Nieuw op Scholieren.com: maak je eigen leeslijst

Nieuw op Scholieren.com: maak je eigen leeslijst

Door Roos

In je middelbare schoolcarrière moet je flink wat boeken lezen. In de bovenbouw moet je er zelfs een leesdossier van bijhouden en in je examenjaar krijg je daar een mondeling over. Maar hoe kun je makkelijk onthouden wat je allemaal hebt gelezen (of wil lezen, of had moeten lezen)? Met de nieuwe functie voor leeslijsten!

We proberen op Scholieren.com steeds meer functies toe te voegen die het leven van jou als scholier makkelijker maken. De leeslijsten-functie is er daar één van. We snappen namelijk goed dat je administratie wat betreft de boeken die je hebt gelezen, of nog moet lezen, te wensen over laat. Je hebt wel betere dingen te doen. Daarom maken wij dat makkelijker voor jou.

Hoe werkt het?

  1. Allereerst heb je een account nodig op Scholieren.com. Misschien heb je dat al. Anders kun je dat in een paar minuten fixen via deze link.
  2. In je account kun je je leeslijsten bekijken. Klik op je avatar, ga naar je profiel en klik op 'Mijn leeslijsten'. Hier zie je een overzicht van al je leeslijsten en kun je nieuwe leeslijsten aanmaken.

  3. Binnen een leeslijst kun je boeken toevoegen met de zoekfunctie, boeken verslepen of verwijderen van je lijst. Je kunt ook notities toevoegen, zodat je makkelijker onthoudt wat je van dat boek vond. Ook kun je vanuit de boeken op je lijst meteen doorklikken naar de boekverslagen van dat boek. Staat het boek dat je wil toevoegen nog niet op Scholieren.com? Geen probleem! Je kan ook handmatig boeken toevoegen.

Tip: je kunt je leeslijst delen met vrienden, klasgenoten of je docent. Klik op het deelknopje, dan kopieer je automatisch een url. Deze kun je ook naar mensen sturen die géén account op Scholieren.com hebben. 

  1. Je kunt ook boeken aan je leeslijst(en) toevoegen als je op Scholieren.com aan het zoeken bent. Kom je een goed boek tegen? In een lijst met boeken, of op de pagina van een boek zie je een bookmark-icoontje om het boek op te slaan (net zoals op Instagram, als je een post wilt opslaan). Klik hierop en dan kun je kiezen op welke lijst je dit wilt zetten: een bestaande lijst, of een nieuwe aanmaken.

Tip: je kunt ook vanuit een verslag van een bepaald boek dat boek op je leeslijst zetten.

Ideeën voor leeslijsten

Wat voor leeslijsten kun je dan aanmaken? We hebben even gekeken in onze statistieken en we zien dat scholieren de volgende soorten leeslijsten aanmaken:

  1. Leeslijst per leerjaar, bijvoorbeeld 'leeslijst havo 4', 'leeslijst 6vwo'
  2. Leeslijst per taal, bijvoorbeeld 'leeslijst Engels vwo' of 'leesdossier Duits'
  3. Leeslijst bovenbouw, bijvoorbeeld 'leeslijst bovenbouw vwo'
  4. Leeslijst examenjaar, bijvoorbeeld 'literatuurlijst vwo' of 'Nederlands leesdossier' of 'leeslijst examen mondeling' 
  5. Je kunt ook een verdeling maken in een lijst met 'gelezen boeken' en een lijst met 'te lezen boeken' 

Waar je de leeslijsten ook voor kunt gebruiken:

  1. Leeslijst per thema, bijvoorbeeld 'boeken over liefde' of 'boeken vóór 1900'
  2. Bucketlist of wishlist, bijvoorbeeld 'boeken die ik wil lezen' of 'bucketlist boeken 2022'

Meer over lezen & de literatuurlijst

En tot slot nog een paar andere handige links als je bezig bent met lezen, je literatuurlijst of je mondeling:

Ga er lekker mee aan de slag en als je nog tips hebt voor ons om de leeslijsten te verbeteren, stuur ons een DM via @scholieren of een app ons op +31 (0)6 12464251.

Gepubliceerd op 1 februari 2022
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.