'Magister haat leerlingen'

'Magister haat leerlingen'

Door Joca

Ze vonden het maar onhandig, die aparte roosters voor iedereen in de bovenbouw. Hierdoor moesten 4-gymnasium leerlingen Jeffrey, Dani en Kevin steeds aan elkaar vragen of ze toevallig hetzelfde uur vrij waren, of samen konden fietsen. De vrienden losten het op met hun eigen roosterapp: Schoolr.

De tijdlijn die laat zien met welke vrienden je een tussenuur hebt.

Het bijzondere van deze app is dat je in één oogopslag ziet welke vrienden met jou een tussenuur hebben, of met wie je samen kan fietsen. Het lijstje wordt automatisch bijgewerkt als er roosterwijzigingen zijn. "Het is nu nog heel simpel, maar we werken hard aan extra functies," zegt Kevin. "Daarna gaan we het wat meer promoten," voegt Dani toe.

Begin dit schooljaar vroeg het drietal aan klasgenoten wat er beter kon aan Magister, de huidige elektronische leeromgeving (ELO) van hun school. Jeffrey: "Ze vonden de app langzaam en hij crashte te vaak. Ook was het onhandig dat hij niet werkt als je even geen bereik hebt."

Puzzelen

Daarna begon het puzzelen, iets wat de jongens misschien wel het allerleukste vinden aan programmeren. "Je bedenkt eerst hoe je een probleem oplost en daarna probeer je het uit. Je kunt het vergelijken met puzzelen, alleen is dit wat ingewikkelder," legt Kevin uit. Hij maakte de Schoolr-app voor de telefoon, terwijl Jeffrey codeerde aan de versie voor op de computer. Daarbij liepen ze wel tegen een probleem aan: ze hadden het bestand met alle roosters nodig, maar dat wil de school niet met hen delen. De roosters dan maar kopiëren uit Magister bleek ook niet te kunnen. "Alles zit potdicht en met ons samenwerken willen ze niet. Ze haten leerlingen." grapt Dani, die zich bezighield met het design.

Uiteindelijk losten ze het slim op: Je kan in de Schoolr-app aangeven in welke klas je bij elk vak zit. Als een klasgenoot zijn uren invult, wordt dat automatisch bij de rest ook gedaan. Zo worden ook de roosterwijzigingen doorgegeven. "Niet ideaal, maar we hopen dat het in de toekomst niet meer nodig is," aldus Jeffrey.

Tutorials

De Schoolr app in actieTrots laten de drie scholieren hun roosterapp zien, die er inderdaad mooi uitziet en bliksemsnel is. Veel enthousiaste reacties kregen ze van vrienden die meehelpen als testgebruiker. Hoe hebben ze de skills gekregen om zoiets te bouwen? "Internet!" roepen ze alledrie. "Ik bekijk veel handleidingen en het werk van andere designers," vertelt Dani. Jeffrey heeft daarnaast een oom die werkt als programmeur: "Ik kan hem om tips vragen bij problemen. Daar leer ik erg veel van."

En waar moet je starten als je een totale beginner bent op dit gebied? De jongens denken even na en antwoorden dan overtuigd: "De W3schools en het Youtubekanaal The New Boston." 

Donatiefunctie

Als ik vraag naar hun toekomstplannen voor Schoolr noemen ze een hele rij nieuwe functies die ze nog willen maken. Na mijn vraag of ze er geld mee willen verdienen, of er ooit een profielwerkstuk van willen maken, blijven ze stil en denken ze even na. "Het is nu vooral een hobby. We doen het omdat we het leuk vinden," vertelt Dani. "Misschien bouwen we een donatiefunctie om de kosten wat terug te verdienen," zegt Jeffrey daarna. "In de verre toekomst is het een product dat we aan scholen willen verkopen, maar dat is nog een droom. "Maar dromen mag" lacht Kevin.

Wat er ook gebeurt, de vrienden zullen blijven samenwerken. Door het bouwen aan Schoolr weten ze het namelijk zeker: "Wij zijn een goed team!" 

Gepubliceerd op 17 maart 2014

REACTIES

R.

R.

Doe dit ook voor beekdallyceum arnhem ;)

10 jaar geleden

A.

A.

ik zit ook op t sgaa

10 jaar geleden

S.

S.

Jammer dat er geen Udens College Havo/Vwo in staat :(

10 jaar geleden

Kim

Kim

Ha, wat een supercool initiatief. Ook tof om te zien hoe deze gasten de oude grijze garde van Magister helemaal niet nodig hebben.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.