Ophef over seksvragen in GGD-onderzoek
Er is ophef ontstaan rondom een vragenlijst die de GGD sinds dit schooljaar laat invullen door tweedeklassers. De 13- en 14-jarige scholieren moeten vertellen met hoeveel mensen ze seks hebben gehad, en of ze wel eens gedacht hebben aan zelfmoord. En dat gaat te ver, vinden veel ouders, en ook de VVD.
De GGD - wie kent het niet? Je moet er naartoe om te testen of je nou zo slecht oplet of gewoon het bord niet meer kunt lezen, en te bewijzen dat je heus wel braaf twee keer per dag je tanden poetst. Tien minuutjes, in, uit, hoppa, klaar.
Vanaf dit schooljaar heeft de GGD echter een nieuwe aanpak: iedereen die in de tweede klas zit, moet een uitgebreide vragenlijst invullen met allerlei stellingen over zijn gezondheid en leefstijl. Daar zitten de standaard 'hé-eet-je-wel-genoeg-fruit-en-computer-je-niet-te-veel'-vragen bij, maar ook een aantal best intieme stellingen. Sommigen vinden die vragen ongepast. Zeker voor jongeren van die leeftijd.
Condooms
"De laatste keer dat je geslachtsgemeenschap had, hebben jullie toen een condoom gebruikt?" is één zo'n vraag. Of: "hoe vaak heb je GHB gebruikt?" De VVD vindt dit soort vragen te expliciet. "Er is geen enkele noodzaak om jongeren van 13 of 14 jaar ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken," stelt kamerlid Brigitte van der Burg in het AD.
Een woordvoerder van de GGD legt uit dat de kinderen dit soort vragen alleen te zien krijgen als ze al 'ja' hebben geklikt op de vraag of ze ooit met seks/drugs te maken hebben gehad. Maar de VVD vindt dat geen excuus. "Jongeren moeten op deze leeftijd helemaal niet lastig gevallen worden met dit soort vragen. Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongere," zegt van der Burg.
Directeur Werner van Katwijk van ouderorganisatie Ouders & Coo vindt het belangrijk dat de GGD op deze manier op tijd kan ingrijpen, maar zegt tegen het AD dat "vragenlijsten van de GGD nooit de suggestie bij kinderen mogen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn."
Privacy
Veel mensen vinden bovendien ook dat de vragenlijst een inbreuk is op de privacy van de kinderen. Zeker omdat de leerlingen ook hun volledige naam en postcode moeten invullen. De GGD zegt echter dat deze informatie alleen zichtbaar is voor de organisatie zelf. Scholen krijgen alleen een geanonimiseerde uitslag van de testen, waarin dus geen namen worden vermeld.
De VVD gaat aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn vragen om ervoor te zorgen dat de vragenlijst niet meer wordt afgenomen. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.
1 seconde geleden
H.
H.
Klopt het dat de tekst vol met vreemd geplaatste vraagtekens staat? Of ligt dat aan mijn computer?
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Nee, Heleen, het ligt niet aan jou. Bovendien is de tekst in verschillende fonts en groottes geschreven.
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
@Heleen: Ik heb een paar dingetjes aangepast, is het beter zo (anders even ctrl + r proberen)?
10 jaar geleden
C.
C.
Denk dat dit behoorlijk ver gaat als standaard vragenlijst. Want inderdaad drugs gebruik in een vragenlijst noemen suggereert inderdaad dat het "normaal" genoeg is om IEDERE leerling te vragen. En dan is het pauze en gaan we dit even bespreken. "Ze vroegen of je het lekker vond" zegt de een. "Ik vond het fucking gaaf" liegt de ander. En strKs staan we met het 8 uur journaal op een schoolfeest, leerlingen te interviewen over Billy die betrapt is met een sleutel coke in zijn neus.
10 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Het zijn niet bepaald relevante vragen als je rekening houdt met de leeftijd van de ondervraagden.
10 jaar geleden
AntwoordenJon
Jon
Wat vinden de jongeren zelf? Of hebben ze het te druk met seksen..
10 jaar geleden
Antwoorden0.
0.
Ik zelf had geen probleem met de vragenlijst. Ik heb alles eerlijk ingevuld en was niet bang voor mijn privacy of iets dergelijks.
7 jaar geleden
K.
K.
Ik vind het niet eens zo gek, ze proberen gewoon inzicht te krijgen in hoe het er nu voorstaat met jongeren van die leeftijd. En als je gewoon eens wat (jongeren)forums op internet bekijkt zie je dat een heleboel jongeren van 13/14 jaar allang seksueel actief zijn. Ik kreeg toen ik in de tweede klas zat ook de vraag of ik al eens seks had gehad, voor de meeste is het geen relevante vraag, maar er zijn er genoeg voor wie dat wel het geval is. Je wordt er tegenwoordig zoveel mee geconfronteerd door internet en tv, dat ik het juist goed vindt dat ze die vragen durven te stellen. Een beetje preuts van de VVD en die ouders, het is namelijk gewoon de realiteit.
10 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
*ik vind
10 jaar geleden
B.
B.
is mooi
10 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
In mijn herinnering stond dit soort vragen vijf jaar geleden, toen ik in de tweede een onderzoek inclusief vragenlijst kreeg, ook al op de lijst, maar dat kan aan mij liggen..
10 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Idd bij mij ook toen ik in de eerste zat! Eén jongen had toen voor de grap ingevuld dat hij drugs gebruikte, maar wat daarmee gebeurde weet ik niet meer...
10 jaar geleden
A.
A.
Het grote probleem is dat het niet anoniem is! Je moet namelijk op gesprek komen als je drugs gebruikt of sex hebt op die leeftijd. 13 jarigen zijn allang op school/door ouders voorgelicht.
10 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
echt onzin... als ze niet willen dat die mensen dat weten liegen ze toch wel gewoon. tsssss
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik heb in het verleden ook gehad dat vreemden 15 jarige klasgenoten van uit mijn klas hadden ondervraagd, heeft me jarenlang bezig gehouden waar het onderzoek voor was , de leerlingen interviews blijken na 30 jaar dus na lang zoeken in de Koninklijke Bibliotheek te liggen.
In het verleden werd er bij sociologisch leerlingengedrag onderzoek heel weinig terug gekoppeld. meer ik heb nog iets anders vreemds opgemerkt aan hun onderzoeken wat onderzocht zou moeten worden.
7 jaar geleden
Antwoorden