Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Eindexamens 2025

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Petities tegen de 5,5-regel: waar gaan ze over en heeft het zin?

Door David

Vanaf de start van de examens stroomt onze DM op Instagram vol met berichten. Vragen, klachten maar vooral heel vaak de oproep om de 5,5-regel af te schaffen.

"Willen jullie deze petitie delen? Misschien dat het wat oplevert", stuurt Rubí Luneta (18) ons. Ze deelt een link van een petitie die al meer dan tienduizend keer is ondertekend. Maar heeft het tekenen van zo’n petitie zin? En wat houdt die 5,5-regel eigenlijk in?

UPDATE: Het ministerie heeft aan het LAKS een statement uitgebracht over de 5,5 regeling op donderdag 27 mei. Zie hieronder. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LAKS (@laksstagram)

Myriam van de Wiel van het LAKS ziet de verschillende petities ook langskomen. Petities voor hogere normeringen, voor afschaffing van exameneisen en zelfs voor afschaffing van het hele examen. "We merken dat het een beetje een hype wordt onder scholieren. Ze jutten elkaar op om de petities te tekenen." De petitie die het meest wordt gedeeld is die van de havist Zentella ten Boekel (18). Het doel: het afschaffen van de 5,5-regel.

Wat is de 5,5- regel?

Vanaf 2012 geldt de regel dat het gemiddelde van alle cijfers die je haalt op het centraal examen minimaal een 5,5 moet zijn. Als dat niet het geval is, zak je. "Eerlijk gezegd wist ik geeneens dat die regel bestond", vertelt Zentella aan de telefoon. "Maar toen ik er op social media heel veel over hoorde, heb ik het uitgezocht."
 
Omdat ze het niet eens is met de regel, startte Zentella een petitie en postte die op TikTok. "Heel veel leerlingen vinden het onzin dat je door een paar toetsen op een bepaald moment finaal kan zakken. Ik dacht, ik maak gewoon een petitie en kijk hoe veel mensen het met me eens zijn."

Stress

Rubí is een van de tienduizend ondertekenaars van de petitie. "Iedereen is al gestrest omdat we een rommelig jaar op school hebben gehad door de coronacrisis. Zo’n regel maakt het alleen nog maar erger. Bij elke toets heb ik weer de angst dat het niet goed gaat."
 
Om de leerlingen tegemoet te komen besloot het Ministerie van Onderwijs eerder dit jaar dat de examens door zouden gaan met een aantal versoepelingen. Zo kunnen de scholieren een vak wegstrepen dat niet meetelt met de eindscore. Ook hebben de scholieren recht op een extra herkansing en kunnen ze het examen spreiden over twee tijdvakken.
 
Toch is dit volgens Rubí niet de juiste oplossing. "Ik denk dat ze beter de 5,5-regel hadden kunnen afschaffen in plaats van al deze andere versoepelingen." Zentella sluit zich daarbij aan: "We hebben gewoon last van leerachterstanden. Die werk je niet even weg met een extra herkansing. Door de 5,5-regel af te schaffen voorkom je dat alles afhangt van één moment."

Heeft het tekenen van de petitie zin?

Myriam van het LAKS denkt dat er weinig ruimte is voor een aanpassing van de 5,5-regel. "Vorige week spraken we met het College voor Toetsen en Examens. Zij benadrukken dat de regel nodig is om de waarde van het diploma te waarborgen. Als de regel wordt afgeschaft is er geen maatstaaf meer waar de leerlingen aan moeten voldoen."

Ook Zentella twijfelt aan het effect van haar petitie. "Ik verwacht niet dat deze regel door mijn actie wordt afgeschaft. Maar ik hoop wel dat we gezien worden. Volgens het LAKS is het daarom ook belangrijk om je toch uit te spreken over dit thema. "Het is goed om een geluid te laten horen vanuit de scholieren. Teken de petitie gewoon om te laten zien dat je bang bent om te zakken. Laat het een signaal zijn naar het Ministerie van Onderwijs. Maar ga er niet vanuit dat de regeling ook echt verdwijnt."

Moet je je nu zorgen maken?

Zentella vindt het af en toe lastig om de moed erin te houden "Vrijdag had ik het examen Duits. Ik doe zo mijn best maar als ik dan thuis het correctievoorschrift bekijk, verdwijnt de motivatie echt. 'Weer zo weinig punten', denk ik dan."
 
Toch is er volgens het LAKS geen reden om je druk te maken. "Het Ministerie van Onderwijs gaat ervan uit dat de meeste scholieren gewoon slagen. Als dat niet het geval is, kan er nog worden gespeeld met de normering zodat alsnog het overgrote deel van de scholieren slaagt."

Gepubliceerd op 24 mei 2021


ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Alles over de examens in je timeline?