Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine

Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine

De kerstvakantie is voorbij en het is tijd om je schriften, rekenmachine en schooltas er weer bij te pakken. Hopelijk ben je goed uitgerust, want of je nou wil of niet: we moeten weer back to school.

Zit je echter nog helemaal in de vakantiemodus, dan kan het nog weleens lastig zijn om in je routine te komen. Daarom heb ik hier een paar tips voor je om die weer op te pakken.

1. Neem genoeg pauzes

Je kan niet van jezelf verwachten dat je altijd goed presteert als je jezelf geen rust gunt om bij te komen. Wanneer je te lang doorgaat met huiswerk of leren, kun je vermoeid en gestrest raken. Door die stress ga je je minder goed kunnen concentreren en krijg je uiteindelijk minder gedaan dan wanneer je wél je rust zou pakken. Savannah (17) uit vwo-6 geeft daarom als tip: "Neem pauzes tussen het leren door. Bijvoorbeeld door een kwartier totaal iets anders te doen na één of twee uur geleerd te hebben."

Op school heb je vaste pauzes en loop je tussen de lessen door naar een ander lokaal. Maar zit je in quarantaine en volg je de les online, switch je alleen maar tussen calls. Probeer als je thuis even veel (korte) pauzes in te lassen.

2. Werk aan je slaapritme

Toen de lessen online werden gegeven, kon je je wekker makkelijk vijf minuten vóór de les zetten. Of je zette er helemaal geen, om vervolgens wakker gebeld te worden door je docent. Tijdens de vakantie ging je waarschijnlijk laat naar bed en kon je lekker lang blijven liggen. Helaas passen deze gewoontes niet in de schoolroutine waarin je fysiek naar school moet. Daarom is het goed om in een passend slaapritme te komen. Maar ook als je in quarantaine zit en wel online les hebt, is het beter om hetzelfde slaappatroon aan te houden. De les kan je niet actief volgen vanuit bed, dus hoe verleidelijk het ook is: blijf niet te lang liggen.

Zorg ervoor dat je aan zo’n zeven à acht uur slaap komt. Houd rekening met de tijd die je in de ochtend nodig hebt en ga op tijd naar bed. Klinkt saai, wel handig.

3. Bereid je in de avond voor op de volgende dag

Niets is zo vervelend als je moeten haasten in de vroege ochtend. Vooral als je dan ook nog eens op school ontdekt dat je de verkeerde boeken meesleept. Bereid je daarom een avond van tevoren voor op je dag: bekijk je rooster en pak je tas (met de juiste boeken en spullen) in, leg een outfit klaar en check nogmaals je agenda of school-app of je iets belangrijks moet meenemen. Zo kan je de volgende dag toch weer tien minuten langer in bed blijven liggen. Wanneer dit in je routine zit, wil je niets liever meer.

4. Bedenk je motivatie

Voor velen is het lastig om een schoolroutine aan te houden waarin je al je huiswerk maakt, leert voor elke toets en geen enkele deadline mist. School levert vaak zoveel werk op dat je je misschien weleens afvraagt waar je dit in hemelsnaam voor doet. Daarom kan het helpen om motivaties voor jezelf te bedenken. Het behalen van je middelbareschooldiploma, het volgen van je droomstudie of het nemen van een tussenjaar zijn voorbeelden van doelen die je kan stellen. Blijf jezelf herinneren aan de redenen waarom je naar school gaat en waarom het belangrijk voor je is. Je doet het niet voor niets!

5. Maak een planning

Omdat al het werk overweldigend kan zijn, kan het helpen om een planning voor jezelf te maken. Zo weet je waar je aan toe bent en komen toetsen niet als verrassing.

Vaak krijg je per vak een planning voor een bepaalde periode. Ook heeft je school voor de bovenbouw een PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) en voor de onderbouw is er meestal een PVT (Planning Van Toetsen). Hierin staan alle toetsen en inleveropdrachten die je in een bepaalde periode krijgt. Daarbij worden ook de weging, eventuele leerstof en de wijze van herkansing vermeldt.

Zet alle deadlines onder elkaar, zodat je een goed overzicht hebt. Ik heb dat op deze manier gedaan:

Links staat wanneer de toets of deadline is, daarnaast welk vak het betreft en helemaal rechts de inhoud. De kernvakken, profielvakken en overige vakken heb ik allemaal een andere kleur gegeven. Bedenk een eigen systeem op basis van de informatie die jij handig vindt om te weten.

Geef het wat tijd

Probeer bovenstaande dingen uit en kijk wat voor jou werkt. Je hebt hoe dan ook tijd nodig om andere gewoontes aan te leren en te wennen aan nieuwe ritmes, dus wees geduldig met jezelf. Veel succes!

Lees hier alle delen van onze motivatiereeks:

Deel 1: Leerlingen motiveren kun je leren
Deel 2: Motivatie gedaald door pandemie: 'Ik heb het echt geprobeerd'
Deel 3: Met deze vijf tips kom je terug in je schoolroutine
Deel 4: Zo blijf jij gemotiveerd voor school

Gepubliceerd op 8 januari 2025
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.