Meerderheid scholieren vindt socialmediaverbod voor jongeren geen slecht idee
Australië voert als eerste land ter wereld een socialmediaverbod in voor jongeren onder de zestien jaar. In Nederland is hier nog geen sprake van, maar uit onze poll blijkt dat 42 procent van de Nederlandse scholieren het wél zou begrijpen.
Op die poll werd tot nu toe in totaal 816 keer gestemd.
Socialmediaverbod
In het Australische Lagerhuis is er met een overweldigende meerderheid gestemd voor het socialmediaverbod - hoewel het wetsonderwerp nog wel door het Senaat moet in Canberra. Het verbod verplicht sociale media zoals Facebook, Instagram, TikTok en X (voormalig Twitter) alles te doen om de toegang tot de netwerken voor deze minderjarigen te blokkeren. Op niet-nakoming staan hoge boetes.
Australië is niet het enige land dat het verbod wil invoeren. In Spanje ligt hetzelfde onderwerp op de politieke tafels en in de Amerikaanse staat Florida wordt de wet vanaf januari van kracht, maar dan voor jongeren onder de veertien jaar.
In Nederland is zo'n zelfde wetsonderwerp nog niet besproken, maar uit onze poll blijkt dat 42 procent van de jongeren dat wel zou begrijpen. Zij stemden voor 'ik vind het geen slecht idee, maar zou het wel heel kut vinden' op de vraag of Nederland dit verbod ook zou moeten invoeren. 35 procent zegt zelfs 'Ja, hier ook meteen invoeren!' 23 procent is pertinent tegen en zegt 'letterlijk gek' te worden als jongeren onder de zestien jaar niet meer op social media zouden kunnen.
Reacties
Scholier Lotte zegt dat ze het verbod vervelend zou vinden, "maar ik denk niet dat het een slecht idee is. Zelf ben ik via social media gepest en weet daarom dat er een hele nare kant aan kan zitten. Ook is het op dit moment echt niet normaal hoeveel kinderen geven om hun social media appearance, dit zie ik nu zelf ook terug bij mijn kleine zusje van dertien."
Scholier Aymee snapt de maatregelen aan de ene kant wel, "maar aan de andere kant vind ik dat de beslissing of het kind op social media mag zitten, bij de ouders ligt." Scholier Angelina zegt echter niet zonder social media te kunnen: ''Voor mij zittten er juist veel voordelen aan. Ik snap wel dat het ook gevaren met zich meebrengt, maar om het te verbieden onder zestien, vind ik dan net een te grote stap. Als het bijvoorbeeld onder de veertien jaar was, zou ik er denk ik anders over denken."
Het verbod is een "topidee", vindt scholier Elise-May. "Ik zag laatst een quote op Insta die zei 'Geef je kind een telefoon wanneer je er klaar voor bent dat hun jeugd eindigt.' Als ik terugdenk aan toen ik tien of elf was en een telefoon kreeg, klopt dit wel: dat was het moment dat ik stopte met 'spelen'. Ook denk ik dat er veel risico's aan sociale media zit, onder meer het constant vergelijken met anderen. Niet alleen in de zin van uiterlijk, maar ook qua vakanties, goede cijfers halen, families die er perfect uitziet, noem maar op. Je wil een jong kind die schade niet aan doen, lijkt mij. Daarnaast hebben kinderen denk ik verslaving of afhankelijkheid van sociale media minder onder controle: ze worden simpelweg in een algoritme meegesleurd die ervoor gemaakt is mensen te laten scrollen. Ik vind het dus een hele goeie stap!"
Uitvoering
Wat Elise-May zegt over de risico's van social media, is voor Australië ook de reden om het verbod in te voeren. Volgens Anthony Albenese, de premier van het land, zijn social media een groot gevaar voor jongeren. Ze zouden de opgroeiende mensen met een enorme sociale druk opzadelen, allerlei angsten aanwakkeren en een platform zijn voor oplichters en misbruikers. Kinderen zouden daartegen moeten worden beschermd, vindt de premier.
De praktische uitvoering van de maatregel is alleen nog wel een puntje. Het wetsontwerp biedt geen aanwijzingen hoe het zou uitgevoerd moeten worden. Zo mogen de socialmediabedrijven nieuwe gebruikers niet naar identiteitspapieren vragen om de leeftijd van de nieuwe gebruiker te bevestigen. Dat mag in China wel. Ook Spanje en Florida lopen tegen deze problemen van de uitvoering op.
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?
Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.
1 seconde geleden