Renteverhoging op studielening gaat waarschijnlijk niet door
Dinsdagavond werd er nog een keer flink over gediscussieerd: de renteverhoging op de studielening. D66-minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven concludeerde na het laatste debat in de Eerste Kamer dat het voorstel 'niet op veel draagvlak kan rekenen', dat meldt het AD. De kans dat er vóór het wetsvoorstel wordt gestemd is nu heel klein en dus is de verhoging van de rente op studieleningen hoogstwaarschijnlijk van de baan.
Het is een belangrijk onderwerp voor alle scholieren die gaan studeren, want deze grap kon je zomaar een paar duizend euro extra kosten. Het plan van de minister houdt in dat de rente op studieleningen namelijk niet meer voor vijf jaar wordt vastgezet, maar vanaf 2020 voor tien jaar. Dat betekent dat je in de praktijk meer rente betaalt, want hoe langer de looptijd, hoe hoger het rentetarief. Bij een gemiddelde studielening van 21.000 euro en een afbetalingsregeling van 35 jaar, ben je zo'n 12 euro per maand duurder uit. Dat komt in totaal neer op zo'n 5000 euro.
Scholieren- en studentenorganisaties LAKS en ISO schreven een paar dagen geleden al een persoonlijke brief naar alle senatoren in de Eerste Kamer, waarin ze uitlegden waarom het wetsvoorstel niet deugde. Hun stem lijkt dus gehoord te zijn.
Twijfels
De scholierenorganisaties waren niet de enigen die twijfelden aan dit plan. Onder andere ex-VVD-senator Duthler zegt dat ze niet overtuigd is door de antwoorden van de minister. "De kans is niet heel groot dat nieuwe antwoorden mij zullen overtuigen", zei Duthler in de Eerste Kamer. Als Duthler tegenstemt is er geen meerderheid.
Ook de D66, de partij van minister Van Engelshoven, is nog niet overtuigd. D66-senator Alexander Rinnooy Kan gaat zich nog beraden op het standpunt van de partij. Maandag sprak hij al zijn zorgen uit over de toenemende studiestress onder studenten. Hij is bang dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar gebracht wordt. Wat veel senatoren in de Eerste Kamer bovendien ook stoort, is dat de extra opbrengsten van de renteverhoging niet geïnvesteerd worden in onderwijs, maar gebruikt worden om de begroting op orde te krijgen.
De minister merkte na afloop van het debat dat haar wetsvoorstel niet goed werd ontvangen. Ze gaat overleggen met de ministerraad wat ze nu gaat doen.
Kappen met leenstelsel
De scholieren- en studentenorganisaties hopen dat het schrappen van de renteverhoging er uiteindelijk voor zorgt dat het hele leenstelsel verdwijnt. De kans daarop wordt steeds groter. GroenLinks heeft onlangs aangegeven niet meer achter het leenstelsel te staan. Behalve VVD en D66 is daardoor alleen de PvdA nog voorstander van het leenstelsel en de PvdA heeft bovendien ook haar twijfels over de uitvoering ervan.
1 seconde geleden