Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

PWS schrijven? Dat kan sneller én beter!

PWS schrijven? Dat kan sneller én beter!

In samenwerking met Wageningen University

Geen zin om lang aan je profielwerkstuk te zitten, maar wel een goed cijfer halen? Met de juiste tools en slimme hulpmiddelen wordt het maken van je profielwerkstuk een stuk makkelijker. Check deze handige tips en ga direct aan de slag!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk: drink een kopje thee
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar groene thee bevat heel wat cafeïne, een stof die je alert maakt en je hersenfunctie stimuleert. Het blokkeert adenosine, de stof die ons slaperig maakt, en stimuleert opwekkende boodschappersstoffen als dopamine en norepinefrine. Anders dan koffie, bevat groene thee ook de kalmerende stof L-theanine, die je stress kan verminderen zonder dat je moe wordt. Groene thee helpt je dus zowel bij een motivatiecrisis, als bij deadlinestress.

Boost jouw concentratie!

Met de toolkit van Wageningen University & Research boordevol handige gadgets en tips boost je jouw concentratie. Je kunt eenvoudig kans maken door op de knop te klikken. Daarnaast kun je ook vragen stellen aan het PWS team of langskomen op een PWS dag.

2. Volledige concentratie: pomodoro
De pomodoro-methode zorgt voor een betere concentratie, vermindert het aantal onderbrekingen en verhoogt je motivatie. Hoe werkt deze handige (wetenschappelijk bewezen!) methode? Je zet een wekker voor een periode van 25 minuten. Daarna houd je drie minuten pauze en dat herhaal je vier keer. Bij de vierde keer houd je een langere pauze. Doordat je je tijd opdeelt in blokjes (ook wel time boxing genoemd), is het makkelijker om voor langere tijd aan je PWS te werken.

Tegenwoordig heb je allerlei apps die de ‘pomodoro’s’ kunnen timen en zijn er op YouTube ‘study with me’ video’s te vinden. Daarbij studeer je ‘samen’ met iemand die zichzelf filmt en de pomodoro techniek toepast. Maar voor veel mensen werkt een kookwekker het beste, omdat je zo niet in de verleiding komt om ook nog even je appjes te checken als je timer afgaat.

3. Telefoon
Dat brengt ons bij de derde tip: zorg ervoor dat je werkomgeving vrij is van afleiding. Om te voorkomen dat je je telefoon er telkens bij pakt, kan je gebruikmaken van de app Forest. Wanneer je een pws-sessie begint, plant je in de app een digitale boom. Zolang je niet op je telefoon kijkt, blijft deze boom doorgroeien en kan je zelfs een bos krijgen. Maar als je je telefoon erbij pakt, sterven al je bomen.

Een andere - en misschien zelfs makkelijkere - methode is om je telefoon ergens neer te leggen waar je hem niet kan zien of horen, bijvoorbeeld in een andere ruimte of in een afgesloten la of doos. Uit onderzoek blijkt namelijk dat alleen al het in het zicht hebben van je telefoon je concentratievermogen vermindert, zélfs als je hem met het scherm naar beneden op je bureau legt. 

4. Notitieboekje
Je PWS moet je waarschijnlijk typen, maar toch is het handig om een notitieblok bij de hand te hebben. Als je schrijft maak je namelijk meer connecties in je hersenen dan wanneer je typt, blijkt uit onderzoek. Dat komt door de combinatie van informatieverwerking en de beweging van je vingers. Met de hand schrijven zorgt ervoor dat je meer onthoudt en omdat schrijven langzamer gaat dan typen, verhoogt het je creativiteit. Moet je een hele berg aan bronnen verwerken? Dan kan het helpen om in een notitieblok de belangrijkste punten op te schrijven.

5. Twee vliegen in één klap: chocola
De wetenschap is er nog niet helemaal over uit of chocola écht je concentratie en stemming verbetert, maar er zijn meerdere studies die erop wijzen dat pure chocola een positief effect heeft. Neem dus gerust een blokje chocola tijdens je pomodoro-pauzes. 

Boost jouw concentratie!

Klik op de knop en maak eenvoudig kans op de PWS toolkit van Wageningen University. 

Meedoen

Gepubliceerd op 25 september 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.