One Direction-fans zijn zo raar nog niet
“Ik weet niet of er dokters in de zaal zijn?” vroeg Humberto Tan vorige week vrijdag tijdens RTL Late Night. Acht meisjes zaten rood aangelopen, huilend en hyperventilerend in de studio. Ze hadden namelijk net gehoord dat One Direction in december een live interview gaat geven bij de talkshow.
Bovenstaand voorbeeld is het beeld dat de meeste mensen bij fans van boybands hebben: twaalfjarige meisjes die gaan huilen zodra alleen al de naam van hun idool genoemd wordt. Natuurlijk gebeurt dat ook wel (kijk maar naar RTL Late Night of onze eerdere video), maar er zijn ook 'n hoop fans zónder rode, natte wangen. En als je er wat langer over nadenkt is het helemaal zo gek nog niet dat al die meisjes fan zijn van een boyband.
Poppen en tandpasta
Met liedjes als What Makes You Beautiful (mag ik een teiltje?), You And I en Steal My Girl is het niet zo heel gek dat vooral bruggermeisjes als wespen op de zoetigheid afkomen. Voeg daar dan een stel knappe jongens aan toe, een stel videoclips waarin ze zo zwoel mogelijk in de camera kijken (HIJ KEEK NAAR ME!!! Maar keek hij zo?) en tadaa: de meerderheid van de pre-puberale meisjes loopt achter je aan.
En dan? Nou, de truc gaat zo: twaalfjarige meisjes hebben vaak ouders. En wat hebben ouders? Geld. Geld dat ze dolgraag besteden aan de te lang doorgedramde wensen van hun kroost. De meisjes willen One Direction (of welke willekeurige boyband dan ook), maar het bezoeken van al die concerten in het buitenland is vaak geen optie. Nutteloze merchandise dan? Bingo! One Direction-poppen, One Direction-parfum, One Direction-tandpasta, One Direction-wat dan ook: wij maken het, de ouders kopen het. Kassa!
Bushokje mollen
Kortom: One Direction is één grote geldmachine, precies ontworpen om de harten van haar doelgroep (tienermeisjes) te doen smelten. En daar slagen ze vrij goed in. De meisjes in kwestie vinden One Direction oprecht supertof. Waarom? Daar is het voor gemaakt. Net zoals Axe, voetbal en RTL 7 voor veel mannen is gemaakt. Het verschil: de naar Axe stinkende, RTL 7-kijkende voetbalschreeuwlelijken vinden we stoer en normaal, terwijl we de tienermeisjes uitlachen.
Dat is toch raar? De meeste mensen zullen waarschijnlijk zeggen dat het om hun gedrag is. Spontaan in huilen uitbarsten bij het horen van iemands naam, dat is toch niet normaal? Maar ik heb nog nooit in de krant gelezen dat een groepje boybandfans een bushokje aan gort heeft geslagen omdat de groep in kwestie geen MTV-award kreeg.
Serieuze muziek
En dan nog iets. Hoewel bijna iedereen (of in ieder geval iedereens moeder) I Want It That Way van de Backstreet Boys mee kan zingen, doen we toch steeds weer lullig over de muziek van de volgende tienerhype. Maar waarom zou een band met vooral tienermeisjes als fan in vredesnaam geen goede muziek kunnen maken? Wanneer de bandleden echt moeite in de nummers stoppen, kunnen ook boybands prima liedjes afleveren.
Heel lang heb ik met een grote boog om One Direction heen gelopen. Nog langer heb ik wel naar ze geluisterd, maar heel hard geroepen dat ik echt waar absoluut helemaal geen fan was. One Direction fans, dat zijn rood aangelopen, huilende, hyperventilerende meisjes. Ik heb geen ademhalingsproblemen, mijn wangen zijn droog en mijn gezicht niet roder dan normaal. Maar een One Direction-fan? Dat ben ik wel.
1 seconde geleden
H.
H.
wat research zou dit artikel niet mis gestaan hebben, deze anders geaarde jongens schrijven maar de helft van hun liedjes gedeeltelijk zelf. dus dat ze echt moeite stoppen in hun liedjes is stierenstront. beetje jammer. Verder was het een top artikel hoor! laat je niets wijs maken door de haters!
groetjes,
Hans Klok
10 jaar geleden
AntwoordenDaniëlle
Daniëlle
Ik kan me natuurlijk vergissen, maar op Four tel ik toch echt 1D-credits bij veertien van de zestien liedjes. Dat komt neer op 87,5% - en dat is toch iets anders dan 50%.
10 jaar geleden
A.
A.
e-i-n-d-e-l-i-j-k iemand die het snapt! goed artikel!
10 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Klopt volkomen, al blijft het grotendeels ge-autotunede niets-zeggende rotmuziek. Het commerciële zie ik er wel in, net al bij B-Brave.
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik hou absoluut niet van 1D. Waarschijnlijk had ik het wel een kans willen geven als niet iedereen zo dol op ze was en ze geen liedjes schreven over what makes me beautifull. De muziek is oké, maar voor die look van ik niet en van de tekst moet ik kotsen. Geef mij maar Imagine Dragons
10 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
Die muziek is zo mogelijk nog commerciëler! Zo blijkt maar weer duidelijk dat het kapitalisme hoogtij viert. Word liever een communist, dan ben je echt alternatief. Zij eten tenminste echte hooikoortsdruuugs en vermoorden tenminste geen negers.
9 jaar geleden