Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste maatregelen voor scholieren

Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste maatregelen voor scholieren

Het is de derde dinsdag van september, oftewel: Prinsjesdag. Wat zat er (niet) in het koffertje voor jongeren, waar gaat geld naartoe en waar wordt op bezuinigd? Wij zetten het op een rijtje.

Btw op schoolboeken

Op dit moment betaal je 9 procent btw voor een festival, boeken of theatervoorstelling. In de toekomst gaat dit omhoog naar 21 procent. Daarom kan je er alvast op rekenen dat een festival bezoeken of een boek kopen iets prijziger wordt.

Ook je studieboeken worden duurder. Wel krijgen basisscholen, middelbare scholen en mbo-opleidingen een compensatie hiervoor van 60 miljoen euro van het kabinet.

Gratis schoolmaaltijden

Door het Programma Schoolmaaltijden krijgen leerlingen die minder geld hebben thuis een gratis schoolmaaltijd. Dit programma wordt ook volgend jaar verlengd.

 

Onderwijs krijgt minder geld

Het ministerie waar onderwijs onder valt krijgt volgend jaar 430 miljoen euro minder. Dat gaan vooral hogescholen en universiteiten merken.

Maatschappelijke diensttijd afgeschaft

De Maatschappelijke Diensttijd wordt vanaf 2025 afgeschaft. Hierbij zetten jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich vrijwillig in voor een ander.

(Iets) duurdere treintickets

Ga je in het weekend wel eens op pad met de trein? Dan moet je rekenen op duurdere tickets. Komend jaar stijgen de prijzen van treinkaarten met 6 procent.

Gepubliceerd op 17 september 2024
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.