Op weg naar het Lagerhuis 2017
Afgelopen dinsdag stond de finale van Op weg naar het Lagerhuis op het programma, welke gisteravond werd uitgezonden op NPO 2. Op weg naar het Lagerhuis is een debatteerwedstrijd, waarbij middelbare scholieren het tegen elkaar opnemen. Scholieren.com mocht een kijkje nemen achter de schermen en de zenuwachtige finalisten het hemd van het lijf vragen.
Hoe het werkt
Elk jaar kunnen scholen in Nederland zich inschrijven om mee te doen aan Op weg naar het Lagerhuis. Een school moet tien debatterende talenten bij elkaar sprokkelen, wil de school zich kunnen opschrijven. Om de finale te bereiken, moeten eerst de provinciale voorrondes worden doorlopen. De jongeren debatteren over stellingen als: 'anoniem solliciteren moet in heel Nederland de norm worden' en 'gekozen volksvertegenwoordigers moeten de volledige vrijheid hebben om alles te kunnen zeggen'. Dit jaar stonden het Praedinius Gymnasium uit Groningen en De Nassau uit Breda in de finale.
De finalisten
De sfeer zat er goed in in de kleedkamers van de leerlingen van het Praedinius uit Groningen. Al gauw blijkt hoe close en goed op elkaar ingespeeld de groep is. De Nassau, waarvan de leerlingen even verderop zenuwachtig in hun kleedkamer rondscharrelden, doet pas voor de tweede keer mee aan de wedstrijd. "Het is echt super gaaf dat we überhaupt mee doen, laat staan in de finale staan!' vertelt een van de finalisten uit Breda.
De jury en winnaar
De jury bestond dit jaar uit presentatrice Linda Hakenboom, bekend van Spuiten & Slikken en RamBam, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en politiek verslaggever van de NOS: Xander van der Wulp. Unaniem besloten zij dat het Praedinius Gymnasium uit Groningen de winnaar was. Xander van der Wulp is blij dat programma's als deze bestaan: "zo kunnen middelbare scholieren zich ontwikkelen op politiek en maatschappelijk vlak."
Speech-koningin
Lieve Eberson won de v-rede, een korte, zelf geschreven speech met een maximale duur van 150 seconden. Lieve (17) streed tegen Hidde Swartjes (17) uit Nuenen en Hajar Yagkoubi (17) uit Helmond. Lieve raakte de jury en het publiek met haar speech over echtscheidingen in het algemeen, maar ook met haar eigen ervaring met gescheiden ouders. Met deze persoonlijke touch onderscheidde zij zich van de anderen.
Lieve sloot haar speech af met een voorstel: voor het huwelijk gesloten wordt, moet de partners een verdrag worden voorgelegd over wat er met de kinderen gebeurd bij een eventuele scheiding. Jurylid Linda Hakenboom, zelf kind van gescheiden ouders, gaf aan dit helemaal geen gek idee te vinden.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen in Nederland krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden