Pesten maakt nog steeds populair
Pesten gebeurt op alle leeftijden. Over pestgedrag op basisscholen is al veel bekend, maar nu is er ook een groot onderzoek gedaan naar de mening van middelbare scholieren over pesten. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Loes Pouwels van de Radboud Universiteit, blijkt dat we pesters over het algemeen niet aardig vinden, maar er nog steeds weinig tegen doen. Sterker nog: door pesten word je op de middelbare school vaak populair, maar je maakt er niet per se vrienden mee.
Bij het onderzoek werden de scholieren verdeeld over zes groepen: de pesters, de assistenten, de aanmoedigers, de slachtoffers, hun verdedigers en de buitenstaanders. Aan 1500 middelbare scholieren en 500 basisschoolleerlingen werd gevraagd om hun eigen rol en die van klasgenoten te bepalen.
Veel resultaten van de basisschoolleerlingen komen overeen met die van de middelbare school. De buitenstaanders zijn niet heel aardig, maar ook niet onaardig volgens de scholieren. De slachtoffers zijn bij niemand echt populair. Een opvallend verschil is dat de verdedigers op de basisschool nog worden gezien als heel aardig, terwijl er op de middelbare school weinig waarde meer aan wordt gehecht.
Pesten maakt populair
Het meest teleurstellende resultaat van het onderzoek is misschien wel dat pesten leerlingen op de middelbare school blijkbaar nog steeds populair maakt. Een oorzaak hiervan zou volgens de onderzoekster de puberteit kunnen zijn. Doordat jongeren zelfstandiger worden en hun belangrijke plaats in de groep veilig willen stellen grijpen ze nog steeds makkelijk naar pestgedrag. Ook zou pesten kunnen zorgen voor meer aandacht van het andere geslacht. Volgens het onderzoek zouden jongeren op de middelbare school zelfs nog meer status krijgen door pesten dan op de basisschool.
Het pestgedrag verandert wel naarmate leerlingen ouder worden. Terwijl pesten op de basisschool vaak bestaat uit fysiek geweld of het uitschelden van andere kinderen, gaat het op de middelbare school vaker om roddelen en buitensluiten.
Rol kan veranderen
Uit het onderzoek blijkt ook dat de rol van een scholier bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school kan veranderen. Zo kunnen jongeren die op de basisschool nog populair en sociaal waren, op de middelbare school pesters worden om die populariteit te behouden. Ook wordt iemand soms als slachtoffer aangewezen, terwijl die persoon dat zelf misschien helemaal niet zo ziet.
De toekomst
Dat er iets moet gebeuren tegen het pesten is duidelijk, maar wat precies blijft nog steeds lastig. Volgens Loes Pouwels moeten er meer anti-pestprogramma's komen die gericht zijn op de hele groep in plaats van alleen op de pesters en de slachtoffers. In het buitenland en op Nederlandse basisscholen worden op dit moment ook al zulke protocollen gebruikt.
Of zoiets ook echt gaat werken is nog niet duidelijk, maar tot die tijd kunnen we in ieder geval iets doen aan onze eigen houding. Opkomen voor slachtoffers van pesten mag dan blijkbaar niet "cool" zijn, maar je kunt iemands schoolcarrière er wel een stukje prettiger mee maken.
1 seconde geleden