Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Met een vwo-diploma naar het hbo, zou je dat wel doen?

Door Zoë

Zes jaar lang zwoegen voor een vwo-diploma om vervolgens een opleiding op hbo-niveau te volgen: het is nog steeds een taboe. Ook ik krijg regelmatig geschokte blikken te zien als ik vertel dat ik na mijn vwo-examen wil starten met de hbo-opleiding journalistiek, want volgens velen "kan ik de uni makkelijk aan". Maar naar de uni, dat is nou precies wat ik niet wil!

Zo'n twee jaar geleden, aan het begin van vwo-4, begint voor mij de zoektocht naar de perfecte studie. De keuze is reuze en na veel wikken en wegen blijven er twee opleidingen over die ik wel zie zitten: media & cultuur op de universiteit of de hbo-opleiding journalistiek. Voor beide opleidingen volg ik een meeloopdag en ik merk een wereld van verschil. Waar ik bij media & cultuur twee uur lang luister naar een hoorcollege over de Duitse filmindustrie, oefen ik bij de opleiding journalistiek in een echte radiostudio met het afnemen van een interview.

Al snel heb ik door dat ik helemaal niet wil leren over de geschiedenis van de media, maar juist zelf aan de slag wil met het schrijven van teksten of het maken van video's. Bovendien voelt het hbo veel knusser en persoonlijker aan dan de grote universiteit waar ik rondliep. De hbo-opleiding is voor mij dus de perfecte match, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat het hbo bij mij past.

Docenten

Vol enthousiasme vertel ik aan meerdere docenten dat ik ein-de-lijk een opleiding heb gevonden die helemaal bij mijn interesses past. De reacties hierop verschillen nogal. Een deel van mijn docenten vindt de opleiding voor mij gemaakt, maar er zijn ook een paar docenten die min of meer teleurgesteld zijn dat ik niet naar de uni ga. Zo raadt een docent mij tig verschillende universitaire opleidingen aan waarmee ik ook journalist kan worden en kijken andere docenten mij regelmatig sceptisch aan als ik ze het nieuws over mijn studiekeuze vertel.

Deze opmerkingen van docenten hebben mij regelmatig laten twijfelen over mijn keuze voor het hbo. Is het dan misschien toch zonde om niet naar de universiteit te gaan? Vergooi ik mijn toekomst door het volgen van een hbo-opleiding? Op de momenten dat ik dan toch bijna bezwijk onder de uni-druk, komen de wijze woorden van mijn ouders in mij op. 

Familie en vrienden

"Zoë, je moet gewoon de studie doen die bij jou past. Het belangrijkste is dat je je best doet en gelukkig bent." Het zijn woorden die mijn moeder al vanaf dag één aan mij meegeeft. Mijn ouders waren dan ook vanzelfsprekend erg enthousiast toen ik ze vertelde dat ik de studie van mijn dromen had gevonden. En dat deze studie op het hbo is in plaats van op de universiteit, is voor hen nooit een probleem geweest.

Naast mijn ouders hebben mijn vrienden mij ook altijd gesteund in mijn keuze voor het hbo, al vond een enkeling het wel apart dat ik niet naar de universiteit ga. En waar ik eerst dacht dat ik als enige van mijn vriendengroep niet dagelijks op een universiteitscampus zou gaan rondwandelen, hoor ik nu steeds vaker dat vrienden en klasgenoten ook een opleiding op het hbo overwegen. 

Advies

In de tijd dat ik met mijn omgeving mijn studiekeuze heb gedeeld, is één ding mij voornamelijk opgevallen: als je zelf echt achter je studiekeuze staat en duidelijk benoemt waarom je voor die studie hebt gekozen, dan gaat bijna iedereen - en ja, zelfs de mensen die je eerst gek aankijken - inzien dat je de goede keuze hebt gemaakt.

Dus aan alle scholieren die nog twijfelen over hun vervolgopleiding: volg je hart en kies voor de studie die je blij maakt. Want als je doet wat je echt leuk vindt, dan kom je er wel!

Gepubliceerd op 12 april 2023


Alles over de examens in je timeline?