Marwan (14) heeft een draaiorgel

Marwan (14) heeft een draaiorgel

Je zou denken dat het leven van een veertienjarige vooral draait om school, vrienden en misschien een beetje gamen. Maar niet dat van Marwan. Hij heeft namelijk een draaiorgel.

"Het begon allemaal toen ik zeven jaar was en met mijn opa naar Sneek ging om het draaiorgel 'De Paardekop' te zien. Het orgel was van Jan Boon", zegt Marwan. Jan was elk weekend in Sneek te vinden met zijn draaiorgel. Tijdens deze uitstapjes luisterden Marwan en zijn opa naar de muziek die eruit voortkwam. "Ik kon er niet genoeg van krijgen. Meestal staan kleine kinderen aan de voorkant van het orgel te luisteren, terwijl alleen de oudere kinderen zich bezighouden met de techniek aan de achterkant. Maar zelfs toen was ik al te vinden aan de achterkant. Het enige wat ik kon denken, was dat ik er ooit zelf één wilde hebben."

'Ik wil een échte'

Op zijn zevende wordt die droom werkelijkheid: "Ik sloot een deal via Marktplaats en kocht een nep orgel uit Maastricht." Marwan moet er 75 euro voor neertellen, maar na een middag draaien voor de supermarkt heeft hij de kosten er bijna uit. "In het begin was dit leuk, maar al snel begon het minder te worden. Ik zei tegen opa: 'Leuk en aardig, zo'n namaakorgel, maar ik wil een écht orgel.' Aangezien dit erg duur is, opperde ik het idee om ons eigen draaiorgel te bouwen. En daar zijn we nog steeds mee bezig."

Als Jan Boon overlijdt, stopt ook zijn draaiorgelmuziek in Sneek. Marwan houdt nog goed contact met de vrouw van Jan, Jeanet. "Elke vakantie gingen we een middag naar haar huis om het draaiorgel in de schuur te laten spelen. We hebben wel eens gepraat over het weer laten spelen van De Paardekop in Sneek, maar dat kon Jeanet - heel begrijpelijk - niet aan vanwege emotionele redenen." Na een tijdje verandert dit. Jeanet en Marwans opa sluiten in het geheim een deal. "Opa heeft het voor mij gekocht, en op den duur betaal ik het orgel terug", legt Marwan uit.

Paardekop

De naam van Marwans draaiorgel, De Paardekop, komt volgens hem niet zomaar uit de lucht vallen. "Het schijnt dat een vorige eigenaar een nogal groot hoofd had", legt hij uit. Om de gigantische schedel te eren, wordt het draaiorgel vernoemd naar het meest imposante deel van een paard: het hoofd. "Die keuze was makkelijk gemaakt. Op de voorkant staat een grote foto van een paard. En aangezien het destijds gebouwd werd door mensen uit Amsterdam, werd het geen Paardenhoofd, maar Paardekop. Op z'n Amsterdams."

Smaken verschillen

Elke zaterdag staat Marwan nu met De Paardekop in Sneek, samen met zijn opa. "Vaak staan kleine kinderen ervoor te dansen en staren ze gefascineerd naar het orgel. Dat herinnert me weer aan mijn eigen enthousiasme van vroeger. Dat ik nu degene ben die het orgel aanstuurt, is toch wel bijzonder." En dat Sneek van het draaiorgel houdt, is een feit. Trots vertelt Marwan: "We hebben een onafhankelijke petitie gehouden in de stad. Daaruit blijkt dat mensen Sneek met draaiorgel een 8.4 geven, en zonder een 7.3."

Natuurlijk heb je altijd een paar zuurpruimen die draaiorgels irritant vinden: "Die lopen dan met overdreven gebaren en hun vingers in de oren langs ons heen, maar daar kunnen we vooral om lachen. Smaken verschillen. We proberen ons aan te passen, maar het principe 'draaiorgel' blijft hetzelfde. Daar kunnen wij niks aan veranderen. Je vindt het geweldig, of je vindt het vreselijk, en dat moeten we gewoon respecteren. Iedereen is anders."

Toekomst

Volgens Marwan is De Paardekop echt zijn jeugdorgel, en zal daarom altijd in zijn bezit blijven. "Ik denk er absoluut niet aan om het te verkopen en iets anders te gaan doen. De Paardekop zal nog lang blijven bestaan in Sneek."

Toch is niet te bestaan als draaiorgelman, legt Marwan uit. "Vooral met de komst van de euro zijn mensen veel meer op de centjes gaan letten wat betreft donaties, dus echt een grote opbrengst is er niet. Ik wil me meer richten op het bouwen van draaiorgels. Er komen draaiorgelmusea op, en die orgels moeten worden onderhouden. Vooral in het buitenland is lang niet zoveel ervaring als in Nederland, dus daar zie ik een goede toekomst in."

Gepubliceerd op 20 februari 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.