Opvoeden of onderwijzen?

Opvoeden of onderwijzen?

Door Merel

Je bent op school om te leren. Om wiskundesommen te maken, Franse rijtjes inje kop te knallen, de Tachtigjarige oorlog na te vertellen en de eerste wet van Newton uit te leggen. Maar niet om opgevoed te worden. Dat doen je ouders immers al tot vervelens toe. Of niet?

Ik vind van niet. School is niet alleen een leerfabriek. Wat mij betreft mogen scholen zelfs een stúk opvoedender worden.

Opvoeden hoeft heus niet altijd gepaard te gaan met wijzende vingertjes en knallende ruzies. En school hoeft ook niet alleen maar te betekenen dat je zeven uur lang aantekeningen overpent van het bord en smoezen bedenkt waarom je huiswerk weer niet af is. Laten we het eens hebben over leukere onderwerpen...

Seks

Seksuele voorlichting is er in alle soorten en maten. Tegenwoordig beginnen zelfs basisscholen er al mee, met wisselend succes. Zo kan ik me van die lessen in groep acht enkel nog de grijns van mijn bijna-bejaarde meester herinneren, en een angstaanjagende op de muur geprojecteerde foto van een moederkoek, die nog steeds op mijn netvlies gebrand staat. Dat moet beter kunnen toch?

Toegegeven, als het om informatie over seks gaat kent tegenwoordig zo goed als elke scholier de basics wel, of dat nou via ouders, school, internet of de Playboy gegaan is. Maar er is meer te vertellen dan alleen het standaard je-moet-je-eigen-grenzen-aangeven-en-altijd-veilig-vrijen-verhaaltje. Neem nou het nieuws van laatst over de mogelijke risico's van het slikken van de Diane-pil. Daar zouden scholen wat mij betreft best informatie over mogen geven tijdens zo'n lessen. Maar ook voorlichting over homoseksualiteit, (alternatieve) voorbehoedsmiddelen en SOA's is echt geen overbodige luxe. We denken vaak wel alles te weten, maar dat is niet zo. Echt niet

Drugs

Uit een onderzoek van EenVandaag van vorige week bleek dat de voorlichting over de drug GHB door zowel ouders als scholen onder de maat is. Uit een eerder onderzoek van dit panel bleek ook dat 8 op de 10 jongeren vóór verplichte drugs- en alcohollessen is op school. Waarom gebeurt dit dan nog niet op grote schaal? Er zijn wel vakken die dit soort onderwerpen even aanraken, zoals verzorging of biologie. Maar geef toe, dat is meestal een gillertje, met die verouderde boeken en/of leraren.

Fatsoenlijke uitleg over drugs en alcohol, de gevaren en gevolgen dus, zodat je weet wat je wel en niet moet geloven. De beslissing om jezelf daarna alsnog klem te zuipen in het weekend, is compleet aan jou.

EHBO

Een derde 'vak' waar ik helemaal voor zou zijn is EHBO. Elke scholier zou eens in zijn middelbare schoolcarrièrre een cursus EHBO moeten volgen, vind ik. Hoe scholen dat inplannen mogen ze zelf weten: via modules, als onderdeel van het vak verzorging, of voor mijn part ter vervanging van het vak tekenen. Ik bedoel, wat is nou belangrijker: in staat zijn een rij bomen te kunnen schetsen of iemand kunnen reanimeren? Precies. Voor een volledige EHBO-training staat 20 uur, plus 20 uur zelfstudie. Zo gepiept dus eigenlijk. Dan zijn we in Nederland straks allemaal gespecialiseerd in pleisters plakken en kunnen we elkaar helpen in geval van nood.

En jij?

Natuurlijk ligt de hoofdtaak van een school bij het overdragen van kennis, en het voorbereiden van haar leerlingen op 'later', op vervolgonderwijs en uiteindelijk een baan. Maar als we er dan toch al die jaren doorbrengen, kunnen er wat mij betreft best wat uurtjes besteed worden aan andere nuttige zaken, zoals die hierboven.

Wat vind jij? Wil je best een keer les in reanimeren, of precies weten wat genitale herpes is? Of hoef je niet van je leraar te horen wat de gevolgen van GHB zijn en zoek je dat wel lekker zelf uit?

Gepubliceerd op 18 maart 2013
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

REACTIES

A.

A.

Mee eens, goed idee!

12 jaar geleden

S.

S.

Ligt eraan, ik ben het zeker met je eens dat er nuttigere tijdsbestedingen zijn dan CKV of tekenen. Maar de school moet ook weer niet de rol van opvoeder over gaan nemen. Daar heb je inderdaad ouders voor. Leerlingen horen te weten hoe ze zich moeten gedragen en anders moet fout gedrag hard worden afgestraft. Dat is de enige vorm van opvoeding die een school zich mag permitteren, het afstraffen van grensoverschrijdend gedrag. Scholen moeten leerlingen loslaten wat betref politieke, culturele en religieuze opvoeding omdat dat iets is wat thuis hoort te gebeuren. Maar de dingen die jij opsomt zijn zeker een nuttige aanvulling op de algemene ontwikkeling die je vanuit school hoort mee te krijgen.

12 jaar geleden

M.

M.

EHBO als vak zie ik wel zitten, eindelijk iets nuttigs en ,misschien wel dagelijks ,toepasbaars.

12 jaar geleden

A.

A.

woow

12 jaar geleden

O.

O.

En op politiek gebied? Kunnen we alle kindertjes niet meteen een onschuldige politiek-correcte mening aanleren? Dan weet je zeker dat ze niet op Geert Wilders stemmen.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.