Mijn top 5 favoriete Binas-tabellen

Mijn top 5 favoriete Binas-tabellen

Door Dina

De Binas wordt door fanatieke N&G’ers en N&T’ers de biologie-, natuurkunde- én scheikundebijbel genoemd. En terecht, want er staat ontzettend veel informatie in. Maar van de 100 tabellen in totaal, welke zijn het beste?

Ik laat je graag mijn top 5 zien.

5. Tabel 96: Gegevens van een aantal diersoorten

Biologie mag dan mijn minst favoriete vak ooit zijn - ben er echt vreselijk slecht in - maar tabel 96 maakt me toch wel aan het lachen. In deze tabel vind je kei interessante gegevens over mega veel verschillende diersoorten. Wist jij dat een rund een maximale snelheid heeft van zeven meter per seconde? Of dat een schildpad gemiddeld 80 tot 120 eieren legt? En dat een mossel een maximale levensduur heeft van 100 jaar? Allemaal vrijwel nutteloze weetjes waar je in je dagelijks leven vrij weinig aan hebt, vandaar dat deze tabel zelden gebruikt wordt. Maar dat maakt niet weg dat het zeker geinig blijft om te lezen.

4. Tabel 32: Gegevens van sterren

Tabel 32 is zo fascinerend, want het gaat over natuurkundige verschijnselen op piepkleine tot reusachtige schaal. Om preciezer te zijn vind ik tabel 32H over de oerknal (zie afbeelding) mijn lievelingspagina van tabel 32, want kijk hoe fantastisch dit grafische ontwerp alleen al is! Verder gaat het op deze pagina ook een deel over mijn lievelingsonderwerp deeltjesfysica, dat helaas niet uitgebreid wordt behandeld in de natuurkundestof die wij krijgen. Verder, nu we het toch hebben over sterren, nog een eervolle vermelding: het Hertzsprung-Russel-diagram op de pagina ernaast. 

3. Tabel 66: Naamgeving chemische stoffen 

Deze bladzijden van tabel 66 zijn toch echt wel mijn partners in crime. Tabellen als 66D en 66C zijn handig om je kennis op te frissen, maar 66A (zie foto) vind ik ietsjes beter, omdat dit je enorm veel werk bespaart. Je zou maar alle triviale namen uit je hoofd moeten leren.

De naamgeving van chemische stoffen en het tekenen van structuurformules zijn essentiële onderdelen bij scheikunde. Tabel 66 is daarvoor zonder twijfel de beste en belangrijkste scheikundetabel

 

 2. Tabel 35: Natuurkunde formules

Tja, wat formuletjes uit mijn hoofd leren is voor mij echt geen ramp (zeker als het om mijn lievelings-onderwerpen gaat), maar je begrijpt wel: soms kun je door de bomen het bos niet meer zien als je bezig bent met verschillende hoofdstukken tegelijkertijd. Deze tabel is dan ook echt een redder in nood. De belangrijkste reden waarom deze tabel zo hoog staat is dat in tabel 35A tot en met 35E zowat het hele universum is uitgelegd in een paar bladzijden. Ik bedoel: je zal maar ooit tot zo’n essentiële formule komen als de wet van Kepler (35A5) of de onzekerheidsrelatie van Heisenberg (35E4)!

1 Tabel 99: Periodiek systeem der elementen

Waarschijnlijk had je het al verwacht, maar ik kon het niet laten om het periodieke systeem op nummer 1 te zetten. Deze tabel interesseert me enorm, omdat het simpelweg het periodieke systeem bevat.  Dat vind ik oprecht super vet, want al deze soorten atomen zijn de bouwstoffen van moleculen waar wij weer uit zijn gemaakt. Naast dat het een enorm fascinerende tabel is, gebruik je deze ook nog eens vaak bij diverse vakken, dus win-win! Bovendien was dit een van de eerste tabellen die ik leerde kennen, dus het heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart. 

Welke tabellen verdienen volgens jou meer liefde? En welke is jouw ultieme favoriet? Laat het me vooral weten in de reacties onder dit blog.

Lees ook
Hoe de Binas jou écht kan helpen bij je proefwerk 

Gepubliceerd op 22 april 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.