Ontslagnieuws zet school op z'n kop
Huilende leraren en politie op mijn school vandaag, het Sint-Maartenscollege in Maastricht. In de lunchpauze werd namelijk bekend dat 20 leraren en andere medewerkers (deels) ontslagen worden.
Het gevolg? Complete chaos en ontregeling van de hele school. Leraren besloten zelfs geen les meer te willen geven. Een reconstructie.
Update: boze leerlingen hebben besloten dinsdag te zullen staken tegen het massa-ontslag. Meer informatie hier.
13.00 uur. Ik zit tijdens mijn tussenuur in de bieb. Opeens krijg ik een Whatsapp: "Allemaal leraren zijn ontslagen en weigeren nog les te geven." De school blijkt op z'n kop te staan. Als een ware ramptoerist besluit ik deze plek, normaal symbool voor veiligheid en orde, te bezoeken.
Geen les meer
Eenmaal aangekomen staan alle leerlingen op het schoolplein, terwijl de pauze allang voorbij is en er nooit zoveel scholieren tegelijkertijd tussenuur kunnen hebben. Tijdens de lunchpauze is omgeroepen dat de pauze met vijf minuten verlengd zou worden. Inmiddels is dit al uitgelopen tot een halfuur. In eerste instantie vinden de leerlingen dat wel relaxed - tot ze uitvinden waarom.
Ik loop de trap op en zie dat tientallen leerlingen zich hebben verzameld rondom de gang bij de lerarenkamer. Twee leraren proberen panisch de ingang te blokkeren en verbieden ons in de docentenkamer te kijken.
Nog geen enkele leraar wil me vertellen wat er aan de hand is. Als ik een docent aanklamp in de gang schudt hij zijn hoofd en zegt hij triest: "Het is al erg genoeg zo." Een woedende tekenlerares spreekt leerlingen wel toe: "Vertel thuis maar aan je ouders dat er hier een streng regime heerst. Leraren hebben niks te zeggen. "
Massaontslag door bezuiniging
Gelukkig vertelt de leraar van mijn eerstvolgende les (die wel weer doorgaat) me meer. Energie om echt les te geven, ontbreekt hem echter. "Dit is de meest trieste dag die ik ooit heb meegemaakt op deze school."
Want wat blijkt? Reden van deze ontslagen, zo legt hij uit, is een fusie van de drie grootste Maastrichtse scholen: het Porta Mosana College, het Bonnenfanten College en het Sint-Maartenscollege. Om kosten te besparen, gaan die voortaan samenwerken. Grotere klassen, minder leraren, minder gebouwen. Per vak wordt de kortst werkende leraar eruit geknikkerd. In principe maakt het dus niet uit of het een tenenkrommend slechte docent is of juist een formidabele: last in, first out.
Elk huidig schoolgebouw zal in de toekomst nog maar één niveau huisvesten: één vwo-school, één havo-school en één vmbo-school. Dag keuzevrijheid, dag gemengde vriendengroepen. Sommige vakken worden zelfs zogenaamde 'fietsvakken': een vak dat door geld- en lerarengebrek maar op één school gegeven wordt. Daar moet je voor dat uur dan naartoe fietsen.
Nieuws per mail
Maar waarom van het ene op het andere moment die complete chaos? Rond half 12 ontvingen de leraren een mail van de schooldirectrice, hoor ik. Al eerder deze week was aangekondigd dat ergens vandaag duidelijk zou worden wie mocht blijven en wie zou moeten vertrekken. Terwijl de docenten in de pauze hun boterhammetjes oppeuzelden en terloops hun mail checkten, lazen ze het definitieve nieuws.
Een golf van verdriet en woede onttrok zich door de hele docentenkamer, terwijl de directrice, die de mail getypt had, gewoon in haar kamer twee deuren verderop zat. Naar verluidt scheen dat niet alleen boosheid en frustratie, maar ook agressie op te wekken bij de leraren. Vandaar dat er blijkbaar een politieagent door de gang loopt.
Huilende leerlingen
Na de bekendmaking zie ik overal groepjes huilende docenten. Anderen benen juist met een rood hoofd de school uit. Sommige leerlingen zijn zo aangeslagen door het nieuws, dat ook zij in tranen uitbarsten. Veel favoriete leraren moeten opeens (gedeeltelijk) weg, terwijl zij, in tegenstelling tot hun collega's die wel mogen blijven, enorm geliefd waren onder de scholieren.
Op het schoolplein legt de conciërge alles nog eens gedetailleerd uit. Ook hij moet vertrekken. Hij krijgt een sigaretje aangeboden van de leerlingen, en wordt hierna door een paar leerlingen huilend omarmd. Die economische crisis? Die wordt mij vandaag pas echt duidelijk.
De schooldirectie van het Sint-Maartenscollege was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Eerder vandaag legde de locatiedirecteur onderstaande verklaring af voor Dichtbij Maastricht:
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden
Tjeerd
Tjeerd
Wat lief dat al die leerlingen zo betrokken zijn bij het ontslag van hun docenten. Of doen ze het om een hoger cijfer te halen op de volgende toets...?
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Hi Justine,
Wat een toestanden allemaal in het Maastrichtse onderwijsland.. Ben je evt bereid om zamen met andere leerlingen mee te doen aan een publiek debat in Centre Ceramique op dinsdagavond 14 mei om 19.30 uur? Stichtign Sphinx organiseert dat, zie sphinxmaastricht.nl. Het gaat vooral om inhoudelijke keuzes, de onderwijsvisies. Niet zozeer om een docent meer of minder. De opzet is dat de gespreksleider – George Vogelaar – leerlingen die in de zaal zitten (tot op heden heb ik niet het idee van een leerlingenpanel of zo iets) kan bevragen naar hun ideeën over de plannen van de bestuurders en vooral van wat ze nou eigenlijk verwachten van een school, hun ideeën daarover (en dan meer dan alleen: ‘zo min mogelijk les, zo veel mogelijk vrijetijd). Ik heb ook leerlingen van de BLS gevraagd, leerlingen van Bonnefanten zullen een muzikale performance geven (jamsessies) en via de ouderraad probeer ik ook in contact te komen met leerlingen van het Porta. Ik ben benieuwd!!
11 jaar geleden
AntwoordenJustine
Justine
Hoi Huub, dat klinkt inderdaad heel interessant! Ik ga er proberen bij te zijn. :)
11 jaar geleden