Met vwo-diploma naar het hbo
Al sinds vwo-3 weet ik welke studie ik wil gaan doen. Zo stoer als ik toen was, vertelde ik iedereen die het maar horen wilde dat ik in Journalistiek dé perfecte opleiding gevonden had. Maar wat krijg ik er nu voor terug? Kogels met waarom-vragen.
Vragen van docenten, leerlingen en ook de geïnteresseerde buurvrouw. Allemaal fronsen ze wanneer ik over het opleidingsniveau vertel: "Waarom ga je na zes jaar ploeteren op het vwo vervolgens een hbo-studie doen? Dat is echt ontzettend zonde!" Onzin, vind ik.
Eigenlijk is 'zonde' maar een stom relatief begrip, want wanneer is iets zonde? Natuurlijk zou ik met een universitaire studie op hetzelfde niveau doorgaan, maar het hbo heeft meer dan genoeg voordelen voor me. Maar de rest van de wereld vindt me nu eigenwijs.
Praktijk versus theorie
Sinds de brugklas weet ik dat ik geen typisch gevalletje 'met de neus in de boeken zitten' ben. Het bezorgt me kriebels van irritatie en het heldhaftige gevoel dat ik meer met mijn leven wil doen.
Want hoe wil je arts worden als je eerst drie jaar nauwelijks iets van de medische wereld ziet? En hoe ga je je tijdens een rechtszaak verantwoorden als je in je hele leven nog maar een paar zittingen hebt bijgewoond? Juist: daarvoor zijn praktijkuren nodig. Uurtjes waarin je lekker met je studie bezig bent, niet letter-voor-letter de stof in je hoofd stampt, maar juist alles toepast wat je in de afgelopen tijd geleerd hebt. Dat is een pluspunt van het hbo: niet alleen dikke boeken vol moeilijke stof, maar ook uren waarin je laat zien wat je kunt. Op veel universitaire opleidingen ontbreekt dat.
Discipline met een hoofdletter D
Voor het bemachtigen van een vwo-diploma is tijd nodig. Veel tijd. En eigenlijk nog veel meer concentratie. Als je deze twee ingrediënten mixt, krijg je het almachtige D-woord: discipline. En dat komt heel goed van pas. Ook wanneer je voor een hbo-opleiding kiest.
En zal ik nog een geheimpje vertellen? Waarschijnlijk zul je de stof, omdat je als vwo'er heel veel informatie gewend bent, sneller en misschien ook wel beter begrijpen. Je pakt dingen dus eerder op. Dingdingding, daar hebben we weer een pluspunt van het hbo.
Beperkte keuze
Studies zijn er, net als boeken en kleurpotloden, in vele soorten en maten: geen één is hetzelfde, maar dat zorgt natuurlijk ook voor een tweestrijd. Sommige studies zijn er namelijk alleen maar op hbo- of juist universitair niveau. Journalistiek en Land- en Watermanagement zijn opleidingen die je alleen op een hogeschool kunt volgen. Natuurlijk kun je wel voor een alternatieve route kiezen en bijvoorbeeld Nederlands of Hydrology studeren, maar misschien spreekt die studie wel veel minder aan, bijvoorbeeld omdat Hydrology volledig Engelstalig is.
Ik kan best begrijpen dat veel vwo'ers het zonde vinden een hbo-studie boven een universitaire opleiding te verkiezen, maar het ligt natuurlijk ook aan je persoonlijkheid en je wensen. Hbo staat wat mij betreft net zo goed, soms zelfs iets beter, op je cv als een opleiding aan de uni. Dus weg met dat gefrons en toon een lach, want hbo is geen ziekte, hoor!
1 seconde geleden
E.
E.
Het is niet zonde. Doe gewoon wat jij leuk vindt om te doen. Jouw realiteit van de wereld draait niet om of iemand het wel of niet logisch vindt dat jij hbo gaat doen of niet.
Je gaat het hbo alleen wel makkelijk vinden. Alleen vermoed ik wel dat dat ook zo is bij het wo.......Het examenjaar is altijd intensief, vandaar.
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ha Lisa,
Ik geef je groot gelijk! Doe lekker je ding.
Ik zit nu in 4 VWO en ik wil ook een hbo opleiding gaan doen. VWO is dan toch mooi meegenomen?
Succes met je opleiding!
11 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Ik wil net als jou een HBO opleiding doen. Hiervoor zat ik op het VWO, maar ik ben overgestapt naar de HAVO. Dat scheelt me weer een jaar, en daarmee kom je er ook.
11 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
Jaa go Lisa, eindelijk iemand die mijn keuze voor het hbo begrijpt!
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Echt waar? Ook vanwege je algemene ontwikkeling, of omdat je niet kunt kiezen?
14 jaar geleden
M.
M.
Wat goed dat je ze lekker laat praten. Zelf heb ik ook vwo gedaan om vervolgens HBO te gaan doen. Dat diploma heb ik op zak, met waarschijnlijk voor mij goede motivator dat het gericht was op praktijk en niet enkel theorie was. Via WO was ik langer bezig geweest en had het ik het misschien minder boeiend gevonden.
Mensen vonden mijn keuze ook raar, maar ik had toch lekker een voorsprong op mijn havo en mbo klasgenoten! En ach... Je moet doen wat je wil doen anders duurt een opleiding wel heeeeel erg lang!
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Heeyy Lisa, supergoed bezig! ik zit nu op 4vwo maar ik vind een universiteit gewoon niets voor mij.... waarom zou ik dan een universitaire studie doen?
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
heel goed als jij denkt dat dat het beste voor je is moet je ervoor gaan
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
'k Ben het helemaal met je eens, HBO is ook super. Maar bij wat je van geneeskunde schrijft sla je de plank mis. Ik had daarnet een paar reviews van geneeskundestudenten gelezen, en het is volgens hun zelf een soort van HBO-studie, omdat je zoveel in praktijk doet! Ik denk dat ik dit ga studeren, maar weet het nog niet zeker omdat ik niet van snijden enzo hou (de beroepen die je met de studie kan doen zijn niet alleen dingen zoals arts, maar veel wijder!)
11 jaar geleden
AntwoordenRenske
Renske
Herkenbaar Lisa, goed beschreven!
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
@Marissa: Mijn vriend studeert ook geneeskunde en hij heeft veel meer praktijk dan theorie. Ik weet niet of het per universiteit verschilt, maar dat is wat hij me verteld heeft.
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Ik bedoel: veel meer theorie dan praktijk. Typfout.
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goed zo meid! Volg je eigen hart en laat je niet gek maken door je omgeving!
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Amen!! Ik ga als VWO'er naar de pabo! Dat je zes jaar geploeterd hebt op het vwo heb je lekker in je zak.
11 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
HBO is een prima keuze, zeker niet zonde! Ik ben zelf ook na het VWO naar Hogeschool Windesheim gegaan. Heb inmiddels wel een universitaire master, maar ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor het HBO. Ik heb er heel veel geleerd. Niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook vaardigheden als presenteren, samenwerken en conflicthantering. Nog wel even het volgende: in je verhaal lees ik dat bij veel universitaire studies de praktische kant ontbreekt en dat wil ik toch tegenspreken. Het hardnekkige imago van stoffige studies met dikke boeken is achterhaald. Veel universitaire docenten komen uit het bedrijfsleven, er wordt steeds meer gewerkt met recente artikelen i.p.v. boeken en de praktische relevantie van wetenschappelijk onderzoek is essentieel. Heel veel wetenschappelijk onderzoek wordt tegenwoordig gedaan vanuit een praktisch vraagstuk, in opdracht van bedrijven. Op de universiteit heb ik weer hele andere vaardigheden kunnen ontwikkelen, zoals kritisch nadenken, analyseren, beargumenteren, zaken vanuit verschillende perspectieven bekijken, etc. Ook dat is enorm waardevol. Juist de combinatie van HBO en universiteit werkt voor mij heel goed. Ik zou daarom de universiteit niet helemaal links laten liggen, wie weet kan dat later nog! Overigens complimenten voor je verhaal, je schrijft leuk!
11 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Het is misschien een beetje een late reactie, maar wel relevant voor eventuele lezers denk ik. Ik heb vorig jaar mijn eindexamen vwo-6 ruimschoots (ruim een 7 gemiddeld) gehaald en ben vervolgens een universitaire opleiding Bestuurskunde gaan doen. Het is immers logisch dat je naar de uni gaat toch? Ik zag het zelf ook echt als een statusverminderd fenomeen als je vwo doet en vervolgens 'afzakt' naar het hbo. Nou, wat heb ik me lelijk vergist zeg. Na bijna een volledig jaar ploeteren, heb ik werkelijk een hekel aan al die theorie die je krijgt, al dat onderzoek waar zo de focus op ligt, die verregaande zelfstandigheid en snelheid van onderwijs. Ik stop er zo spoedig mogelijk mee en kies volgend jaar voor een hbo-opleiding, veel beter...
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Goed zo. Doe wat je leuk vind ondanks wat anderen zeggen. Als je je roeping hebt gevonden mag niemand je ervan af brengen.
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Over een paar jaar piep je wel anders wanneer je geen baan kunt vinden en moet gaan werken bij de H&M.
8 jaar geleden
Antwoorden