, een platform voor tweedehandsauto's. Zo goedkoop (en snel) je rijbewijs halen als je ouders blijkt praktisch onmogelijk.

"Mijn ouders zeiden dat ze iets van 28 rijlessen hadden gehad dus ik hoopte dat mijn pakket van 35 lessen zou volstaan", vertelt Rik (29) terwijl hij zich over een rotonde in Groningen navigeert. Hoe meer lessen, hoe duurder het felbegeerde roze kaartje wordt. Hij merkt nu tijdens zijn 34e rijles dat hij pas echt gevoel krijgt in de auto. 

Uit analyse van ruim 1.500 rijscholen blijkt dat een rijles gemiddeld 58,24 euro per uur kost. In 2021 was dit nog 47,30 euro. Deze prijsstijging komt vooral door hogere brandstofprijzen en is vergelijkbaar met de inflatie op veel andere producten. Met een gemiddelde van 42 lesuren loopt de prijs voor het halen van een rijbewijs al snel op. 

Goedkoop is duurkoop

Volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kost het halen van een rijbewijs gemiddeld 3.125 euro. Die prijs is afhankelijk van het uurtarief en het aantal rijlessen, maar ook van het aantal keer dat een leerling theorie- en praktijkexamen doet, het aanvragen van het rijbewijs en eventuele kosten voor een tussentijdse toets of gezondheidsverklaring.

"Er is een groep mensen die geen 3.000 euro heeft voor een rijbewijs en naar een rijschool met een lager tarief gaat", vertelt woordvoerder Wessel Agterhof van het CBR. Maar, dat betekent niet dat zij goedkoper uit zijn. De kans dat je in één keer voor je rijexamen slaagt is gemiddeld hoger bij duurdere rijscholen. "Als je naar een goedkopere rijschool gaat, maar wel meer rijlessen nodig hebt, ben je onder de streep meer kwijt."

Niet meer in 25 lessen klaar

Het halen van een rijbewijs is niet alleen duurder door stijgende prijzen, maar ook doordat het gemiddeld aantal lessen voor iemand afrijdt, is gestegen. Vooral in verhouding tot de hoeveelheid lessen die de ouders van huidige leerlingen nodig hadden toen zij hun rijbewijs haalden, legt Agterhof uit. "Je kan vaak niet meer in 25 lessen je rijbewijs halen zoals dat in de jaren 80-90 ging." 

Rijinstructeur Evert had ook minder rijlessen nodig toen hij dertig jaar geleden zijn rijbewijs haalde dan de meeste van zijn leerlingen. Met korte onderbrekingen om Rik richtingaanwijzingen te geven, legt hij die verandering uit. "Het was echt minder druk op de weg. Verder kan je de kantjes er minder makkelijk vanaf lopen dan toen door veranderingen bij het CBR."

Drukker op de weg

De hogere drukte op de weg komt doordat er een paar miljoen meer Nederlanders zijn, meer mensen een auto hebben en er meer verschillende voertuigen zijn. Denk daarbij aan scooters op de rijbaan in plaats van alleen op het fietspad en elektrische fietsen die sneller aan komen rijden en oversteken dan normale fietsers. "Die veranderingen zijn ook als je al een rijbewijs hebt even wennen", zegt Agterhof, "maar als je onder deze omstandigheden nog moet leren rijden, kost dat extra lessen."

Of het afrijden echt moeilijker is geworden betwijfelt Agterhof, maar hij geeft wel aan dat het CBR voortdurend bezig is met het rijexamen te ontwikkelen en verbeteren. Sinds 2008 wordt er bijvoorbeeld op het examen aandacht besteed aan verkeersinzicht, gevaarherkenning en zelfstandig rijden. Onderdelen die op het rijexamen van ouders van leerlingen nog minder prominent waren. 

Maar er zijn nog veel meer ontwikkelingen. "Zo is rijden op navigatie onderdeel geworden van het examen omdat iedereen hier gebruik van maakt." Met alle veranderingen in de rijopleiding en het -examen heeft het CBR de afgelopen dertig jaar het slagingspercentage voor het rijexamen zien stijgen: van ruim 36 procent in 1993 naar bijna 52 procent eind 2022.

Populariteit ondanks prijs onverminderd groot

Rik kan al op navigatie rijden en is vooral hard aan het oefenen voor zijn tussentijdse toets. Daarvoor moet hij bijzondere verrichtingen kunnen uitvoeren als de hellingproef en achteruit inparkeren. Rik denkt dat hij binnenkort wel klaar is om af te rijden, maar heeft zijn praktijkexamen pas in januari. "Elke les moet je toch weer dat geld neerleggen, dat zit wel in je achterhoofd." Hij begon bewust pas op zijn negentwintigste met rijlessen. "Mijn ouders betalen een deel, maar ik heb nu ook zelf inkomen om het te bekostigen." 

Bij het CBR zien ze weinig consequenties van de hogere prijzen verbonden aan het rijbewijs. "Soms stellen mensen het beginnen met rijlessen even uit omdat het duur is", vertelt Agterhof, "maar de populariteit voor het halen van het rijbewijs B is onverminderd groot."

Gepubliceerd op 24 september 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.