Naïm won twee keer de Nederlandse Wiskunde Olympiade: ‘Het is echt mijn passie’

Naïm won twee keer de Nederlandse Wiskunde Olympiade: ‘Het is echt mijn passie’

Wiskunde: voor sommigen is het hun ergste nachtmerrie, maar voor de vijftienjarige Naïm Hofstede is het zijn grootste talent. Hij won dit jaar voor de tweede keer op rij de Nederlandse Wiskunde Olympiade en wist ook een podiumpositie te bemachtigen tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade. En dat allemaal terwijl hij nog nooit fysiek naar school is gegaan.

Naïms liefde voor wiskunde begint al vroeg. Als hij bezig is met groep 5-stof, schrijft zijn moeder hem in voor de een reken- en wiskundewedstrijd W4Kangoeroewedstrijd: "Ze had meegeholpen bij de organisatie daarvan", legt hij uit. "Ik haalde toen niet de top 10, maar het maakte wel iets in me wakker. Mijn moeder ontdekte toen dat er ook een Wiskunde Olympiade bestond."

Niet veel later, als hij elf is, doet Naïm voor de eerste keer mee aan de Olympiade. De Nederlandse Wiskunde Olympiade - een wiskundewedstrijd voor scholieren - bestaat uit twee rondes en een finale. De eerste ronde is bij je eigen school, de tweede ronde bij dichtstbijzijnde universiteit en de laatste ronde is bij de Universiteit Eindhoven. Naïm geniet van elke ronde: "Ik vind de Olympiades zo leuk omdat het meer is dan gewoon sommetjes maken. Het zijn uitdagende puzzels waarbij je creatief moet zijn en goed bij moet nadenken." Ondertussen volgt hij op vwo-niveau thuisonderwijs. 

Niet gespannen

De Wiskunde Olympiade verliep dit jaar wat anders dan voorgaande jaren: "Het klinkt misschien gek, maar ik voelde al aan dat ik best hoog zou eindigen. Ik deed immers als een van de weinigen mee aan het Nederlands trainingskamp van de Wiskunde Olympiade. Daardoor had ik een grote voorsprong ten opzichte van de rest." Maar wat is dat trainingskamp precies? Scholieren die zich hoog weten te plaatsen tijdens de Nederlandse Wiskunde Olympiades, mogen meedoen met het Nederlands trainingskamp dat zich focust op de voorbereiding van de Internationale Wiskunde Olympiade. Hier leren ze van alles over wiskunde. De beste zes van de dertig leerlingen van het kamp vormen het nationale team.

Naïm weet uiteindelijk als enige dit jaar een perfecte score te halen en wint de finale. "Ik was al blij geweest als ik in de top-10 zou belanden, want dan kon ik weer meedoen aan het trainingskamp. Ik vind dat stiekem toch wel het leukste, want het is daar super gezellig en je leert hoe je problemen kan oplossen vanuit verschillende hoeken."

Naïm deed dit jaar ook mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Hij werd gekozen om samen met zes anderen uit het trainingskamp Nederland te vertegenwoordigen. De overwinning komt echter als een verrassing: "Dat ik uiteindelijk een bronzen medaille zou winnen, kon ik me van tevoren niet voorstellen." De Internationale Wiskunde Olympiade bestaat uit twee wedstrijddagen. Er doen 600 scholieren mee uit 100 verschillende landen. Tijdens de twee wedstrijddagen krijgen de deelnemers 4,5 uur voor drie opgaven. Je kan je vast wel inbeelden hoe lastig die dan wel niet moeten zijn. Daarna volgen er twee dagen waarop er wordt nagekeken en waar de deelnemers een excursie hebben. Zo gaan ze naar het centrum van London, bezoeken ze mooie paleizen en gaan ze in een hoop attracties. Het eindigt uiteindelijk met een uitreikingsceremonie.

Naïm vond het meedoen aan de Internationale Olympiades vooral een hele bijzondere ervaring en heeft er erg van genoten. Bovendien vond hij de excursie verfrissend na die lastige opgaven: “Toen voelde ik me wel wat meer gespannen", vertelt hij lachend. Het is dan ook een bijzondere prestatie die Naïm heeft geleverd, aldus Johan Konter, organisator van de Nederlandse Olympiade en teamleider van het Nederlandse team: "Naïm heeft het heel goed gedaan, maar het is vooral bijzonder dat hij nog zo jong is. In een paar jaar is hij al zoveel gegroeid en er liggen veel mogelijkheden voor hem in de toekomst."

Toekomstplannen

Ondanks zijn talent is Naïm (nog) niet van plan om een wiskundige studie te gaan doen: "Ik weet eigenlijk nog niet wat ik wil studeren, maar ik weet wel dat wiskunde een belangrijke rol zal blijven spelen in mijn leven." Hij wil wel door blijven gaan met de Olympiades en hoopt later ook te kunnen helpen bij de organisatie of bij het geven van training aan jonge deelnemers. Ook wil Naïm misschien helpen bij het bedenken van de opgaven, bijvoorbeeld voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Daar mogen alle landen hun eigen opgaven insturen, waaruit later opgaven voor de selectierondes worden gehaald. "Het lijkt me heel leuk om iets terug te doen, want de Olympiades hebben veel voor mij betekend. Het was - en is - super leerzaam. Ik wordt nog steeds veel geholpen en ondersteund door de trainers en mentoren en daar ben ik erg dankbaar voor!"

Gepubliceerd op 18 december 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.