Oliver (16) en Lev (15) richtten hun eigen politieke partij op
De politiek. Sommige jongeren vinden het interessant, anderen willen er niets van weten. Scholieren Lev Weikamp (15) en Oliver Heming (16) uit Winterswijk horen duidelijk bij de eerste groep. Zij besloten hun eigen partij op te richten: partij Frontale.
Dit jaar doen ze mee met de gemeenteraadsverkiezingen, waarvoor morgen kan worden gestemd. Dit maakt Oliver de jongste lijsttrekker van Nederland.
Standpunten
Het gebeurt niet vaak dat jongeren op zo’n jonge leeftijd de politiek ingaan. Toch hebben Lev en Oliver hier wel voor gekozen. "We konden ons niet vinden in een andere partij, dus besloten we om onze eigen partij op te richten", legt Oliver uit. Ze willen zich vooral focussen op hun leeftijdsgenoten. "We willen de stem van de jongeren laten horen. Zo willen we dat er meer geld aan jeugdzorg wordt uitgegeven en willen we meer culturele activiteiten voor jongeren aanbieden."
Dit is niet het enige wat op hun prioriteitenlijstje staat. "We willen ook opkomen voor de boeren. Zo zijn wij tegen het huidige stikstofbeleid en de vele zonnepanelen op landbouwgrond. De jongeren en de boeren dus, dat zijn onze voornaamste doelgroepen."
Gemengde reacties
Het is natuurlijk een heel andere tijdsbesteding dan vakkenvullen bij de Albert Heijn. Toch zijn veel vrienden en klasgenoten enthousiast. "Onze vrienden vinden het wel gaaf dat we dit doen", vertelt Oliver. "Ook van de rest van de school krijgen we veel aandacht. Ik krijg in de pauze regelmatig de vraag of ik met iemand op de foto wil. Of ze vragen om een handtekening. Ik vind het eigenlijk een beetje overdreven, we hebben immers nog niets bereik." Deze positieve reacties doen de twee jongens goed. "Ook van veel andere mensen krijgen we positieve reacties, dat geeft wel echt een boost", vertelt Lev.
Toch zijn er ook mensen die minder enthousiast waren over deze beslissing. Lev heeft zich zonder de toestemming van zijn ouders verkiesbaar gesteld, waar met name zijn moeder niet zo blij mee is. Dit leidde tot een rechtszaak. "Ik had het pas aan mijn ouders verteld toen ik op de kieslijst stond. Ze waren het er niet mee eens en vonden het raar dat je je als minderjarige zomaar verkiesbaar kan stellen", zegt Lev. Omdat Lev in het jaar van de zittingsperiode 18 wordt, mag hij van de Raad van State toch mee blijven doen. "Misschien was mijn aanpak niet de beste, maar ik wil me alsnog volledig inzetten voor de partij. Gelukkig vinden mijn ouders het nu wel prima en proberen ze mij ook te steunen."
Druk schema
Natuurlijk moeten Lev en Oliver ook naar school toe. Gelukkig valt het best met elkaar te combineren. Lev: "Wat we per week voor de partij doen, verschilt heel erg. We zijn nu vooral druk met debatten. Zo kunnen we aan mensen laten zien waar we als partij voor staan. Het is vrij ongewoon dat jongeren zich verkiesbaar stellen. We zijn druk bezig met interviews en we zijn een aantal keer uitgenodigd om met burgemeesters en wethouders te spreken. Het is voor hen ook een nieuwe situatie. Het is soms wel druk, maar je probeert je ook gewoon op school en je sociale leven te focussen. Dat is ook belangrijk."
De jongens zijn nu dus nog druk bezig met campagne voeren, maar morgen is het zover: de gemeenteraadsverkiezingen. Het is best wel bijzonder dat ze op de kieslijst staan, terwijl ze zelf nog helemaal niet mogen stemmen. Toch is het mogelijk, omdat ze 18 worden tijdens de zittingsperiode waarover gestemd wordt. Zij zouden dan ook graag zien dat de stemleeftijd van 18 naar 16 jaar gaat. Maar ze snappen het huidige beleid ook wel.
De raad in
Over de uitslag zelf zijn Lev en Oliver hoopvol. "We merken om ons heen dat steeds meer mensen vertrouwen krijgen in Frontale", vertelt Oliver. "Het zou dus zomaar kunnen dat we een zetel weten te bemachtigen. Door de vele media-aandacht rondom Lev en zijn moeder krijgen we misschien zelfs wel twee zetels, het is allemaal mogelijk." We gaan ‘t zien, morgen.
Lees ook
Eindelijk: ik mag stemmen!
1 seconde geleden