Moet het jeugdloon worden afgeschaft?

Moet het jeugdloon worden afgeschaft?

Door Wayne

Wie heeft 'm inmiddels niet gezien? Het filmpje waarin de 19-jarige vakkenvuller Soufian zich van zijn kleding ontdoet, omdat hij zich "uitgekleed" voelt door zijn werkgever Albert Heijn. Omdat het schrijnend is wat jongeren tegenwoordig verdienen. Wie op 18-jarige leeftijd achter de kassa van de super werkt, krijgt namelijk minder dan de helft van wat iemand van boven de 23 jaar daarmee verdient.

Werkende jongeren van 18 t/m 23 jaar krijgen namelijk een jeugdloon. Het minimumloon voor deze groep is daardoor veel lager dan het minimumloon voor mensen ouder dan 23. Onlangs is daarom Young & United opgericht, die dit jeugdloon wil afschaffen en het normale minimumloon wil invoeren voor mensen vanaf 18 jaar. Ook pleit deze beweging, opgericht door verschillende jongerenorganisaties en de vakbond FNV, voor meer vaste contracten.

Klinkt super toch?, zou je zeggen. Maar ik kan ook een aantal argumenten bedenken waarom het afschaffen van het jeugdloon een slecht idee zou zijn. Om die reden neem ik contact op met de campagneleider van Young & United, Ron Meyer. Hij was laatst nog te zien bij Pauw, waar hij samen met andere jongeren debatteerde tegen ondernemers. Hij is wel in voor een interview met Scholieren.com, zo blijkt als ik hem te pakken krijg.

Niet iedereen wil dat het jeugdloon wordt afgeschaft. Volgens sommigen zal dit namelijk leiden tot een stijging van de jeugdwerkloosheid. Bij Pauw zei je dat dit een flauwekul-argument was. Kun je dat uitleggen?
"Wij zijn ten eerste voor het belonen op ervaring. Maar daar gaat het jeugdloon niet over, die gaat over je leeftijd. Dat is niet fair. Verder zijn wij van mening dat de jeugdwerkloosheid echt niet gaat stijgen. Integendeel. Als jongeren meer verdienen bij de plekken waar zij ook het meeste weer uitgeven, zoals horeca en detailhandel, dan komen er daar juist meer banen vrij, omdat het drukker wordt in die sectoren. Bovendien zullen er ook niet ineens banen verdwijnen. Er moeten toch vakken worden gevuld", legt Meyer uit.

Hoeveel verdient iemand van 18?In een filmpje hadden jullie het erover dat je beter in Portugal kan werken. Daar ontvang je als 18-jarige hetzelfde loon als in Nederland, maar daar schijnt de zon meer. Maar Google Analytics laat zien dat de jeugdwerkloosheid hoger is naarmate het loon evenrediger wordt met die van een normaal loon.

"Er is nog nooit echt een concreet verband aangetoond tussen een laag loon en een lage werkloosheid. Dat is appels met peren vergelijken. Een hoogleraar van de Universiteit in Amsterdam stelt dat in Portugal jongeren een fulltime baan hebben en nauwelijks een parttime baan. Als je in Nederland de parttime banen niet zou meerekenen, dan ligt de jeugdwerkeloosheid op 37 procent, bijna even hoog als in Portugal. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze het jeugdloon met een paar jaar verlaagd. Maar helaas, het economisch effect is niet enorm groot."

De jeugdwerkloosheid in verschillende landen

Voor een bedrijf is winst maken heilig. De winst willen zij nooit zien dalen. Hogere loonkosten zullen dus worden doorgevoerd in de prijs van een product. Dat betekent dus dat je straks meer mag betalen voor een biertje op het terras.
"Dat is een morele kwestie voor bedrijven. Daarom hopen wij dit in de politiek bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld via een debat. De bedrijven die megawinsten maken, kunnen best wel met wat minder doen en hoeven dit niet in de prijs te verwerken."

MKB'ers (zelfstandige bedrijven) zullen om zeep worden geholpen door de afschaffing van het jeugdloon.
"Het tegendeel is waar. Want het jeugdloon is in principe niet gebruikelijk bij MKB'ers. Normaal gesproken nemen die ondernemers eigenlijk mensen aan die al redelijk wat ervaring hebben. Bovendien zijn die mensen al wat ouder. Eigenlijk zouden MKB'ers aan onze kant moeten staan, want ze ontvangen een beter concurrerende positie tegenover de multinationals. Zoals gezegd werken de meeste jongeren bij deze multinationals, zij betalen straks de meeste loonkosten."

Wat voor acties voeren jullie allemaal?
"Wij zijn niet de eerste die actie voeren tegen het jeugdloon. Het is al tientallen jaren aan de gang. Maar de storm was een beetje gaan liggen, en nu voeren wij weer campagne. We hebben verschillende acties uitgevoerd: de inmiddels beroemde actie van vakkenvuller Soufian natuurlijk. En in de gloednieuwe McDonald's in Rotterdam hebben wij een halve, gouden hamburger aan de directeur gegeven. Half loon? Halve hamburger.

Hoe vaak is de petitie inmiddels al ondertekend en wat zijn de vooruitzichten?
"De petitie werd in het weekend van 25 april inmiddels al ruim 63.000 keer ondertekend. We hadden als vooruitzicht om voor 1 juni die 60.000 te halen, maar die hebben we al voor 1 mei gehaald. Nu willen we graag voor voor 1 juni aan de 100.000 handtekeningen zitten. In de zomer leggen we het voor in de Tweede Kamer."

Gepubliceerd op 30 april 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.