Ons onderwijssysteem is net Mens Erger Je Niet
Vind jij het ook zo leuk om wel eens een spelletje te spelen? Ikzelf vond Mens Erger Je Niet altijd geweldig! Totdat ik erachter kwam dat al deze spellen een verborgen boodschap hebben. De boodschap: we moeten als eerste zijn en de beste, want dan ben je de winnaar, dan bereik je de top.
Lisanne Vriens, een 16-jarige vwo-scholier uit Bergen op Zoom, geeft in drie gastblogs op Scholieren.com haar visie op het huidige onderwijs. Wat is er mis, en wat kan er beter? Vandaag deel 1.
Kijk maar naar dit mens erger je niet bord:
De rode pionnetjes zijn de winnaars in het spel. Onderweg hebben ze de anderen van het bord gegooid om te laten zien dat zij het beste zijn. En zo gaat het ook met ons huidige schoolsysteem. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gele pionnetjes: die waren zo dichtbij, maar net niet goed genoeg voor het vwo, dus zullen zij op de havo gezet worden. En dan de groene pionnen, die kan je zelf al wel raden: vmbo. Zoals je ziet zijn de blauwe nog niet eens gestart; die kun je vergelijken met de jongeren die zich vaak buiten ons blikveld bevinden: de schoolverlaters.
De beste zijn
Toen ik hierachter kwam bedacht ik me dat dit spel de basis van de maatschappij is, of eigenlijk ons onderwijssysteem. Meet jij je ook altijd met je klasgenootjes? Heb ik een hoger cijfer? Geen zorgen, dat is heel normaal. Want waar het om draait op school, is de beste zijn. Dan kan je naar het vwo of gymnasium, en mag je daarna doorstromen naar de uni, veel geld verdienen, en ga zo maar door. Dat wil toch iedereen? Maar om dit te bereiken moet je wel naar de finishlijn racen: je examens halen, en dan het liefst als eerste natuurlijk. Net als bij Mens Erger Je Niet.
We kunnen onze hele schoolcarrière vergelijken met dit spelletje. Wij scholieren worden van jongs af aan al klaargestoomd voor de top. We moeten ervoor zorgen dat we als eerste eindigen bij een spelletje, later een A halen voor onze CITO-toets, cum laude slagen en een goede baan vinden. Dan hebben we het gemaakt; we hebben de top van de maatschappij bereikt.
Niet van het pad afwijken a.u.b.
Maar om dit allemaal te bereiken moeten we precies het pad volgen van het spel en ons aan de regeltjes houden. We moeten ons vormen naar het systeem en ons hieraan vasthouden. Want als je van het pad afwijkt val je in het diepe. De enige mogelijkheid die ons onderwijssysteem ons biedt is namelijk dit pad. Net zoals bij veel spelletjes. Want ook bij Mens Erger Je Niet kan je niet zomaar op het gele staan. En ook bij Ganzenbord, Muizenval of Monopoly ga je niet van het pad af, want dan ben je 'niks meer waard'. Of je moet opnieuw beginnen, of je stopt ermee, omdat je de finish niet kunt bereiken.
Dit gebeurt ook in ons onderwijssysteem. Wanneer we het niet redden, mag je een jaar overdoen of word je teruggeplaatst naar een niveautje lager. En als dit vaak gebeurt, word je een schoolverlater, omdat er maar een bepaald aantal niveaus zijn, een bepaald aantal mogelijkheden om in het schoolsysteem te passen.
Ons onderwijs is net als ieder spel, het gaat om de winnaars en de verliezers, en wij scholieren zijn 'slechts' een pionnetje midden op het grote bord van ons onderwijssysteem.
Ik ben Lisanne en ik wil dit veranderen. Blijf de komende weken kijken voor het vervolg over hoe het dan wel moet.
Wil je alvast een sneak peak? Kijk dan alvast dit Youtube-filmpje.
1 seconde geleden
S.
S.
Het schoolsysteem is op dit moment perfect. Ben je 16 jaar oud en wil je gewoon vwo doen, ga dan naar de VAVO of doe het staatsexamen.
Het gaat er niet om dat je de eerste en ''dus'' de beste bent, maar of je zelf de weg wil ondernemen en vol wil houden. Ik ken genoeg mensen die al 9 jaar VWO doen (vaak blijven zitten) of eerst vmbo, dan havo en uiteindelijk vwo deden. Ze kiezen er zelf voor en die keuzes biedt het Nederlands onderwijssysteem aan ons.
9 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ehh ik hoef helemaal niet "de beste" te zijn, hoor. Ik wil alleen maar een diploma halen en een studie kunnen gaan doen waar ik gelukkig van word (intrinsieke motivatie). Als je altijd maar de beste moet zijn om erkenning te krijgen van anderen (extrinsieke motivatie), zal je helaas nooit echt gelukkig worden, omdat er nou eenmaal veel getalenteerde mensen zijn de beter kunnen zijn dan jij.
Ik ben het er wel mee eens dat het niet goed is dat er maar één "goed pad" is bij het traditionele systeem. Gelukkig zit ik op een moderne school waar gekeken wordt naar wat ik nodig heb om me te ontwikkelen ipv welke cijfers ik nodig heb om een diploma te halen.
9 jaar geleden
Antwoorden