Nuno en Arwa over de nieuwe bachelor ST&I: 'De perfecte combinatie'
In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam
Ben je geïnteresseerd in bèta-vakken én techniek en wil je dat het liefst toepassen in de praktijk? Dan is de bacheloropleiding Science, Technology & Innovation (ST&I) aan de Universiteit van Amsterdam misschien wel wat voor jou. Tijdens deze studie word je opgeleid tot bèta-allrounder met technische skills, iets waar Nuno (20) en Arwa (21) graag hun ervaringen over delen.
Bij een universitaire opleiding denk je misschien niet meteen aan het maken van een robot. Toch is dat waar de studenten van de bacheloropleiding Science, Technology & Innovation mee bezig zijn. "Hetgeen je leert, pas je toe in de praktijk door in groepen aan projecten te werken in de Makerspace", vertelt Nuno. "Dit is een ruimte waar allerlei apparaten te vinden zijn, van 3D-printers tot soldeerbouten."
Zo werkt Nuno samen met drie andere studenten aan een robot die planten en bloemen kan bestuiven. "Door klimaatverandering komen insecten in de problemen. Daardoor vindt er minder bestuiving plaats en groeien planten minder goed. Door deze robot kunnen we die planten een handje helpen." Ook Arwa is bezig met het bouwen van een robot. Zij richt zich weer op iets totaal anders. Samen met haar projectgroep ontwikkelt ze een robot die mijnen kan detecteren. "Mijnen die zijn overgebleven na oorlogen worden nu vooral opgespeurd door mensen en honden, hartstikke gevaarlijk. Door deze robot kan dat nu compleet geautomatiseerd gebeuren."
Buiten de hokjes
De naam van universitaire bacheloropleiding Science, Technology and Innovation aan de Universiteit van Amsterdam verklapt al hoe breed deze opleiding is. Je wordt niet opgeleid in één specifiek vakgebied, maar tot bèta-allrounder, vertelt Arwa. "De vakken zijn heel uiteenlopend, van Artificial Intelligence en biologie tot natuurkunde." De lesstof speelt in op hedendaagse problemen en uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, de automatisering van de landbouw en de uitstoot van CO2. "Bijzonder is dat je niet alleen leert over de problemen, maar ook zelf naar oplossingen zoekt", legt Nuno uit. "Als je een idee hebt, kun je dat ook uitvoeren om te kijken of het werkt", voegt Arwa toe. "Samen met je medestudenten zoek je oplossingen voor problemen. Soms lukt het niet, maar dat is ook niet erg. Je leert er heel veel van."
Voor Nuno was het maken van een studiekeuze niet bepaald een fluitje van een cent. Hij wilde graag een technische opleiding doen, maar twijfelde tussen het hbo en de universiteit. "Ik vind theorie over bèta en technische onderwerpen heel interessant, maar wil er ook iets mee doen. Daarom dacht ik eerst aan het hbo, want bij een universitaire opleiding krijg je eigenlijk veel minder ruimte voor het toepassen van de lesstof. Je hebt wel projecten en werkgroepen, maar écht veel ben je er niet mee bezig. Dat ik met een pilot van de opleiding kon meedoen, was voor mij de oplossing." Herkenbaar voor Arwa: "Het wordt een hele vrije opleiding. Je wordt niet in een hokje gestopt, je krijgt echt de ruimte om je eigen ideeën uit te werken. Dat vind ik heel fijn."
Intensief samenwerken
Als je gaat studeren aan de universiteit, heb je gemiddeld tien tot twaalf contacturen per week. In deze uren volg je colleges of ben je bezig in werkgroepen. Dat zijn in principe ook de enige momenten waarop je je medestudenten ziet. Natuurlijk kun je daarna wel met ze afspreken, maar dat is volledig aan jou. Bij deze studie zijn er een stuk meer contacturen. Omdat er niet alleen theoretische les wordt gegeven en je in groepjes aan projecten werkt, heb je veel intensiever contact met je medestudenten.
"Omdat je zo intensief aan projecten werkt, zie je je groepje veel vaker", vertelt Nuno. Voordat hij begon aan zijn bestuivingsrobot, sprak hij met zijn groepje af elkaar vaak te treffen. "Natuurlijk is het hard werken, maar het is ook heel gezellig." Ook Arwa kon niet om haar studiegenoten heen. "Maar dat heeft veel voordelen. Omdat je zoveel samenwerkt, word je heel snel hecht elkaar. Je leert elkaar veel sneller kennen, omdat je samen tot een oplossing moet komen."
Niet technisch onderlegd?
Zie je deze opleiding wel zitten, maar ben je niet technisch of handig aangelegd? Dat is geen probleem, volgens Arwa. "Ik was zelf wel geïnteresseerd in techniek, maar ik wist echt niet hoe je een robot bouwt." Nuno benadrukt dat je die technische vaardigheden tijdens je opleiding leert. "Ze gaan er hier echt niet vanuit dat jij weet hoe een 3D-printer in elkaar steekt. Dus maak je daar vooral geen zorgen over."
Scholieren die net als hij twijfelden tussen een praktische en theoretische opleiding, raadt hij aan om eens een kijkje te nemen bij de studie. "De opleiding is een combinatie tussen theorie en praktijk, waardoor ik daadwerkelijk het idee krijg dat ik een bijdrage kan leveren aan hedendaagse uitdagingen, zonder me te vervelen. De perfecte combinatie."
Wil je meer weten over de nieuwe opleiding Science, Technology & Innovation?
Volg eens een online informatiesessie over de opleiding in de bachelorweek van 9 tot en met 16 maart of bezoek op de Open Campus Dag op 15 maart. Misschien kom je Arwa of Nuno daar wel tegen! Op de website van de opleiding vind je handige linkjes om je aan te melden voor zowel de bachelorweek als de Open Campus Dag.
1 seconde geleden