Onverwachte dingen tijdens je tussenjaar
Een avontuurlijke reis naar Bali maken of een jaar gaan werken om geld te verdienen voor je rijbewijs of je toekomstige studentenleven: veel scholieren, onder wie ikzelf, kiezen voor een tussenjaar.
Terwijl het voor sommigen een droom is om even een jaartje niet naar school te gaan en zich te kunnen focussen op iets totaal anders, is het niet alleen maar rozengeuren en maneschijn. Ook voor mij was dit niet het geval de afgelopen maanden. Er zijn behoorlijk wat dingen die je misschien over het hoofd kan zien als je kiest voor een tussenjaar.
(Te) veel vrije tijd
Het is natuurlijk heerlijk dat je niet om acht uur 's ochtends door weer en wind naar school hoeft te fietsen om vervolgens urenlang achter een bureautje te zitten. Hoewel naar school gaan zeker niet altijd een pretje is, geeft het wel structuur aan je dag. Iets waar je in je tussenjaar veel meer je best voor moet doen. Tuurlijk, als je veel gaat werken moet je ook op bepaalde tijdstippen ergens zijn, maar ga je bijvoorbeeld een reis maken en ondertussen een beetje bijverdienen, dan zit je al gauw met veel tijd die je moet zien te overbruggen.
Velen kunnen dit prima indelen, anderen - zoals veel van mijn vrienden die een tussenjaar namen - hadden dit van tevoren onderschat. Naast op school zitten moet je na school nog huiswerk maken en leren, dit is nu niet meer nodig. Ik had best veel moeite met het accepteren van die vrije tijd. Door het hebben van veel vrije tijd voelde het voor mij alsof ik iets 'verkeerds' deed. Alsof iedereen om mij heen productief bezig was en ik mijn tijd zat te verspillen. Wees er dus alert op dat je in ieder geval een indicatie hebt van hoeveel tijd je hebt en waar je dit aan wil besteden.
Je plan verloopt anders dan gepland
Om ervoor te zorgen dat je je tussenjaar nuttig besteedt, maken veel scholieren een plan voor het komende jaar. De één gaat vrijwilligerswerk in het buitenland doen, de ander reist de wereld rond en weer een ander gaat aan het werk om te sparen voor een rijbewijs. Maar, het leven is - zoals jullie misschien wel weten - vrij onvoorspelbaar. Er is dus een kans dat je plannen niet uitpakken zoals je het gehoopt.
Dit was ook bij mij het geval. In plaats van een jaar in Parijs te wonen als au-pair, was ik na zes weken alweer in Nederland te vinden. Dit omdat ik erg veel last had van heimwee en mij niet op mijn plek voelde. Maar ja, wat doe je dan? De één herpakt zichzelf makkelijker dan de ander. Ik had daar persoonlijk best wel veel moeite mee. Nu zeg ik niet dat je rekening moet gaan houden met een doemscenario, maar houd in je achterhoofd dat het ook oké is als het allemaal anders loopt, en hoe je dit eventueel zou kunnen invullen.
Nieuwe inzichten
Dit blog schetst een heel negatief beeld van een tussenjaar. Maar wees niet bang, een tussenjaar kan ook voor onverwachte positieve dingen zorgen. Het kan zijn dat je opeens een studie tegenkomt die je toch veel leuker lijkt dan de studie die je in je hoofd had. Omdat je nu goed de tijd hebt om erachter te komen wat bij je past, en je nieuwe passies en interesses hebt ontdekt.
Ook kan een tussenjaar perfect zijn om je te focussen op je mentale gezondheid, iets wat totaal niet mijn plan was, maar nu centraal staat in mijn tussenjaar. Sterker nog: als ik geen tussenjaar had genomen, had ik waarschijnlijk moeten stoppen met mijn studie. Dus desondanks ben ik heel blij dat ik op dit moment een tussenjaar heb, zodat ik volgend schooljaar goed en voorbereid van start kan gaan.
Het mooie van een tussenjaar is dat er geen uitgestippelde route is: het is voor iedereen anders en iedereen leert lessen waar je je leven lang profijt van hebt. Wat er ook gebeurt, en waar je ook tegenaan loopt, ik ben ervan overtuigd dat je aan het eind een sterkere en wijzere versie van jezelf bent. En dat is toch eigenlijk het onderliggende doel van elk tussenjaar?
1 seconde geleden